جزیره هرمز از جزایر ایرانی خلیج فارس و مقاصد گردشگری و مکان های دیدنی استان هرمزگان است که بهدلیل مجاورت با یکی از مهمترین تنگههای جهان، یعنی تنگه هرمز، شهرت بسیار دارد. عمق دریا در تنگه هرمز به حدی است که نفتکشهای بزرگ هم بهراحتی میتوانند از آن عبور کنند. این جزیره تاریخی به کوههای نمکی، صخرههای زیبا و خاک سرخ خود شهره است. جزیره هرمز با 72 کانی مختلف و رنگارنگ به سرزمینی خاص تبدیل شده که بهشت زمینشناسان و طبیعتگردان است و پتانسیلهای بیشمار گردشگری دارد. خاک سرخ جزیره هرمز معروف است، به آن لقب گنبد نمکی دادهاند؛ زیرا این منطقه اشباع از نمک است. همین مسئله سبب تشکیل تودههای نمکی بزرگ و کوچک طبیعی و جاذبههای منحصربهفرد در جزیره هرمز شده است.
آبهای جزیره هرمز به قدری اشباع از نمک هستند که اگر دست را در آن فرو ببرید بعد از مدتی لایهای از نمک روی آن شکل میگیرد و دلیل این مسئله، پیدایش این جزیره روی گنبد نمکی است. کوه و غار الهه نمک از جاذبههای معروف جزیره هرمز هستند و گردشگران را به این منطقه جذب میکنند. کوه الهه نمک در واقع یک بلور نمکی بزرگ است. این کوه و غار دورن آن، طی سالیان زیاد در اثر فعالیتهای زمینشناسی و فرسایش آبی و بادی شکل گرفتهاند. کوه الهه نمک برخلاف دیگر کوهها صدا را منعکس نمیکند و سکوت آرامشبخشی به فضا میبخشد. زیر کوه الهه نمک، آبی با رنگ نارنجی جریان دارد. صدای این حرکت و پویایی، فضا را دلنشینتر میکند. جریان این آب به کمک پدیدههای طبیعی دیگر، طی سالهای زیاد سبب ظهور غار الهه نمک یا غار فیروزهای در دل کوه الهه نمک شدهاند.
در نزدیکی غار الهه نمکی، زمین پوشیده از برف به نظر میرسد؛ اما با کمی دقت میتوان فهمید چیزی که برف به نظر میآید در واقع نمک است. قدم زدن روی این بلورهای نمکی صدای جالبی ایجاد میکند. نزدیک غار، حوضچههای آب نمک بیشتری وجود دارند. سطح هرکدام از این حوضچهها گلولههای نمکی به هم چسبیده و لایهای محکم ایجاد کردهاند؛ طوری که میتوان روی آنها راه رفت. دهانه غار الهه نمکی در ارتفاع نیممتری از سطح زمین قرار دارد. ورودی غار، بیضی شکل با عرض زیاد و ارتفاع کم است؛ به همین دلیل باید به حالت نشسته وارد آن شد. بعد از حدود دو تا سه متر فضا کمی فراختر میشود و میتوان ایستاد. سقف غار در بعضی قسمتها کوتاه و گاهی بلند است. در ابتدای غار الهه نمک هرمز، سنگهای معمولی نمک به رنگ سفید دیده میشوند؛ اما هرچه در غار پیش برویم سنگهای رنگارنگ بیشتری رخ نشان میدهند. وجود طیفهای رنگی مختلف خاک در بدنه غار از مهمترین ویژگیهای آن است و نشان از حضور مواد معدنی مختلف در منطقه دارد. در غار رنگهای قرمز، قهوهای و سفید بیشتر به چشم میخورند. غار الهه نمک بهدلیل ارتفاع کم دهانه، تاریک است و برای دیدن زیباییهای آن باید منبع نور خوبی بههمراه داشت. داخل غار میتوان صدای شرشر آب را شنید که با منبع آن فاصله چندانی ندارد. در غار شاهد قندیلهای نمکی فراوانی خواهیم بود که تشکیل آنها سالها زمان برده است. آب نمک از انتهای این قندیلها میچکد و حوضچههای نمکی کف غار را تشکیل میدهد.
دلیل رنگی بودن دیواره غار الهه نمکی هرمز، وجود فلزی همچون آهن است که با عناصر و دیگر کانیها ترکیب شده است. در غار، بلورهای نمکی نقش منشور را بازی میکنند و سبب بروز پدیده پراش نور میشوند و همین موضوع منظرهای خارقالعاده ایجاد میکند. در گوشه و کنار غار الهه نمکی، دالانهایی تو در تو وجود دارد که جریان آب، آنها را ایجاد کرده است. رعایت نکات ایمنی در این بازدید بسیار اهمیت دارد. فضای نمکی این غار انرژیهای منفی را دور میکند و سکوت عمیقی دارد؛ بهطوری که از گذشتههای دور، بومیان برای مراقبه و آرامش از آن استفاده میکردند.
سفر به هرمز و بازدید از غار الهه نمک فیروزه ای هرمز مانند سفر به دیگر شهرهای جنوبی کشور بهتر است که در نیمه دوم سال انجام شود. در نیمه اول سال هوا گرم و شرجی است. پس اگر در فصلهای پاییز و زمستان به آن جا بروید، سفر بهتری را تجربه خواهید کرد. در این فصول هوا بسیار مطلوب و دلپذیر است و گردشگران کمتری هم به این منطقه میآیند؛ پس میتوانید در سکوت آرامشبخش جزیره به گشتوگذار بپردازید و از هوای پاک و مطبوع آن لذت ببرید.