پیش از آنکه یک توله سگ جدید را به خانه بیاورید ، باید تصمیمات زیادی را گرفته و عوامل زیادی را در نظر بگیرید. عجله نکنید و یک توله سگ را در زمان اشتباه به خانه نبرید. ابتدا تحقیق کنید. ببینید آیا برای داشتن یک توله آمادگی دارید یا نه و اینکه چگونه می توانید مسؤلیت یک توله را به عهده بگیرید. دانش چگونگی فراهم کردن شرایط برای توله ی جدیدتان و نیز پرورش او را فرا بگیرید.
آمادگی برای داشتن یک توله سگ
توله ها ممکن است وسوسه برانگیز باشند، اما نگهداری از آنها بسیار زمان بر نیز هست. اگر تا به حال توله سگ نداشته اید، شاید ندانید که وارد چه می شوید. این چیزی است که برای داشتن یک سگ، بخصوص یک سگ بچه باید مهیا باشد.
پرورش توله سگ نیازمند مسؤلیت پذیری زیادی است.
به توله های جوان باید سه تا چهار بار در روز غذا داد. لازم است آن ها را بلافاصله بعد از خوردن یا آشامیدن بیرون ببرید تا بتوانند براحتی فضولات خود را دفع کرده و برای این منظور تربیت شوند. مادامی که توله ها تحت آموزش هستند حوادثی رادر خانه ایجاد می کنند. این یعنی باید خیلی تمیزکاری کنید.
یک توله سگ ممکن است شما را در طول شب چندین بار بیدار کند. شاید به این دلیل که توله نیاز به بیرون رفتن دارد و یا حوصله اش سر رفته و کسل است.
یک توله جوان را نمی توان برای بیش از چند ساعت تنها گذاشت. بهتر است زمانی که توله تنهاست در یک جعبه قرار داده شود؛ این به تربیت سگ کمک می کند و مانع از جویدن هرچیزی در خانه شما توسط توله می شود. گرچه پس از چند ساعت توله سگ نمی تواند ادرار و گاهی مدفوع خود را نگه دارد.
توله ها می توانند خرابکار باشند. آن ها می خواهند کشف کنند، بجوند، بلیسند و حتی چیزهای اطرافشان را بخورند. آن ها رفتارهای اجتماعی را نمی دانند و ممکن است لجام گسیخته یا ناآرام رفتار کنند. همه توله ها باید تربیت شوند و اجتماعی شوند؛ به ورزش زیادی نیز نیازمندند. این موارد زمان زیادی را به خود اختصاص می دهند.
آیا می توانید اواسط روز از سر کار به خانه برگردید تا از توله ی خود نگهداری کنید؟ آیا می توانید نیمه شب بیدار شوید؟ آیا می توانید ساعات زیادی در هفته را به تربیت و اجتماعی کردن او اختصاص دهید؟ بقیه ی حیوانات خانگی شما و افراد دیگر خانواده ی شما چطور؟ آیا توله خیلی مزاحم خواهد بود؟
اگر یک توله ی جوان خریدید، آماده باشید که زمان بسیار زیادی را برای او صرف کنید، بخصوص در چند ماه اول. اگر کارها زیاد به نظر می رسند ولی همچنان شما مایلید که سگ داشته باشید، یک سگ بالغ بگیرید.
قبل از آوردن سگ خود به خانه
• منطقه ای که قرار است سگ بیشترین اوقات را در آن مکان سپری کند، مشخص کنید. از آنجا که او به علت تغییر محیط زندگی (پانسیون یا خانه سرپرست قبلی اش) تحت استرس بسیار زیادی است، ممکن است فراموش کند که باید در محل خاصی ادرار یا مدفوع کند(البته اگر قبلا آموزش دیده باشد).
اغلب حمام و توالت منزل (قابل شستن و نظافت کردن است) بهترین و آسان ترین محل برای یاد آوری یا آموزش است.
• منطقه ای که سگ تازه وارد بیشتر وقت خود را در چند ماه اول در آن صرف خواهد کرد باید بسیار امن باشد. به این معنا که کابل های برق یا پریزهایی را که شل هستند محکم کرده یا آن را با چسب عایق کنید. مواد شیمیایی خانگی را در قفسه های بالا نگهداری کنید. گیاهان، فرش و اشیای شکستنی را جابجا کرده و از دسترس سگ دور کنید. از جعبه مخصوص نگهداری سگ استفاده کرده، برای کودکان مرزی بگذارید یا به آنها آموزش دهید در روزهای ابتدایی به سگ نزدیک نشوند.
• آموزش سگ می بایست از اولین لحظه ای که با او روبه رو می شوید شروع شود. پس از قبل یک لیست از واژگان مورد نیاز تهیه کنید ( مانند بنشین، بگیر، نه، آفرین و…) تا در زمان لازم جهت فرمان دادن به سگ خود به کار ببرید. این عبارت ها برای جلوگیری از سردرگمی و کمک به سگ برای یادگیری سریع تر دستورات بسیار ضروری خواهد بود. بررسی کنید که چگونه و با چه لحنی می خواهید این عبارات را برای سگ خود به کار ببرید.
• تعداد زیادی از سگ ها به علت داشتن استرس و ناراحتی ناشی از تغییر محیط زندگی، در روزهای ابتدایی، فرار می کنند. از همان هنگامی که سگ خود را انتخاب کردید، برای ایمنی بیشتر و محافظت کردن از او شماره تلفن خود را بر روی برچسب یا پلاکی نوشته به قلاده سگ ببندید. به این صورت مطمئن خواهید بود در صورت گم شدن سگ، کسی که او را پیدا کند می تواند با شما تماس بگیرد. اگر سگ شما میکروچیپ داشته باشد کار بسیار آسان تر خواهد بود. اطلاعات تماس شما را نیز شرکت ثبت خواهد کرد. احتمال یافتن حیوانات گم شده ای که دارای میکروچیپ هستند بسیار بیشتر از حیواناتی است که فاقد آن هستند.
روز های ابتدایی ورود سگ
• ما می دانیم که تغییر مکان تنش زا است و سگ تازه وارد نیز این تنش را احساس می کند! قبل از معرفی او به خانه و خانواده خود که برای سگ غریبه هستند، زمان بدهید تا به آب و هوای جدید خانه خو بگیرد. اطمینان حاصل کنید که کودکان می دانند چگونه بدون اینکه به او حمله ور شده یا استرس وارد کنند به سگ نزدیک شوند.
• به یاد داشته باشید در همان لحظه اول در مورد رژیم غذایی و زمان های خوردن غذا اطلاعات کامل بدست آورید. زیرا تکرار همان برنامه به مدت حداقل چند روز ، برای جلوگیری از ناراحتی معده در سگ بهتر است انجام شود. اگر شما مایل به تغییر رژیم غذایی او هستید، بهتر است انجام این کار را در طی یک دوره چند هفته ای انجام دهید و یکباره برنامه غذایی را تغییر ندهید. این کار را با اضافه کردن یک بخش مواد غذایی جدید به سه قسمت قدیمی برای مدت چند روز ادامه دهید. سپس این تغییر را به نیمی از مواد غذایی جدید افزایش دهید، و سپس یکی از بخش های قدیمی به سه بخش جدید، تا اینکه به طور کامل جدول غذایی که مایل هستید، جایگزین شود.
• باید در راه خانه، امنیت سگ خود را تامین کنید، ترجیحا با جعبه مخصوص حمل سگ او را انتقال دهید. برای بعضی از سگ ها سفر کردن و نشستن در اتومبیل بسیار تنش زاست، پس می توانید با گذاشتن حیوان در جعبه ای امن یا باکس مخصوص حمل حیوانات بدون استرس وارد کردن به سگ و با خیال راحت او را به منزل جدیدش ببرید.
• به محض این که به خانه رسیدید، بلافاصله او را به منطقه ای که باید دستشویی کند ببرید و زمان کافی برای آموزش دادن به او صرف نمایید. زمانی که خودش در محل مورد نظر ادرار کرد، مشخص می شود محل را شناسایی کرده است. روزنامه ای آغشته به ادرارش را در همان محل بگذارید. اگر سگ شما پس از آموزش در مکان دیگری ادرار یا مدفوع کرد نگران نباشید، در حقیقت باید خودتان را برای روبه رو شدن با اینگونه حوادث ناگهانی آماده کنید. سگ شما به یک خانه جدید وارد شده است. با افراد نا آشنا، انواع بوهای جدید و صداهای جدید رو به رو خواهد شد. حتی سگ های کاملا آموزش دیده و تربیت شده هم دچار استرس و تنش خواهند شد و این گونه رفتارها را بروز خواهند داد، پس خودتان و اعظای خانواده را کاملا آماده این مشکلات نمایید.
• احتمالا جعبه یا مکان مخصوصی برای سگ خود در گوشه منزل تعبیه کرده اید. ابتدا ممکن است زیاد مایل به ماندن در آنجا نباشد و هر گاه که در جعبه را باز بگذارید مایل باشد خارج شود. نشان دادن این رفتار تا زمانی که در آن محل احساس راحتی و امنیت داشته باشد کاملا طبیعی است. پس از آشنایی با محل مورد نظر و علاقه مند شدن به آنجا، نسبت به آن منطقه احساس مالکیت خواهد داشت. پس برای رسیدن به این مرحله اصلا او را وادار به ماندن در آن مکان نکنید.
• از همان ابتدا، برنامه غذایی، بازی و سرگرمی را شروع کنید. ولی یادتان باشد در روزهای اول، هم نیاز دارند زمانی را در کنار خانواده بگذرانند و هم نیاز دارند لحظاتی را در گوشه ای به تنهایی سپری کنند. بهتر است حیوان را تحت فشار نگذارید و اگر شروع به پارس کردن یا زوزه کشیدن کرد او را تنها گذاشته و اصلا توجه نکنید. در عوض زمانی که شروع به جویدن یا بازی کردن با اسباب بازی هایش کرد یا به سمت غدایش رفت برای این رفتار خوب تشویقش کرده و به او توجه کنید.
• برای چند روز اول، در اطراف سگ خود آرام و بی سرو صدا کارهایتان را انجام دهید، شور و هیجان بیش از حد در محیط اطراف حیوان، مانند صدای بازی بچه ها را محدود کنید. با این کار نه تنها این اجازه را به سگ خود می دهید تا آسان تر به محیط عادت کند، خودتان نیز بیشتر بر روی رفتار های او متمرکز خواهید شد و بهتر می توانید تشخیص دهید که چه چیزهایی را دوست دارد یا نسبت به آنها علاقه ای نشان نمی دهد.
• اگر او را از خانه دیگری آورده اید، اشیاء و لوازم شخصی سگ مانند قلاده، اسباب بازی هایش، لباس، زیر انداز خواب و حتی چوبی که برای آموزش دادنش پرت می کردند را همراه او به منزل جدید بیاورید. ممکن است هنگام بیان کلماتی مانند “بیا اینجا” یا “دراز بکش” و … واکنشی غیر از آن چه که شما انتظار دارید را نشان دهد. پس حتما عبارات و کلماتی که به آن عادت دارد را از صاحب قبلی بپرسید. اما اگر او را از یک پانسیون یا پناهگاه حیوانات آورده اید، ممکن است به زندگی اجتماعی، پیاده روی کردن در خیابان، بودن در کنار خانواده یا بچه ها عادت نداشته باشد. این گونه سگ ها ممکن است نیاز به صبر و شکیبایی بسیار بیشتری برای آموزش دیدن و اجتماعی شدن داشته باشد.
در طول هفته های بعدی
- اغلب افراد می گویند که تا چند هفته بعد از به سرپرستی گرفتن حیوان، نتیجه ای که انتظارش را داشته اند، بدست نیاورده اند. بهتر است آگاه باشید سگ شما در ابتدا که با صاحب جدیدش رو به رو می شود بسیار مضطرب خواهد بود. در مقابل این رفتار صبور باشید و او را درک کنید. شما برنامه خود را پیش بگیرید و به آموزش دادن حیوان ادامه دهید. با سگتان بازی کرده، برای بازی و پیاده روی بیرون برده و با علاقه به او غذا بدهید. به نحوی به حیوان توجه کرده و با او رفتار کنید که یک سگ از صاحبش انتظار دارد.
- ممکن است برای تربیت سگ خود مایل به فرستادن او به کلاس های آموزشی گروهی یا خصوصی باشید. برای اطمینان از رضایت سگ برای شرکت در کلاس ها، به زبان بدن او توجه کنید، و مطمئن شوید احساس ترس یا اضطراب نداشته باشد. با مربی سگ مشورت کرده و اطمینان حاصل کنید که در کلاس های گروهی برای سگ های دیگر قلدری نکرده و با آنها درگیر نمی شود.
- حتما برای اطمینان از دریافت کردن واکسن های ضروری سگ به یک دامپزشک مراجعه کرده و زمان مراجعه بعدی را بپرسید. از دکترش بخواهید با معاینه و انجام آزمایش های لازم وضعیت سلامتی او را بررسی کند.
- به محض مشاهده علائم بیماری یا رفتار غیر معمولی در حیوان، دامپزشک را در جریان گذاشته و برای درمان سگ خود تمام نکات ذکر شده توسط دامپزشک را رعایت نمایید.
- برای داشتن یک زندگی طولانی و شاد در کنار سگ خود، باید یک برنامه ریزی صحیح، بر طبق اصول داشته باشید و بر اساس آن پیش بروید. اطمینان حاصل نمایید همواره غذایش را در زمان مشخص و با توجه به نیازهای روزمره و با حجم لازم، نه بیشتر و نه کمتر مصرف کند. به نیازهای سگ توجه کرده و زمان کافی برای بازی کردن با او صرف کنید.
مطمئن باشید، پس از گذراندن چندین هفته، البته با صبر و شکیبایی، سگ دست آموز شما آرامش خود را به دست آورده، با مقررات خانه شما هماهنگ شده و درکنارش روزهای شاد و خاطره انگیزی را سپری خواهید کرد.
آشنا کردن سگ با محیط جدید
- سگهای کوچک جویدن را دوست دارند. وسایل بازی مناسبی که قابل جویدن هستند برای سگتان تهیه کنید و اگر او سعی کرد چیز دیگری را بجود، او را دوباره به سمت وسایل خودش سوق دهید.
- جای خوابش را به اون نشان دهید. سگهای کوچک در طول روز حدود ۱۵ تا ۲۰ ساعت میخوابند. هر وقت احساس کردید که سگتان به خواب نیاز دارد او را درون باکس یا تختش ببرید. برعکس آنچه فکر میکنید، باکس برای سگها حکم قفس و زندان را ندارد. سگها امنیت و سلامتی لانه شان را ترجیح میدند و باکس برای آنها امنیت را به ارمغان می آورد و تشویقشان میکند.
- حواستان به سگتان باشد. در روزهای اول بهتر است دائم حواستان به سگتان باشد حتی وقتی او در باکس مشغول استراحت است. او را از این اتاق به آن اتاق ببرید و اجازه دهید که زیر نظر شما میحط را بررسی کند.
قانون گذاری برای سگ
قانون گذاری کنید. شاید زود بنظر برسد، اما سگتان باید از همان ابتدا قوانین خانه را بیاموزد. اگر میخواهید رفتاری مثل جویدن و یا هر چیز دیگری از او کمتر سر بزند به ارامی او را راهنمایی کنید. با داد زدن و تنبیه کردن نه تنها سگتان چیزی را یاد نمیگیرد، بلکه سگتان را میترساند و او را گیج میکند. به یاد داشته باشید که او تازه دارد یاد میگیرد که چه رفتاری از او انتظار میرود، تشویق کردن رفتار خوب و پرت کردن حواسش هنگام رفتارهای غیر قابل قبول راه موثری است تا به سگتان کمک کنید یاد بگیرد.