پنیر فتا چیست؟
پنیر فتا یک پنیر یونانی است که به طور سنتی با شیر گوسفند، گاو و بز تهیه می شود، فتا چندین قرن است که مورد مصرف قرار گرفته و تقریبا در تمام وعده های غذایی یونانیان این پنیر وجود دارد. پنیر فتا به نسبت پنیر چدار و پارمزان چربی و کالری کمتری دارد و قرارگیری این پنیر در آب نمک باعث میشود تا سدیم این پنیر بالا رفته و باید دقت داشته باشید از مصرف همزمان این پنیر و نمک در وعده غذایی به شدت خودداری نمایید.پنیر فتا منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است. با این حال، فتا نسبت به بسیاری از پنیرهای دیگر چربی کمتری دارد و به عنوان یک گزینه معقول در نظر گرفته می شود.
خواص پنیر فتا
پنیر از مواد غذایی بسیار پر طرفدار در تغذیه و سلامتی به شمار می رود. پنیرها با صدها نوع و مدل امروزه یکی از ارکان تهیه یک غذا به شمار می رود. این ماده غذایی طی فرآیند تولید بسیاری از مواد مغذی را در خود نگه می دارد.
هضم بهتر با پنیر فتا
بسیاری از افراد تحمل لاکتوز را ندارند، به این معنی که هضم لاکتوز، قندی که در شیر گاو وجود دارد، دشوار است. بعضی دیگر نمی توانند پروتئین های موجود در لبنیات را هضم کنند.
شیر گوسفند و بز که از آن فتا تهیه می شود حاوی لاکتوز کمتری نسبت به شیر گاو است. و اینکه، شکر در طی فرآیند پنیر سازی بیشتر تجزیه می شود.
بسیاری از افراد زمانی که متوجه می شوند پنیر فتا از شیر گاو تهیه نشده است، می توانند از خوردن فتا لذت ببرند.
اگر در هضم شیر گاو مشکل دارید، روی بسته بندی پنیر را به دقت بخوانید تا مطمئن شوید که از شیر بز و گوسفند تهیه شده است.
ویتامین B6 و هیستیدین موجود در پنیرب فتا
هیستیدین یک آمینو اسید ضروری در فتا است که برای محافظت از سلول های عصبی، تولید گلبول های قرمز خون و محافظت از بافت ها در برابر اشعه و آسیب فلزات سنگین ضروری است.
همچنین به انتقال دهنده های عصبی هیستامین و کارنوزین متابولیزه می شود، که در پاسخ ایمنی، هضم و عملکرد مناسب عضلات مغز و جنسی، نقش دارند.
هیستیدین خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از نظر ماهیت ضد التهاب است. به همین ترتیب، هیستیدین درمانی برای آرتریت روماتوئید و اختلالات روانپزشکی بسیار موثر بوده است.
از طرف دیگر کارنوزین، خستگی عضلات را کاهش می دهد و عملکرد عضلات را بهبود می بخشد.
در واقع گروه ویتامین B6 بیش از صد آنزیم دارد. هیستیدین برای سنتز هیستامین و کارنوزین به ویتامین B6 نیاز دارد. از آنجا که هر دو در پنیر فتا یافت می شوند، منبع بزرگی از مواد مغذی است.
پروتئین موجود در فتا
پروتئین برای ترمیم و ساخت عضله بسیار مهم است. همچنین برای ساختار، عملکرد و تنظیم اندام ها و بافت ضروری است. انواع مختلف پروتئین به عنوان آنتی بادی، آنزیم، پیام رسان و ناقل عمل می کنند. دریافت مقدار کافی و متعادل با هر وعده غذایی مهم است.
سلامت کلسیم و استخوان با پنیر فتا
ما می دانیم که کلسیم برای استخوان ها و دندان های محکم لازم است. تقریباً 99٪ کلسیم بدن در آنجا وجود دارد. کلسیم یک ماده مغذی ضروری است، بدن آن را درست نمی کند و باید از طریق غذا تهیه شود. ما کلسیم و سایر مواد معدنی را از طریق ادرار، مدفوع، تعریق، ناخن ها و پوست از دست می دهیم. بنابراین کلسیم باید دائماً به بدن برسد. بسیاری از افراد به طور منظم در رژیم های غذایی خود کلسیم کافی دریافت نمی کنند، بنابراین بدن آنچه را که نیاز دارد از استخوان ها گرفته و با گذشت زمان آنها را ضعیف می کند.
30 گرم فتا حاوی 14٪ از مقدار کلسیم توصیه شده در روز است. همچنین حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین D، یکی از مواد مغذی لازم برای جذب کلسیم است.
ویتامین A موجود در پنیر فتا
بیش از یک ماده مغذی ضروری برای بینایی، ویتامین A برای سلامت پوست، عملکرد ایمنی بدن، تشکیل و نگهداری اعضای بدن، تولید مثل و ارتباط بین سلول ها لازم است.
به طور کلی، ویتامین A مسئول تمایز هر سلول در بدن است. پنیر فتا حاوی دوز مطلوبی از این ویتامین محلول در چربی است. چربی سالم موجود در فتا به جذب ویتامین A کمک می کند.
سلامت روده با پنیر فتا
همانطور که در بالا اشاره کردیم، پنیر فتا بالغ بر ۱۲ نوع پروبیوتیک را شامل می شود که باعث متعادل ساختن جمعیت باکتری های روده و در نتیجه محدود کردن علایم نشانگان روده نشت کننده (Leaky Gut) یا سندرم های محرک روده خواهد شد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با پنیر فتا
پنیر در بالا بردن قدرت سیستم ایمنی بدن انسان بسیار دخیل است. مطالعاتی که در سال ۲۰۱۰ میلادی صورت گرفت نشان داد خوردن یک تکه پنیر به صورت روزانه سیستم ایمنی افراد مسن را به طرز شگفت آوری تقویت می کند.
پنیر های گودا، پروبیوتیک در بالا بردن سیستم ایمنی بدن بسیار قوی تر از دیگر مدل های پنیر عمل می کنند. پنیرهای پروبیوتیک که حاوی نوعی باکتری هستند در نگهداری سیستم ایمنی بدن بسیار بهتر عمل می کنند.
جلوگیری از سرطان با پنیر فتا
بنابر یک سری از تحقیقات، کلسیم به میزان بالایی در این نوع پنیر یافت می شود و به همراه منیزیم و ویتامین D، یک ترکیب ضد سرطانی قوی را تشکیل می دهد.
پنیر فتا و کاهش خطر بیماری چشم
به دلیل آن که این ماده ارزشمند سرشار از ریبوفلاوین است، می تواند خطر ابتلا اشخاص به آب مروارید و دژنرسانس ماکولایی (Macular Degeneration) را کاهش دهد.
مبارزه با کم خونی با پنیر فتا
کلسیم یون حیاتی برای جذب آهن در بدن محسوب می گردد و در نتیجه از کم خونی جلوگیری می کند. علاوه بر آن، کلسیم و سایر مواد معدنی برای سلامتی استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان ضروری هستند.
عوارض پنیر فتا
برخی از مهم ترین اثرات جانبی پنیر فتا شامل: واکنش های آلرژیک متنوع و مشکلات قلبی-عروقی در صورت مصرف بیش از اندازه می باشد:
- ایجاد آلرژی با پنیر فتا: آلرژی های ایجاد شده توسط پنیر مانند ازدیاد حساسیت هایی است که در اثر مصرف شیر بروز می یابند؛ زیرا منشا واکنش های آلرژیک دو ماده به نام های کازئین و آب پنیر می باشد. این پنیر می تواند گستره ای از واکنش های آلرژیک را از قبیل کهیر، خس خس سینه، ناراحتی معدی، خارش پوست و حتی آنافیلاکسی در موارد شدید ایجاد کند
- اثرات پنیر فتا بر سلامتی قلب: تقریباً دو سوم چربی موجود در این پنیر از نوع چربی اشباع می باشد. در حالی که مصرف اندک آن بدن را با مشکلی مواجه نمی کند، مصرف بیش از این مقدار کم (یعنی به اندازه ی یک دوم فنجان یا بیشتر به ازاء هر روز) می تواند سطح کلسترول بدن را به مقدار تهدیدکننده ای بالا برده که این مشکل، منتهی به آسیب رسیدن به سیستم قلبی-عروقی خواهد شد.
مطلب آخر
در حالی که فتا یکی از مقوی ترین پنیرهایی است که می توانید بخورید، چیزی نیست که بخواهید یک کیلو از آن را در یک وعده بخورید. مقدار زیادی سدیم در فتا وجود دارد. نمک زیاد می تواند منجر به فشار خون و کمبود پتاسیم شود. چربی فتا برای مغز شما مفید است اما چربی اشباع بیش از حد برای سیستم گردش خون شما مضر است.