فواید و مضرات خوردن گل کلم در بارداری

  چهارشنبه، 25 خرداد 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
فواید و مضرات خوردن گل کلم در بارداری
گل کلم، گیاهی است از خانواده کلم که خواص متعددی دارد و تا حد امکان باید به برنامه غذایی افزوده شود. در دوران بارداری، مصرف گل کلم برای سلامت مادر و جنین مفید است. در ادامه مطلب به بخشی از خواص گل کلم برای زنان باردار اشاره می شود.

دوران بارداری، دوران مهمی برای مادران باردار و جنین داخل شکم آنها محسوب می شود که نیاز به مراقبت های ویژه ای است و نیز رژیم غذایی که در طی این مدت توسط مادر باردار مصرف می شود، باید همه مواد مورد نیاز بدن وی و جنینش را تامین کند؛ مصرف سبزیجات از جمله گل کلم در حاملگی می تواند فواید زیادی باشد. در ادامه به ذکر برخی فواید و معایب خوردن این نوع سبزی در حاملگی می پردازیم.

گل کلم از راسته کلم سانان است و در سبزجات دسته بندی می شود. نکته جالب در مورد گل کلم این است که ساقه و برگ های آن دور ریخته می شود و تنها قسمتی که از آن استفاده می شود قسمت گلش است.گل کلم در چند رنگ و گونه مختلف وجود دارد. این گیاه به واسطه کاشت بذر به دست می آید. از گل کلم بیشتر در صنایع خوراکی استفاده می شود و معروف ترین ترشی که با آن تهیه می شود ترشی گل کلم است.

مصرف گل کلم در بارداری چه فوایدی دارد؟

گل کلم از جمله سبزیجات مفید برای دوران حاملگی محسوب می شود که به حفظ سلامت دستگاه گوارش زنان باردار کمک کرده و هضم غذا را راحت تر می کند، در نتیجه مشکل یبوست که یکی از بیماری های شایع زنان باردار است را تا حدودی رفع می کند. همانطور که در بالا اشاره کردیم، این گیاه حاوی فیبر بوده، بنابراین مصرف آن به حرکات منظم روده و تنظیم دستگاه گوارش مادران باردار کمک خواهد کرد. از آنجا که گل کلم دارای مواد مغذی و معدنی از جمله آهن، کلسیم، پتاسیم، منگنز، پروتئین، فسفر و نیز ویتامین های K ، C و B6، B3، B1 می باشد، بنابراین مصرف گل کلم در حاملگی توصیه شده است.

فولات و اسید فولیک از جمله ویتامین های مورد نیاز بدن خانم ها به خصوص در دوران حاملگی می باشد، بنابراین مصرف گل کلم به دلیل غنی بودن از فولات مفید بوده و نیز به سلامت جنین کمک خواهد کرد. ضمن اینکه گل کلم از جمله گیاهان کم کالری است و مصرف آن به منظور حفظ وزن متناسب و ایده آل در دوران حاملگی، کمک زیادی خواهد کرد.فیبر موجود در گل کلم، فشار خون و قند خون مادران حامله که از علایم بیماری دیابت حاملگی است را کنترل کرده و در نتیجه مادران را از خطر ابتلا به این بیماری تا حدودی حفظ خواهد کرد.

فواید دیگر گل کلم در بارداری

  • بهبود هضم مادر : گل کلم سلامت دستگاه گوارش زنان حامله را افزایش داده و هضم غذا را بهبود می بخشد، ضمن اینکه به رفع یبوست و اجابت مزاج نامنظم کمک می کند. یبوست از جمله مشکلات شایع در آغاز دوران حاملگی است که این مشکل با یک رژیم غذایی سرشار از گیاه کلم برگ کنترل می شد، فیبر زیاد موجود در کلم برگ موجب تنظیم حرکات روده و دستگاه گوارش می شود.
  • افزایش سلامت DNA جنین : گل کلم همچنین غنی از اسیدفولیک یا فولات می باشد که مصرف آن موجب سلامت DNA مادر و جنین در دوران حاملگی می شود.
  • کم کالری بودن : این گیاه از جمله گیاهان کم کالری است، از این رو قرار دادن آن در رژیم غذایی به داشتن وزن ایده آل مادر در دوران حاملگی کمک می کند.
  • جلوگیری از دیابت بارداری : دیابت بارداری در دوران حاملگی شایع است، حال با استفاده از کلم برگ که حاوی فیبر زیاد می باشد، می توانید فشار خون و قند خون خود را کنترل کنید.
  • ضد سرطان بودن : کلم برگ به رنگ بنفش حاوی آنتوسیانین می باشد و تحقیقات انجام گرفته بر روی این گیاه نشان می دهد که دارای خاصیت ضد سرطانی بوده و از رشد تومور در بدن انسان به ویژه زنان باردار و جنین آنها جلوگیری می کند.
  • جلوگیری از تورم و التهاب اعضای بدن : همچنین مصرف کلم برگ در دوران حاملگی نقش مهمی در جلوگیری از تورم پاهای مادران باردار دارد، با گذاشتن برگ های کلم برگ بر روی پاها و بستن اطراف آن، تورم در این نواحی از بین می رود.

از دیگر فواید مصرف گل کلم به دلیل وجود کلسیم؛ کمک به رشد استخوان ها، دندان ها و عضلات کودک می باشد، منیزیم موجود د ر آن نیز به کنترل سطح خون و کاهش کلسترول، کاهش سردرد و حالت تهوع مادر کمک کرده و موجب پیشگیری از فلج مغزی یا مرگ جنین خواهد شد. این ماده غذایی همچنین برای جذب آهن و کاهش خطر ابتلا به کم خونی و زایمان زودرس در مادران حامله و کمک به رشد طبیعی جنین، شکل دادن گلبول های قرمز و فولات و نیز جلوگیری از آسیب لوله عصبی نوزاد بسیار موثر است.

همچنین لازم است بدانید که کلم، گل کلم و شلغم از خانواده گوارترژن هستند و مصرف آنها توسط زنان حامله، جذب ید در بدن آنها را کاهش می دهد، بنابراین مادران باردار باید در خوردن این نوع سبزیجات احتیاط نمایند. ضمن اینکه ممکن است برخی از زنان باردار به مصرف این نوع سبزیجات حساسیت داشته باشند، از این رو قبل از استفاده از آن و قرار دادن در رژیم غذایی، حتما با پزشک خود و یا یک متخصص زنان و زایمان مشورت نمایید.

خطرات مصرف گل کلم در دوران بارداری

در اینجا خطرات کمی وجود دارد که ممکن است به دلیل مصرف بیش از حد گل کلم در دوران بارداری با آن روبرو شوید.

  • می تواند باعث احساس سوزش قلب شود.
  • همچنین می تواند باعث ایجاد گاز در معده شود.

مصرف گل کلم در شیردهی

اگرچه متخصصان تغذیه سفارش می کنند که مادران شیرده باید سبزی مصرف کنند، اما باید دقت کرد که مصرف سبزی باعث نفخ کودک نشود. سبزی هایی که باید به مقدار کم مصرف شود شامل کلم برگ، گل کلم، خیار، کلم بروکلی و لوبیاست.
در انتخاب گل کلم باید به تمیزی، سفیدی و بهم پیوستگی آن (گلچه ها از هم فاصله نداشته باشند و به هم پیوسته باشند) توجه نمود. از خرید گل کلم هایی که سیاه شده اند و یا لکه هایی سیاه داشته باشند و همچنین گل کلم هایی که گل های کوچکی در آن ها ظاهر شده است خودداری کنید.گل کلم را نپخته در پلاستیک قرار دهید و در یخچال نگهداری نمایید.گل کلم تکه شده را تنها می توان برای ۱ تا ۲ روز در یخچال نگه داشت و همچنین کلم پخته شده را به این دلیل که زود فاسد می شود تنها می توان برای ۲ تا ۳ روز در یخچال نگهداری نمود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
آخرین ویدیو ها