دلایل ایجادکننده حساسیت به نور خورشید چیست؟
افرادی که زیر نور خورشید پوستشان دانه می زند و خارش می گیرد به نور حساسیت دارند. یعنی در واقع به نور خورشید آلرژی دارند. دلیل اینکه چرا برخی افراد چنین حساسیتی دارند معلوم نیست اما عامل اصلی این امر اشعه های ماورابنفش هستند.اشعه های خورشید از سه نوع تابش ماورابنفش تشکیل شده اند: UVA، اشعه UVB و اشعه UVC .
تابش های UVC نمی توانند دلیل شکل گیری حساسیت پوستی باشند زیرا طول موج آنها کوتاه است و هرگز به زمین نمی رسند. اما در مقابل، اشعه های UVA عامل اصلی شکل گیری PMLE هستند. اگرچه گفته می شود که برخی مردم به تابش های UVB هم حساسیت نشان می دهند.این افراد احتمالا به دستگاه های سولاریوم هم آلرژی دارند زیرا این دستگاه ها تابش UV دارند.وقتی فردی که حساسیت خورشیدی دارد در بهار یا اوایل تابستان زیر نور مستقیم خورشید قرار می گیرد، پوست او حساسیت نشان داده و بلافاصله دانه های ریز و خارش دار می زند.جالب است بدانید زنان مخصوصا آنهایی که زیر ۳۰ سال هستند بیشتر از بقیه مردم در معرض این حساسیت قرار دارند.
علل حساسیت به نور خورشید
هنگامی که پوست در معرض آفتاب قرار گیرد، نور UV تابیده بر سطح آن، باعث واکنش ایمنی می شود. سیستم ایمنی در پاسخ، واسطه های التهابی آزاد می کند که منجر به انقباض عروق خونی پوست می شود. این روند باعث بروز خارش و سایر علائم می شود. حساسیت به نور خورشید را می توان بر اساس علل زیر طبقه بندی کرد:
فتودرماتوز خارجی:
در این مورد، حساسیت به نورخورشید توسط دارو یا مواد شیمیایی القا می شود. بر اساس علل، حساسیت به نور خورشید ناشی از دارو به دو نوع تقسیم می شود:
سمیت یا تهییج نوری: این مورد، شایع ترین نوع حساسیت به نور خورشید است. بعضی از داروها مانند تتراسایکلین ها، فلوروکینولون ها یا سولفونامید ها ممکن است به محض قرار گرفتن فرد در معرض نور خورشید سمی شوند. هنگامی که فردی این داروها را مصرف می کند (حتی تجویز به صورت موضعی، خوراکی یا داخل وریدی) ممکن است در عرض چند ساعت پس از قرار گرفتن پوست در معرض نور آفتاب، واکنش های آلرژیک به وجود آورند.
آلرژی یا آماس پوستی وابسته به نور: برخی از محصولات آرایشی و یا مراقبتی از پوست مانند کرم های ضد آفتاب یا لوسیون ها، حاوی آلرژن هایی هستند که در معرض نور خورشید باعث واکنش آلرژیک می شوند. آنها منجر به بیشتر شدن حساسیت پوستی و بروز آفتاب سوختگی یا جوش در فرد می شوند. گاهی اوقات مناطق پوستی که در معرض نور خورشید قرار نگرفته اند نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.
مصرف برخی از غذاها و گیاهانی مانند هویج، آهک، جعفری و کرفس می توانند در فرد حساسیت ایجاد کنند.
فتودرماتوز اولیه:
بیماری هایی مانند کهیر خورشیدی (خارش آلرژیک وابسته به نور خورشید)، ظهور نور پلی مورفیک- چند ریختی- (خارش پوست در معرض نورUV ) و ظاهر شدن جوش جوانی (خارش پوستی در پسران و مردان جوان در مواجهه با آفتاب در اوایل بهار) نتایج حساسیت خورشیدی هستند. در میان این بیماری ها، نور پلی مورف (PMLE) شایع ترین علت حساسیت به نور خورشید است.
فتودرماتوز ژنتیکی:
حساسیت به نور خورشید می تواند ناشی از اختلالات ژنتیکی نظیر زرودرما پیگمنتوسوم و سندرم بلوم (شکوفایی جلبکی) باشد.
فتودرماتوز متابولیک:
در این مورد، حساسیت به نور خورشید به علت اختلالات متابولیکی مانند پورفیری می باشد.
فتودرماتوز تشدید شده:
اختلالات خود ایمنی مانند پسوریازیس (تشکیل سلول های پوستی به صورت وصله های غیر طبیعی)، لوپوس اریتماتوز سیستمیک (بیماری التهابی مزمن که به مفاصل و پوست حمله می کند)، آکنه رزاسه (وضعیت پوستی که موجب ایجاد برآمدگی های چرکینی بر روی پوست صورت می شود) و آتوپیک (مربوط به آلرژی) درماتیت (اگزما یا التهاب پوست) می توانند در فرد، حساسیت به نور ایجاد کنند.
علائم حساسیت پوست
قرمزی پوست، خارش یا درد پوست و برآمدگی های کوچک پوستی از علائم حساسیت پوست به نور خورشید هستند. برخی افراد به طور ارثی دچار آلرژی پوستی به نور خورشید هستند، در حالی که برخی دیگر در اثر یک سری عوامل مثل برخی داروها یا تماس پوست با گیاهانی مثل هویج وحشی دچار علائم آلرژی خورشیدی می شوند.موارد خفیف این نوع آلرژی ممکن است بدون نیاز به درمان، برطرف شود، ولی موارد شدید آن نیاز به مصرف پمادها یا قرص های کورتونی دارد. کسانی که شدیدا به نور خورشید حساسیت دارند، بایستی از روش های پیشگیرانه استفاده کنند و جلوی نور آفتاب لباس های پوشیده مثل لباس آستین بلند بپوشند.
علائم آلرژی
قرمزی پوست، خارش یا درد پوست، برآمدگی های کوچک پوستی که ممکن است به هم متصل شوند و برآمدگی های بزرگ تری را ایجاد کنند. پوسته پوسته شدن یا خونریزی از پوست، تاول پوستی یا کهیر. این علائم معمولا فقط روی قسمتی از پوست بدن که در معرض تابش نور آفتاب قرار می گیرد، مثل پشت دست ها، ظاهر می شوند و طی چند دقیقه تا چند ساعت بعد از تماس با نور خورشید، بروز می کنند.
علل آلرژی
برخی داروها و بیمارهای خاص می توانند پوست را نسبت به نور خورشید حساس تر کنند. معلوم نیست که چرا برخی افراد آلرژی خورشیدی دارند و برخی دیگر این آلرژی را ندارند. البته باید گفت خصوصیات ارثی در این رابطه نقش دارند.