گروت سیمانی منبسط شونده چیست ؟
گروت منبسط شونده ملاتی آماده مصرف و توانمند ، فرموله شده از ترکیب سنگدانه ، سیمان ، الیاف پلی پروپیلن ، روانساز و مواد منبسط کننده می باشد که به نسبت مشخص مطابق استاندارد فرموله شده و تولید می شود . گروت سیمانی منبسط شونده دارای مقاومت اولیه و نهایی بالایی است و به طور کلی در کلیه سنین گیرش ، مقاومت قابل قبولی دارد . از این رو به این گروت، منبسط شونده گفته میشود که هنگام ترکیب با آب دارای انبساط حجمی در دو مرحله است . مرحله اول انبساط گروت منبسط شونده در مرحله اول ترکیب با پودر اتفاق می افتد که این تغییر حجم حاصل تصعید گازها می باشد . مرحله دوم انبساط گروت منبسط شونده نیز در اثر واکنش هیدراسیون در زمان گیرش گروت منبسط شونده اتفاق می افتد . انبساط مرحله دوم حدود 1 الی 2 روز پس از اجرا شروع می شود . گروت سیمانی منبسط شونده برای پر کردن فضای خالی زیر بیس پلیت ها ، صفحه ستون ها ، نصب فونداسیون ماشین آلات سنگین ، زیر سازی فولادی ، ثابت سازی ستونهای پیش ساخته ، پر کردن حفرات اطراف میلگردها و انکربولت ها در زمان کاشت و همچنین پر کردن شکافها و گودال ها و حفرات به کار می رود .
خواص و اثرات گروت پایه سیمانی منبسط شونده
- خواص روانی و کارپذیری بالا
- میزان نفوذپذیری کمتر نسبت به ملات های معمولی
- عدم انقباض ملات به واسطه انبساط کنترل شده
- مقاومت بالا در برابر شرایط جوی مختلف
- ممانعت از خوردگی فولاد بدلیل عدم وجود سنگدانه های فلزی و کلراید در ساختار گروت منبسط شونده
- مقاومت بالا در برابر نیروهای استاتیکی زیاد
- عدم ترک خوردگی و ایجاد درز بعد از سخت شدن
- امکان بهره برداری سریع تر از سازه
- حصول مقاومت اولیه بالا و امکان بارگذاری زودهنگام
- ترکیب با حداقل میزان آب و حصول روانی مطلوب
- ممانعت از انقباض ناشی از جمع شدگی پلاستیک
- کارپذیری بالا بدون آب انداختگی و جدا شدگی
- افزایش چسبندگی بین فولاد و بتن
- قابلیت پمپ پذیری و جریان پذیری ایده آل
اهمیت استفاده از گروت منبسط شونده چیست؟
دو شیوه مرسوم برای ساختمان سازی شامل سازه های بتنی و فولادی است و ایران به دلیل تولید مازد سیمان و بتن بخش بزرگی از سختمان های خود را با بتن می سازد. کیفیت بتن نقش حیاتی در پیشبرد پروژه های عمرانی دارد. بتن نیاز به ترمیم و مقاوم سازی دارد و با توجه به قدمت سازه های بتنی در ایران، لزوم گسترش مصالح ترمیمی بیش از پیش حس می شود. انواع گروت منبسط شونده یکی از مصالح پر کاربرد در ترمیم شکاف های انبساطی است که عملکرد مناسبی از خود نشان داده است. انتخاب و استفاده از انواع گروت نیاز به دانش کافی از ساختار و عملکرد آن دارد و بهتر است پژوهش های بیشتری در این زمینه صورت گیرد. با توجه به اینکه سدهای بتنی در ایران گستردگی بالایی دارد، ترمیم صحیح آسیب دیدگی های سد اهمیت کلیدی دارد و همین امر به شدت بر اهمیت پژوهش در زمینه استفاده از گروت منبسط شونده تاکید دارد.
عملکرد گروت منبسط شونده چیست؟
- گروت منبسط شونده باید به اندازه کافی قوام یافته باشد و در حالت معمول جاری شود و نباید هیچ جداشدگی میان آب و سنگدانه وجود داشته باشد.
- گروت باید بتواند آب ملات را در خود نگه دارد و در حداقل زمان ممکن به قوام برسد.
- مخلوط ایجاد شده و مصالح سنگ و مواد چسبنده باید همگونی داشته باشد.
- ختلاط بهتر است در کارگاه ساختمانی انجام نشود و در شرایط آزمایشگاهی انجام شود.
به همین دلیل است که گروت آماده را برای این کار توصیه می کنند که تنها با اضافه کردن جزء آب کامل شود. بهتر است برای هر گروت منبسط شونده ای، راهنمای محصول به به دقت مطالعه شود.
روش مصرف گروت منبسط شونده بر پایه سیمان
- از قرار گیری پلیت ها در محل خود اطمینان حاصل فرمایید و در صورت نیاز توسط تراز، صاف بودن بیس پلیت ها را کنترل نمایید.
- دقت شود سطح بتن برای اجرای گروت باید حداقل به سن 7 روزه رسیده باشد .
- فاصله بین قسمت زیرین صفحه ها با سطح بتن باید حداقل 10 میلیمتر باشد.
- کلیه سطوح مقاطعی که در تماس با گروت منبسط شونده خواهند بود ، باید عاری از هرگونه آلودگی و چربی و روغن و گرد و غبار و ... باشند.
- چنانچه روی سطح بتنی که گروت منبسط شونده روی آن اجرا می شود نقاط سست یا پوسته وجود دارد، توسط ساب یا واتر جت و یا هرگونه عملیات فیزیکی دیگر از روی سطح زدوده شود تا حدی که به سطح مقاوم برسیم.
- قالبهای مورد نظر برای گروت ریزی باید در برابر نفوذپذیری مقاوم باشند تا مانع خروج آب گروت قبل از گیرش شوند.
- ارتفاع قالبهای مورد نظر برای گروت ریزی، 2 الی 5 سانتیمتر بالاتر از بیس پلیت ها در نظر گرفته شود.
- برای جلوگیری از ایجاد حباب هنگام ریختن خمیر گروت انبساطی ، به عنوان یک سیال در گروت ریزی های حجیم از هد باکس و در گروت ریزی های کم حجم از یک ورق به عرض 50 سانتیمتر، که طول آن به اندازه دیواره قالب در قسمت مورد نظر برای ریختن با شیب 45 درجه متناسب است، در نظر گرفته شود تا سیال گروت بصورت یکنواخت و ممتد حرکت کند.
- سطح مورد نظر برای گروت ریزی را قبل از اجرای گروت منبسط شونده ، باید با آب آشامیدنی اشباع نمایید تا آب گروت پس از اجرا، توسط سطح خشک جذب نشده و ترک نخورد.
- ظرفی مناسب برای اختلاط پودر آماده گروت سیمانی منبسط شونده با آب انتخاب نمایید که ظرفیت مناسب برای اختلاط یک کیسه گروت با آب را داشته باشد.
- برای ساخت گروت خمیری 3/5 لیتر آب و برای تولید گروت روان 4/5 لیتر آب به ازای هر کیسه 25 کیلویی مورد نیاز است.
- پودر را آرام آرام در حالی که همزن برقی ( دریل + پره ) روشن است به آب بیافزایید و تا حصول مخلوطی همگن عملیات میکس را ادامه دهید.
- توجه نمایید که همیشه مقداری از پودر گروت منبسط شونده را با آب ترکیب نمایید که حداکثر تا 30 دقیقه پس از اختلاط مورد مصرف قرار گیرد.
- توجه نمایید اضافه کردن هرگونه ماده افزودنی و یا سیمان و سنگدانه به ترکیب گروت آماده مجاز نمی باشد.
- عملیات گروت ریزی باید همواره از یک طرف انجام شود و تحت وزن و فشار سیالیت خود به دیگر نقاط جریان یابد. برای جریان پذیری بهتر می توان از میله یا زنجیر فلزی به عنوان کمکی استفاده نمود . چنانچه مقطع بزرگ باشد می توان با افزایش ارتفاع، فشار سیال را اضافه تر نمود .
- برای گروت ریزی مقاطع خیلی بزرگ بهتر است توسط قالب های موقت ، مقطع مورد نظر را به بخش های کوچکتر تقسیم نمایید.
- دقت نمایید می توان با تامین فضای خالی مناسب زیر بیس پلیت ها ، از حبس شدن هوای اضافی جلوگیری نمود.
- دمای محیط در زمان گروت ریزی باید در بازه ی 5 تا 30 درجه سانتیگراد باشد . دمای بالای 30 درجه موجب تسریع گیرش گروت و دمای زیر 5 درجه موجب تآخیر در گیرش ملات گروت منبسط شونده خواهد شد.
- توجه نمایید در هوای گرم پودر گروت سیمانی منبسط شونده، باید در بسته بندی اولیه و فضای سرپوشیده قرار گیرد . پیشنهاد می شود در شرایط هوای گرم برای ایجاد تعادل در دمای داخلی گروت ، از آب سرد جهت اختلاط استفاده شود و در شرایط آب و هوای سرد نیز از آب گرم استفاده شود .
- پس از پایان گروت ریزی و رسیدن گروت به گیرش اولیه ، پیشنهاد می شود روی قالب و ادوات را با یک لایه گونی مرطوب پوشانده و جهت جلوگیری از تبخیر آب داخل گروت ، سطح گونی را مجدد با نایلون بپوشانید . پس از گروت ریزی باید به مدت 7 روز کیورینگ سطحی انجام شود.