آب و روغن قاطی کردن موتور یکی از اصطلاحاتیست که نه تنها باید آن را خیلی جدی گرفت، بلکه ترسناک نیز به حساب می آید.در صورتیکه در مخزن آب خودرو روغن مشاهده شود به اصطلاح گفته می شود موتور خودرو آب و روغن قاطی کرده است.موتور خودروی شما در واقع حکم قلب ماشین را دارد که برای تداوم عملکرد خود، به دو مایع حیاتی احتیاج دارد. این دو مایع آب و روغن می باشند.درست است که این دو مایع حیاتی، همزمان و همراه با یکدیگر در پیشرانه مشغول کار هستند، ولی هیچ گاه نباید با یکدیگر ترکیب شوند. در صورت ترکیب شدن، مشکلاتی برای موتور ماشین شما پیش خواهد آمد و به اصطلاح می گویند: “پیشرانه آب و روغن قاطی کرده “.
آب و روغن قاطی کردن چیست ؟
قاطی شدن آب و روغن که در اصطلاح به آن آب و روغن قاطی کردن گفته می شود به این معناست که روغن ماشین به چرخه آب موتور واردشده است. این شرایط که مرتبط با واشر سر سیلندر می باشد اغلب باعث گرم شدن غیر طبیعی موتور خواهد شد.وظیفه واشر سرسیلندر کیپ کردن موتور و جلوگیری از ورود مواد به داخل آن است. در صورت کار کردن خودرو در حرارت بسیار بالا و بیش از حد داغ کردن موتور عمر واشر سر سیلندر ماشین شما کاهش خواهد یافت و احتمال خرابی آن افزایش خواهد یافت. به این شرایط در اصطلاح سوختن واشر سر سیلندر گفته می شود.
چرا وجود آب و روغن برای موتور ضروری است ؟
موتور خودرو از قطعات فلزی و مجموعه های مکانیکی مختلفی تشکیل شده که بسیاری از آن ها در جوار یکدیگر مشغول حرکت و دوران هستند ؛ این تماس و حرکت دائمی میان قطعات فلزی سبب به وجود آمدن نیروی اصطکاک مزاحم و سایش قطعات می شود و اگر به سرعت از بین نرود ، موتور با سایش و خوردگی شدید قطعات خود مواجه خواهد شد .
نتیجه حاصل از این مسئله چیزی جز رسیدن آسیب شدید به بخش های مختلف فنی و از کار افتادن پیشرانه نخواهد بود . مهندسان به منظور رفع مشکل ایجاد اصطکاک مزاحم میان قطعات موتور ، مجموعه ای به نام سیستم روغن رسانی که شامل اویل پمپ ، فیلتر روغن و مجاری متعدد درون پیشرانه است را طراحی کردند .
طریقه کار بدین صورت است که هم زمان با روشن شدن پیشرانه، توربین اویل پمپ نیز به چرخش درآمده و نیروی مکش حاصل از این فرآیند روغن موتور را از کارتر ( ظرف روغن ) به سوی مجاری مخصوص می فرستد تا بدین وسیله روغن موتور راهی قطعات و بخش های مورد نظر شود . روغن پس از عبور از فیلتر در فضای اندک میان قطعاتی همچون یاتاقان ها و میل لنگ قرار گرفته و لایه بسیار نازکی را تشکیل می دهد ؛ بدین سان سطح تماس قطعات با یکدیگر به حداقل رسیده و نیروی اصطکاک میان آن ها تا حد بسیار زیادی از بین خواهد رفت ؛ بنابراین دیگر اثری از سایش و خوردگی سریع بخش های متحرک پیشرانه مشاهده نخواهد شد .
از طرف دیگر عملکرد پیشرانه با انفجار های متوالی و بسیار پرشمار درون محفظه سیلندر همراه است که می تواند گرمای شدیدی ایجاد کرده و دمای موتور را بیش از حد بالا ببرد . افزایش بیش از اندازه دما موجب انبساط حجمی بی قاعده و دفرمه شدن قطعات حساس نظیر : رینگ پیستون ، یاتاقان ها خواهد شد و در نهایت این مسئله به خراب شدن کامل موتور خواهد انجامید. به منظور رفع چنین مشکلی از سیستم خنک کننده موتور شامل رادیاتور ، مایع خنک کننده ( آب رادیاتور ) و واترپمپ کمک گرفته شده است .
روال کار بدین ترتیب خواهد بود که همزمان با روشن شدن موتور ، پره های واترپمپ نیز به واسطه تحرک تسمه یا زنجیر تایم شروع به دوران می کنند و موجب گردش مایع خنک کننده یا همان آب رادیاتور درون منافذ ویژه می شوند ؛ بدین ترتیب گرمای موتور توسط آب موجود در منافذ بلوک سیلندر جذب شده و از طریق رادیاتور به بیرون دفع می شود تا دمای موتور همواره در یک محدوده استاندارد ( معمولا 80 تا 90 درجه ) حفظ شود و به سلامت پیشرانه آسیبی وارد نگردد . لازم به ذکر است که روغن موتور نیز در فرایند خنک سازی پیشرانه تاثیرگذار خواهد بود .
علت آب و روغن قاطی کردن چیست ؟
یکی از شایع ترین عوامل آب و روغن قاطی کردن به سوختن واشر سر سیلندر مربوط می شود. واشر سر سیلندر یک نوع آب بند است که از جنس پلاستیک و فلز ساخته می شود و بین محفظه و بلوک سیلندر قرار می گیرد . این واشر از ورود آب به محفظه سیلندر جلوگیری می کند و به نوعی نقش بسیار اساسی و مهم دارد . گرمای زیاد در پیشرانه گاهی اوقات باعث می شود واشر دفرمه و از حالت اصلی خود خارج شود در نتیجه همین قضیه به آب و روغن قاطی کردن منجر خواهد شد .
اگر آب و رغن قاطی شد چه کنیم ؟
اگر وضعیت قاطی کردن آب و روغن به شدت باشد باعث جوش آوردن خودرو می شود . حال در این شرایط باید چه کاری انجام دهیم ؟ مهم ترین کار این است که به سرعت خودرو را متوقف و خاموش کنید . بعد از آن برای این که گرما بهتر از خارج شود درب کاپوت را باز کنید . سپس آب را با دقت روی رادیاتور خودرو بریزید . این موارد بهترین کارهایی است که در این شرایط می توانید انجام دهید . در فاصله زمانی که با امداد تماس می گیرید بهتر است هر چند دقیقه یک بار تک استارت بزنید . بدین صورت که استارت را به گونه ای بزنید که خودرو روشن نشود . این کار نیز از ایجاد صدمه به خودرو جلوگیری می کند .
پیشگیری از آب و روغن قاطی کردن ماشین
برای پیشگیری از آب روغن قاطی کردن ماشین و چنین اتفاقاتی و یا وقایع مشابه با آن، همیشه لازم است که سرویس های دوره ای خودرو را با دقت انجام دهید.از مکانیک حرفه ای برای هر گونه تعمیرات خودرو استفاده کنید و هیچ وقت در خرید قطعات خودرو (در صورت نیاز) به فکر صرفه جویی نیفتاده و از برندهای نامعتبر و قطعات دارای استحکام کمتر استفاده نکنید.وقتی فیوز فن خنک کننده خودرو سوخته باشد باعث بالا رفتن دمای موتور می شود و در نهایت باعث سوخته شدن واشر سر سیلندر و در اصطلاح (آب روغن قاطی کردن) ماشین می شود .هنگامی که خودرو شما جوش می یاد قبل از خاموش خودرو دمای موتور را با آب ریختن روی رادیاتور پایین بیاورید.اگر ماشین شما روشن است یا جوش آورده است به هیچ وج درب رادیاتور را باز نکنید چون بسیار خطرناک است.هر آنچه که در مورد سوختن واشر سرسیلندر باید بدانید
نشانه های آب روغن قاطی کردن
آب روغن قاطی کردن ماشین (سوختن واشر سر سیلندر) یکی از مسائل و مشکلاتی ست که اگر برای هر خودرویی اتفاق بیفتد، هزینه سنگینی تعمیراتی در پی خواهد داشت. برای آشنایی با علائم آب روغن قاطی کردن ادامه مطلب را بخوانید.
1. نشتی خارجی واشر سر سیلندر
نشتی خارجی واشر سرسیلندر می تواند سبب خروج مایع خنک کننده از زیر منیفولد ورودی و اگزوز شود و معمولاً زمانی اتفاق می افتد که موتور کاملاً گرم شده است.اگر هیچ کانال مایع خنک کننده یا شلنگ دیگری نزدیک آن وجود نداشته باشد، شما ممکن است به راحتی نشتی واشر سرسیلندر را ببینید، ولی اگر در اطراف کانال های مایع خنک کننده دیگری وجود دارد،برای تشخیص نشتی مجبور خواهید بود رنگ UV به مایع خنک کننده اضافه کرده و اطراف آن را با نور UV بررسی و منبع نشتی را بیابید.
2. خروج دود سفید از اگزوز
اکثریت نشتی واشر سرسیلندر معمولاً به داخل موتور بوده که سبب وارد شدن مایع خنک کننده به محفظه احتراق می شود.در اثر این اتفاق مایع خنک کننده داخل محفظه احتراق می سوزد و این پروسه دودی سفید رنگ ایجاد کرده که از اگزوز بیرون می آید.این دود معمولاً به هنگام استارت سرد موتور با یک بوی شیرین همراه است و حتی در زمان گرم بودن موتور نیز ممکن است ادامه پیدا کند.اگر میزان نشتی مایع خنک کننده داخل محفظه احتراق زیاد باشد میزان دود سفید خروجی از اگزوز بسیار بیشتر شده و به راحتی می توان آن را تشخیص داد.
3. وجود حباب داخل رادیاتور
علاوه بر ورود مایع خنک کننده به محفظه احتراق در اثر نشتی واشر سرسیلندر، امکان ورود گازهای اگزوز به داخل مایع خنک کننده هم وجود دارد.این اتفاق نهایتاً سبب ایجاد حباب هایی داخل رادیاتور یا مخزن مایع خنک کننده می شود که حتی به هنگام سرد بودن مایع خنک کننده، ظاهر آن را طوری می کند که گویی مایع در حال جوشیدن است.این حباب ها در واقع همان گازهای اگزوز هستند که در پروسه احتراق وارد سیستم خنک کننده شده اند.یکی از راه های آسانی که خودتان هم می توانید سوختن و نشتی این قطعه را تست کنید همین مورد بررسی وجود حباب داخل مایع خنک کننده است.
4. موتوری که همیشه داغ می کند
اگر واشر سرسیلندر خودروی شما سوخته باشد، موتور بعد از رانندگی های طولانی معمولاً داغ می کند.این اتفاق هم به دلیل کاهش مایع خنک کننده به دلیل سوخته شدن آن در پروسه احتراق رخ می دهد ولی عوامل دیگری مانند وجود مشکل در پروسه احتراق، گرمای اضافی گازهای اگزوز داخل مایع خنک کننده و عدم توانایی رادیاتور خودرو برای خنک کردن مایع خنک کننده کثیف نیز در این موضوع دخیل هستند.اگر موتور خودروی شما داغ می کند این موضوع می تواند منجر به مشکلات بیشتری شود.یکی از اصلی ترین مشکلات ناشی از داغ کردن موتور آسیب دائمی به واشرهای دیگر موتور است که می تواند منجر به نشتی های دیگر شود.اگر این مشکل را خیلی نادیده بگیرید، نهایتاً ممکن است مجبور به تعمیر اساسی موتور خودرو شوید که قطعاً هزینه های زیادی روی دست شما باقی خواهد گذاشت.
4.سفید یا شیری شدن روغن موتور
با نشتی مایع خنک کننده به داخل محفظه احتراق، این مایع با چکه از رینگ پیستون ها وارد روغن موتور می شود.با گذشت زمان آب و روغن با هم قاطی شده و سبب می شود روغن موتور حالتی شیری رنگ پیدا کند.معمولاً این مورد را می تواند با نگاه به روغن موجود روی گیج و همچنین در موتور تشخیص بدهید.ترکیب شدن آب و روغن سبب می شود روغن موتور به درستی نتواند وظیفه روغن کاری قطعات داخلی موتور را انجام دهد و نهایتاً، سبب بروز مشکل برای دیواره سیلندرها و بلبرینگ های میل لنگ و میل سوپاپ خواهد شد.حتی اگر با خودرو رانندگی هم نکنید، به دلیل وجود آب داخل روغن احتمال زنگ زدگی سطوح داخلی موتور نیز بالا می رود که نهایتاً نیاز به تعمیر اساسی موتور ایجاد خواهد کرد.
5. کثیف شدن شمع موتور
با سوختن مایع خنک کننده داخل محفظه احتراق، معمولاً نقطه های سفید ریزی در اطراف الکترود تشکیل می شوند.البته مشکلات دیگری هم وجود دارند که این نقطه های سفید رنگ ریز را ایجاد می کند و این مورد نمی تواند صرفاً نشانه سوختن واشر سرسیلندر باشد،ولی اگر نشانه های دیگر سوختن واشر سرسیلندر وجود دارند و این مورد را هم می بینید، با اطمینان بیشتری می توان نتیجه گیری کرد.
6. کارکرد نادرست سیستم خنک کننده موتور
اگر واشر سرسیلندر خودروی شما سوخته باشد، تنظیم فشار سیستم خنک کننده و سپس بررسی سیستم و کشف کاهش فشار در آن می تواند یکی دیگر از نشانه های سوختن آن باشد.در این روش معمولاً نشتی های دیگر هم می توانند موجب کاهش فشار شوند و به همین دلیل، این موضوع نیز تنها زمانی که علایم اصلی دیگر سوختن واشر سرسیلندر وجود داشته باشد می تواند مورد نظر قرار بگیرد.به طور مشابه، شما می توانید یک تست نشتی داخلی انجام بدهید که محفظه احتراق را با هوای فشرده پر می کند و با اندازه گیری میزان هوای نشتی از طریق واشر سرسیلندر یا هر مجرای دیگری مشکل قابل شناسایی خواهد بود..