اما این گیاهان علاوه بر اثراتی که بر بو، طعم و ویژگی های ظاهری غذا دارند می توانند به مقدار کمی بر املاح معدنی و ویتامین های موجود در غذا نیز بیافزایند. نکته قابل توجه، وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در این گیاهان است که می تواند از تشکیل رادیکال های آزاد در سلولها جلوگیری نموده و نقش مهمی در پیشگیری از سرطان ایفا کند.
با وجود اثرات مثبت و خواصی که این ادویه ها بر غذا و بدن دارند اما باید توجه داشت که از این مواد نمی توان به هر مقداری مصرف نمود چرا که این ترکیبات جزئی از گیاهان دارویی بوده و دارای خواص دارویی هستند و نمی توانند جایگزین غذاها گردند و یا در سطح آن ها مورد استفاده قرار گیرند چرا که در این حالت نه تنها اثرات مفیدی نخواهند داشت بلکه ممکن است بدن را با مشکلات مختلف از جمله بیماری های گوارشی مواجهه سازند.
کاربرد برخی از گیاهان در چاشنی غذا
باید به مقدار مصرف آنها در غذا توجه نمود و از مصرف بیش از حد و مداومت بر مصرف آنها پرهیز نمود و تنها در مقداری استفاده کرد تا هدف از به کار بردن آن را تامین نماید. باید توجه داشت که بسیاری از این ادویه هایی که در ترکیبات غذایی به کار می روند دارای طبیعتی گرم و خشک بوده و مصرف مداوم آنها سبب تغییر مزاج خواهد شد.
دارچین
- دارای طبیعتی گرم و خشک است،
- که می توان برای تعدیل غذاهای سرد و متمایل ساختن آنها به سمت گرمی از آن استفاده نمود
- و بعنوان جزئی از ادویه پلویی در این دست غذاها مصرف نمود.
- هم چنین، دارچین به هضم غذا و بهبود طعم و بوی غذا کمک می کند.
- و برای استفاده در غذای افراد سرد مزاج بسیار مناسب است،
و در کنترل قند بیماران دیابتی نیز تاثیر دارد.
زنجبیل
زنجبیل با طعم تندو تیزی که دارد می تواند طعم مطبوعی را برای طرفداران این طعم ایجاد نماید.همچنین، با طبیعت گرم و خشکی که دارد در متمایل ساختن طبیعت غذا به سمت گرمی بخصوص در فصل زمستان موثر است.
هل
هل بعنوان ادویه ای معطر در بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها قابل استفاده است که از رایج ترین کاربردهای آن استفاده در چای است.از عرق این گیاه نیز در تهیه دسرها استفاده می شود.
رزماری
گیاهی دارویی که به دو صورت خام و پخته قابل استفاده است.رزماری این ادویه بدلیل داشتن آنتی اکسیدان رزمارینیک اسید می تواند تولید مواد مضر در زمان استفاده از روغن را کاهش دهد.
آویشن
از سویی کاربردهای درمانی آویشن بخصوص در بیماری های تنفسی و سرفه و از سویی دیگر مصرف آن به منظور بهبود هضم و عطر در سالاد و چاشنی غذا هایی مانند انواع پیتزا و ماکارونی آن را به گیاهی پرکاربرد مبدل ساخته که دارای فعالیت های ضد میکروبی نیز است.که از مواد موثر تیمول و کارواکرول موجود در آن هم به عنوان نگهدارنده مواد غذایی در صنایع غذایی استفاده می شود.
زیره
زیره نیز دارای طبیعتی گرم و خشک بوده و در برطرف نمودن نفخ شکم موثر است،و می تواند در هضم بهتر غذا نیز موثر باشد.
نعناع
این گیاه، دارای طعمی تازه و تند است و وجودش در نوشیدنی هایی مانند موهیتو و آبغوره، آنها را ایده آل می کند. برگ نعناع تازه نسبت به نعناع خشک، به دلیل داشتن عطر و طعم گرم و معطرش، بیشتر استفاده می شود. همچنین می توان با برگ نعناع تازه، انواع مختلف چای و نوشیدنی را دم کرد و نوشید و لذت برد.مدت هاست که از برگ نعنا، به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان بیماریی مانند درد قفسه سینه، معده درد، حالت تهوع و غیره استفاده می شود. پزشکان طب سنتی، شواهدی پیدا کرده اند که نشان می دهد برگ نعناع، قادر به درمان سندرم روده تحریک پذیر است.
مریم گلی
در آشپزی، برگهای تازه گیاه مریم گلی، افزودنی فوق العاده ای برای سس ها، ماکارونی ها، سس های مرغ، ادویه ها و سالادها است. از آنجایی که این گیاه از خانواده نعناع هاست، عطر و طعم بسیار قوی و تند و تیزی دارد و دم کرده ی آن در انواع چای ها و نوشیدنی های گیاهی، ایده آل می باشد. چای مریم گلی، معجونی فوق العاده برای درمان بیماری های مختلف معده، عفونت های گلو و دهان و همچنین اختلالات مغزی است.
رازیانه
برگ های رازیانه رایحه ای ملایم و دلنشین و طعمی شیرین دارد. به طور معمول در سالادها، سوپ ها و غذاهای برپایه ی گوشت استفاده می شود. از نظر بهداشتی و تغذیه ای، رازیانه سرشار از پروتئین، کلسیم، منیزیم، ویتامین ها و آهن است. این گیاه به طور قابل توجهی سلامت استخوان را بهبود می بخشد، فشار خون را حفظ می کند، با التهاب مبارزه می کند و متابولیسم کلی بدن را افزایش می دهد.
نعناع فلفلی
نعناع فلفلی، به عنوان ماده ی تازه کننده نفس و کمک کننده ی مشکلات مربوط به هضم غذا، بسیار محبوب است. در دنیای آشپزی، از آن به عنوان گیاهی برای تزیین سالاد، و در انواع نوشیدنی های سرد، به دلیل عطر و طعم نعناع ای و با طراوتش استفاده می شود.روغن این نعناع نیز برای درمان سندرم روده تحریک پذیر استفاده می شود، و تا حد زیادی، تأثیرات آن را کاهش می دهد. چای گیاهی این نعناع نیز برای درمان مشکلات هضم و سایر بیماری های بهداشتی مشهور است.
علف لیمو
برگ لیمو از عطر و طعم قوی لیمو و مرکبات تشکیل شده است که استفاده از آن در انواع خورشت ها، سوپ ها و ادویه ها طعمی ایده آل می بخشد. چای گیاهی برگ لیمو نیز مشهور است و اغلب به عنوان داروی برای سرفه، گلودرد و مشکلات هضم مصرف می شود.ساقه های این گیاه، منبع عالی آنتی اکسیدان های کلیدی مانند بتاکاروتن است، که از التهاب چشم و سرطان محافظت می کند. این دارو اغلب به عنوان چای، برای رفع اضطراب در داروهای قومی برزیل مصرف می شود.
به لیمو
جایگزینی عالی برای لیمو، در غذاهایی به طعم لیمو نیاز است، مانند انواع سس های سالاد، نوشیدنی ها، مارینادهای گیاهی و مرغ، استفاده می شود.همچنین می توان از شاپسند لیمو (lemon verbena) در تهیه انواع دمنوش های گیاهی استفاده کرد. این گیاه، دارای فواید بیشمار و چشمگیری نظیر مبارزه با التهاب، کمک به هضم، کاهش وزن، رفع گرفتگی بینی و جلوگیری از آسیب عضلانی است. همچنین رایحه قوی لیموترش مانندِ این گیاه، برای شل شدن اعصاب متشنج نیز مفید است.