همانطور که می دانید نخود فرنگی یکی از سبزی های پرطرفدار و بسیار متنوعی است که بانوان باردار می تواند از آن هم به صورت تازه و هم به صورت فریز شده در غذاهای خود استفاده کنند. البته دقت داشته باشید مصرف نخود فرنگی در بارداری با وجود تمام مزیت های خود اگر بیش از حد استفاده شود می تواند فرد را با مشکلاتی مواجه نماید.
ارزش غذایی نخود فرنگی
نخود فرنگی اگرچه کوچک است، اما سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است. ویتامین A، ویتامین K، ترکیبات ویتامین B، منیزیم، ویتامین C و فیبر، در نخود به وفور یافت می شود. هم چنین یک منبع غنی از پروتئین نیز هست. کدامیک از این مواد مغذی مورد نیاز مادران باردار است؟ در واقع، همه آنها. اما چند مورد از آن ها جایگاه ویژه ای در تغذیه زنان باردار دارند.
نخود فرنگی در بارداری
به طور کلی نخود سبز که با نام Pisum sativum سناخته می شود یک ماده مغذی است که اغلب در پوسته های سخت یافت می شود و به خاطر داشتن نشاسته کمی شیرین خواهد بود. این ماده غذایی حاوی مقادیر بسیار زیبایی پروتئین، نشاسته، ویتامین ها و فیتوشیمیایی ها هستند که با بسیاری از فواید سلامتی همراه خواهند بود.همچنین نخود فرنگی به خاطر داشتن پروتئین زیاد به خاطر داشن پروتئین زیاد انتخاب خوبی برای افراد گیاه خوار خواهد بود. با این وجود نخود فرنگی فاقد چندین اسید آمینه بوده که بایستی با سایر غذاهای سرشار از پروتئین تکیمل گردد.با وجود اینکه نخود فرنگی جثه کوچکی دارد اما سرشار از مواد مغذی و ویتامین ها است. ویتامین A، ویتامین K، ترکیبات ویتامین B، ویتامین C و منیزیم در نخود فرنگی به وفور یافت می شود و همچنین می توان آن را یک منبع غنی از پروتئین دانست.
دستورالعمل مصرف نخود فرنگی در بارداری
بسیاری از متخصصان توصیه می شود که مادران بارداری مصرف نخود فرنگی را متعادل نگه دارند. در واقع تقریبا یک سوم لیوان معادل ۱۱۷ گرم تا یک دوم فنجان معادل ۱۷۰ گرم نخود سبز در هر وعده غذایی برای یک فرد کافی خواهد بود. دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد این ماده غذایی می تواند بدن را دچار مشکل کند.برای مصرف نخود فرنگی روش های مختفی وجود دارد تا مادران باردار آن را مصرف کنند. در ادامه به بیان این روش های مصرف پرداخته ایم:
- نخود فرنگی را خیلی کم با کمی قارچ درون روغن تفت دهید و در آخر یک تخم مرغ به آن اضافه کنید.
- می توانید این ماده غذایی را در غذاهای رنگی مختلفی از جمله ماکارونی و استامبولی بدون هیچ نگرانی از تغییر طعم غذا استفاده نمایید.
- این سبزی را می توانید به صورت پخته به سالاد ماکارونی و یا سالاد الویه اضافه نمایید.
- نخود فرنگی را می توانید به صورت خورشت نخود فرنگی با مرغ بپزید و از طعم آن لذت ببرید.
- همچنین این ماده غذایی را می توان با تکه های سیب زمینی آب پز کرده و به عنوان یک غذای مقوی و خوشمزه رژیمی نوش جان کرد.
- پیشنهاد می شود که نخود فرنگی را به عنوان تزئین کننده غذاهای مختلف به کار ببرید.
- می توانید املت های مختلفی از ترکیب نخود فرنگی با سبزیجات دیگر درست کنید.
- همچنین می توانید از نخود فرنگی پخته، کمی پیاز و تخم مرغ و کوکی نخود فرنگی درس کنید.
خواص نخود فرنگی برای مادران باردار
همانطور که متوجه شدید نخود فرنگی خواص بسیار زیادی برای مادران باردار و به ویژه جنین دارد و با این حال در ادامه به بیان برخی از این فواید نخود فرنگی برای بارداری پرداخته ایم:
- غنی از اسید فولیک:در واقع زمانی که یک جنین درون بدن در حال رشد است بدن نیازمند مواد مغذی و مواد معدنی بیشترین نسبت به پیش است. نخود فرنگی دارای اسید فولیک است و برای سنتز DNA سلولی ضروری خواهد بود بنابراین خوردن نخود فرنگی در هنگام بارداری باعث پیشگیری از هر گونه نقص ژنتیکی در لوله عصبی جنین خواهد شد.
- سرشار از پروتئین:توصیه می شود که زنان بارداری روزانه تقریبا ۱۰ گرم پروتئین بیشتر از دیگر افراد نمایند. در واقع برای اضافه کردن این مقدار پروتئین به غذای روزانه خود، کافی است نخود فرنگی را به غذاهای خود اضافه نمایید. در سال های اخیر کلینیک های پزشکی آمریکا تعدادی از منابع پروتئین جایگزین را برای زنان باردار معرفی کرده اند و نخود فرنگی در صدر این فهرست قرار دارد.
- سلامت قلب:نخود فرنگی سرشار از فیبر، لیکوپن و لوتئین است که برای سلامت و بهبود عملکرد قلب ضروری خواهد بود. لیکوپن یک آنتی اکسیدان است که مانع آسیب از رسیدن به سلول ها می شود. همچنین نخود فرنگی دارای مواد مغذی دیگری است که به کاهش سطح کلسترول LDL و افزایش سطح کلسترول در بدن کمک شایانی خواهد کرد.در واقع افزایش سطح کلسترول باعث گرفتگی رگ ها و عروق خونی می شود و توانایی قلب را برای پمپاژ کردن خون در بدن کاهش خواهد داد. به همین خاطر داشن یک قلب سالم برای زنان باردار کاملا حیاتی خواهد بود.
- غنی از ویتامین B9:به طور کلی مهم ترین ویتامین موجود در نخود فرنگی در هنگام بارداری ویتامین B9 خواهد بود. مصرف این ویتامین در دوران بارداری بسیار لازم و ضروری بوده به گونه ای که پژوهش ها نشان داده کمبود این ویتامین باعث بروز نقص های مادرزادی و نقص لوله های عصبی جنین خواهد شد.
مضرات مصرف نخود فرنگی برای مادران باردار
بهتر است بدانید اگر مادران باردار در مصرف نخود فرنگی افراط کنند ممکن است علاوه بر نداشتن فایده با عوارضی نیز مواجه شوند. در این میان به بیان شایع ترین مضرات استفاده افراطی از نخود فرنگی پرداخته ایم:
- از دست دادن کلسیم:نخود فرنگی دارای مقدار زیادی ویتامین فیبر است که به حفظ جرم استخوان ها کمک زیادی می کند. اما با این حال جذف بیش از حد نخود می تواند باعث از دست دادن کلیسم در بدن شما شود.
- اسید اوره و نقرس:به صراحت می توان گفت که مصرف بیش از حد نخود فرنگی می تواند اسید اوره را در ایجاد کند که ممکن است باعث ایجاد نقرس گردد. به همین خاطر توصیه می شود که برای مصرف این ماده غذایی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
- لکتین ها:بهتر است بدانید که لکتین موجود در نخود فرنگی با علائم مختلفی از جمله گاز معده و نفخ همراه است و در مواردی ممکن است جذب مواد مغذی را با اختلال مواجه نماید. گاهی اوقات خوردن نخود فرنگی خام و نپخته نیز باتص سرگیجه خواهد شد.
- اسید فیتیک:توجه داشته باشید که اسید فیتیک موجود در نخود فرنگی ممکن است در فرآیند جذب مواد معدنی از جمله کلسیم، آهن، منیزیم و روی اختلال ایجاد کند.
شرایط مصرف نخود فرنگی در بارداری
غلاف نخود فرنگی استفاده شده بایستی مرغوب، سبز تیره و هنمچنین دانه آن کاملا چرد و سبز رنگ باشد.برای فریز کردن باقالی و نخود فرنگی که اغلب برای دسترسی در بقیه ایام سال انجام می شود و برای حفظ رنگ و کیفیت از روش بلانچینگ استفاده خواهد شد. معمولا در این روش با استفاده از شوک حرارتی آنزیم های موجود در دنه ها غیر فعال خواهند شد. همچنین در این روش ابتدا دانه ها بایستی به مدت ۲ تا ۳ دقیقه درون آب جوش فرو برده شوند و سپس بلافاصله در معرض آب سرد قرار دهید.نخود فرنگی های فریز شده بر کنسرو نخود فرنگی ارجیحت دارد زیرا طعم آن را از دست نداده اند و نمک کمتری دارد.بسیاری از متخصصان توصیه می شود که این ماده غذایی را به صورت تازه مصرف کنید زیرا در این حالت بهترین کیفیت ماده از نظر ارزش تغذیه ای وجود خواهد داشت.
موارد منع مصرف نخود فرنگی در بارداری
نخودفرنگیها به طور طبیعی حاوی موادی به نام پورین هستند. پورینها به طور معمول در بدن انسان و حیوانات و گیاهان یافت میشوند. دریافت زیاد این ماده در برخی افراد، مشکلاتی را به وجود آورد. از آنجایی که پورین میتواند به اسید اوریک تبدیل شود، تجمع زیاد پورین در بدن میتواند به انباشته شدن زیاد اسید اوریک منجر شود.کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که کلیه های شان سنگهای اسید اوریکی میسازد، به دریافت زیاد پورین حساس هستند. به همین دلیل اشخاص مبتلا به مشکلات کلیوی و نقرس باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند مانند نخودفرنگی، پرهیز نمایند.