سازمان منابع طبیعی، با هدف حفظ و حمایت، همچنین، توسعه، احیا و بهره برداری کردن اصولی از منابع طبیعی کشور، اعم از جنگلها و زمین های جنگلی، مراتع، همچنین، بیشه های طبیعی، زمین های مستحدثه ساحلی و مواردی از این دست، راه اندازی شده و اقدام به فعالیت می نماید. در پاره ای از موارد، افراد، به علت باز پس گرفتن زمین شخصی ای که خود را مالک آن می دانند، لکن، سازمان منابع طبیعی، آن را با دلایلی، جزو اراضی ملی و در شمار آنچه متعلق به این سازمان به نمایندگی از مردم است می داند یا به علت، عملکرد نادرست سازمان منابع طبیعی، قصد شکایت از این نهاد را داشته که این امر، مستلزم اطلاع از، مراحل، شرایط و مدارک لازم شکایت از منابع طبیعی می باشد. لذا در محتوا حاضر، قصد داریم پس از معرفی سامانه شکایت از منابع طبیعی، مواردی همچون، مراحل و نحوه، مدارک لازم، هزینه و شرایط پیگیری شکایت از این سازمان را بررسی کنیم.
در معرفی سامانه شکایت از منابع طبیعی، باید گفت، پاسخ این سوال، بسته به اینکه شکایت از منابع طبیعی، در خصوص عملکرد آن باشد یا به علت باز پس گرفتن زمینی که فرد، خود را مالک آن می داند، اما ملی اعلام شده، متفاوت خواهد بود. لذا در ادامه، در خصوص هر یک از فروض، به صورت جداگانه، وجود یا عدم وجود سامانه ای برای شکایت از منابع طبیعی را مورد بررسی قرار خواهیم داد و در صورت وجود سامانه، آن را معرفی خواهیم نمود. سامانه شکایت از منابع طبیعی، در خصوص عملکرد آن:
سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، سایت میز خدمت الکترونیک شکایت از منابع طبیعی، به آدرس mizekhedmat.frw.ir را راه اندازی نموده تا افراد، در صورت شکایت از منابع طبیعی، در خصوص عملکرد آن، بتوانند با جستجوی این آدرس، به سامانه دسترسی یافته و نسبت به موضوع مورد نظر، به صورت اینترنتی، اقدام به ثبت شکایت نمایند. سامانه شکایت از منابع طبیعی، در خصوص باز پس گرفتن زمینی که ملی اعلام شده و فرد، خود را مالک آن می داند:
در این مورد، چنانچه فرد بخواهد شکایت کیفری یا حقوقی، در محاکم دادگستری مطرح کند، سامانه ای وجود نداشته و برای ثبت شکواییه یا دادخواست، باید حضورا، به مرجع صلاحیت دار (دفاتر خدمات الکترونیک قضایی)، مراجعه نماید. در شرایطی که فرد بخواهد، شکایت از منابع طبیعی را در دیوان عدالت اداری مطرح نماید، می تواند به سامانه ثبت دادخواست دیوان عدالت اداری، به آدرس sajed.divan-edalat.ir یا سامانه ساجد، مراجعه کرده و نسبت به ثبت دادخواست خود، اقدام نماید. شایان ذکر است، ثبت دادخواست در این سامانه، نیازمند برخورداری از حساب کاربری در سامانه ثنا می باشد که ایجاد آن، هم با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و هم با مراجعه به سایت adliran.ir ممکن و میسر می باشد.
مراحل و نحوه شکایت از منابع طبیعی، کاملا وابسته به این است که افراد، می خواهند در خصوص عملکرد این سازمان در حیطه وظایفش شکایت کنند یا درباره بازپس گرفتن زمینی که متعلق به خود می دانند اما، سازمان منابع طبیعی، ادعای آن ها را قبول ندارد و زمین مذکور را جزو زمین های ملی و جزو منابع طبیعی لحاظ و به نمایندگی از مردم، در حفظ و نگهداری آن، می کوشد. در ادامه، به تفکیک، مراحل و نحوه شکایت از منابع طبیعی را در هر فرض، خواهیم گفت. مراحل و نحوه شکایت از منابع طبیعی، در خصوص عملکرد آن: در این شرایط، متقاضی باید، سایت میز خدمت الکترونیک شکایت از منابع طبیعی، به آدرس mizekhedmat.frw.ir را در مرورگر خود جستجو نماید تا به صفحه ای همانند صفحه زیر، هدایت گردد و سپس، در خصوص مورد شکایت خود، بر روی آیکون شکایت، کلیک کند. به این ترتیب، با طی کردن مراحل و وارد کردن اطلاعات لازم، فرد قادر خواهد بود که شکایت از منابع طبیعی، در خصوص عملکرد آن را ثبت نماید و این سازمان، نسبت به شکایت، رسیدگی های لازم را انجام خواهد داد.
مراحل و نحوه شکایت از منابع طبیعی، در خصوص باز پس گرفتن زمینی که ملی اعلام شده و فرد، خود را مالک آن می داند:
در وهله اول، باید وضعیت زمین، به طور دقیق، مشخص شود، و نامه ای رسمی یا استعلامی رسمی، مبنی بر ملی بودن یا نبودن زمین، دریافت گردد که برای این امر، در ابتدا باید، از یک کارشناس رسمی دادگستری با صلاحیت ثبتی یا نقشه برداری، درخواست نموده که موقعیت ملک مورد نظر فرد را بر اساس سندی که دارد، بر روی یک نقشه دو هزارم، پیاده سازی کند.
پس از تهیه نقشه، فرد باید با در دست داشتن مدارک لازم، اعم از اصل مدارک هویتی، نقشه و سند، به دفاتر پیشخوان دولت، مراجعه و تقاضا نماید که موقعیت ملک، از جهت ملی یا غیر ملی بودن، از اداره منابع طبیعی، استعلام گردد.
پس از دریافت پاسخ استعلامات لازم از منابع طبیعی و مشخص شدن وضعیت زمین، در صورتی که زمین، ملی اعلام شده باشد، متقاضی باید، مدارک لازم، برای اعتراض به ملی شدن زمین خود و شکایت از منابع طبیعی در این راستا را آماده کند که شامل نقشه، دلیل و سند مالکیت و عکس های هوایی می باشد. لازم به ذکر است برای تهیه عکس های هوایی، متقاضی باید به سازمان نقشه برداری کشور مراجعه و با ارائه نقشه ای که در مراحل قبلی تهیه شد، از این مرجع، تقاضای تهیه عکس های هوایی مربوط به سال 1341 و نزدیک به این سال را از زمین مورد نظر خود داشته باشد.
پس از آماده سازی مدارک لازمی که در پاراگراف های قبلی گفته شد، متقاضی باید، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه و اقدام به ثبت دادخواست حقوقی اعتراض خود و ضمیمه کردن مدارک تهیه شده به دادخواست نماید و این دادخواست را از طریق این دفاتر، به مرجع صالح، یعنی یکی از شعب ویژه رسیدگی به اعتراضات در خصوص تصمیمات اداره منابع طبیعی، ارسال نماید. از آنجا که لازمه این امر، داشتن حساب کاربری سامانه ثنا است، فرد باید، در همین دفاتر یا از قبل و با مراجعه به سامانه adliran.ir، بخش احراز هویت برخط، اقدام به تشکیل حساب کاربری ثنا و احراز هویت نماید. نکته مهمی که در تنظیم دادخواست، باید در نظر داشت، این است که در صورتی که زمین یا ملک فرد، در حوزه و محدوده شهری قرار دارد، فرد باید، علاوه بر اداره و سازمان منابع طبیعی، سازمان راه و شهرسازی را نیز به عنوان خوانده دعوا، خطاب قرار دهد.
همانطور که در تیتر قبلی مقاله، اشاره کردیم، در شکایت از منابع طبیعی، مدارک لازم، یکی از مهم ترین مواردی است که فرد، باید از آن ها، برخوردار باشد و در واقع، بدون این مدارک، امکان پیروزی در دعوا و نتیجه گرفتن، به صفر خواهد رسید. مدارک لازم برای شکایت از منابع طبیعی، عبارتند از:
سند مالکیت، یا هر آنچه که مثبت مالکیت فرد، بر زمینی است که ملی اعلام شده و در تصرف منابع طبیعی می باشد؛
مدارک هویتی، اعم از کارت ملی و شناسنامه؛
نقشه دو هزارمی که توسط کارشناس صلاحیت دار، از موقعیت ملک مورد نظر، ترسیم شده است؛
عکس های هوایی ملک، مربوط به سال های 1341 و نزدیک به آن؛
دادخواست حقوقی اعتراض به ملی اعلام شدن زمین که توسط وکیل یا با کمک نمونه متن های موجود تهیه و ایجاد شده است؛
حساب کاربری ثنا که در زمان ثبت دادخواست، مورد نیاز خواهد بود.
در بسیاری از موارد، افراد، مدعی مالکیت زمین هایی هستند که هیچ گونه سند، اعم از رسمی یا عادی، برای آن ندارند و باید، برای اثبات مالکیت زمین بدون سند، مراحل ویژه ای را طی کنند که مطالعه مقاله زیر، در این راستا، پیشنهاد می شود.
هنگامی که فردی، قصد داشته باشد تا پس از تهیه مدارک لازم، نمونه متن شکواییه و دادخواست، اقدام به ثبت شکایت از منابع طبیعی بپردازد، باید هزینه های این شکایت را پرداخت نماید که در این بخش از مقاله، هزینه شکایت از منابع طبیعی را خواهیم گفت.
هزینه دادرسی
هزینه و حق الوکاله وکیل، در صورتی که فرد، از وکیل، برای شکایت از منابع طبیعی، استفاده می کند
هزینه تعرفه خدمات دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که دادخواست فرد را ثبت و به نهاد و مرجع صالح، ارسال می نمایند
هزینه کارشناسی برای تهیه نقشه
هزینه تهیه عکس های هوایی
هزینه درخواست کارشناسی سابقه احیا زمین
پیگیری شکایت از منابع طبیعی، پرسش اغلب افرادی است که نسبت به این امر، اقدام نموده اند، لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره این امر، توضیح دهیم. نحوه پیگیری شکایت از منابع طبیعی، با کمک سامانه adliran.ir ممکن و میسر است و بدین نحو می باشد که؛ متقاضی باید، آدرس سامانه adliran.ir را انتخاب کند و هنگام ورود به صفحه ای همانند صفحه زیر، گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده را انتخاب نماید.
متقاضی باید، آدرس سامانه adliran.ir را انتخاب کند و هنگام ورود به صفحه ای همانند صفحه زیر، گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده را انتخاب نماید.
در این گام، فرد باید، گزینه اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی را انتخاب نماید.
در این مرحله، متقاضی باید، نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنای خود را وارد کند.
در این قسمت، فرد باید کد رمز موقت ارسالی به تلفن همراه خود را وارد نمایید.
در این بخش، فرد، به صفحه ای همانند صفحه زیر، دسترسی خواهد یافت که می تواند با تعیین تاریخ، تیک زدن هر دو گزینه مختومه شده ها و نشده ها، پروند مورد نظر را انتخاب و از روند آن، در اطلاع رسانی از روند کار پرونده و خلاصه پرونده، مطلع شود. در ادامه محتوا، قصد داریم از لحاظ حقوقی، نحوه و مراحل بازپس گرفتن زمینی که ملی اعلام شده را از منابع طبیعی، توضیح دهیم و بگوییم که بعد از شکایت، شخص، چگونه باید دفاع کرده و زمین خود را باز پس گیرد.
نحوه پس گرفتن زمین از منابع طبیعی، مستلزم طی کردن مراحل شکایتی که در تیتر دوم مقاله به تفصیل توضیح داده شد، همچنین تهیه مدارک لازم و ارسال دادخواست می باشد، پس از طی کردن مراحل مذکور و تهیه مدارک، برای پس گرفتن زمین، باید به صورت زیر، عمل شود:
هنگامی که وقت رسیدگی، از سوی دادگاه صالح، تعیین و به طرفین، ابلاغ واقعی یا قانونی شد، طرفین باید، در محکمه، حضور یافته و اقدام به دفاع نمایند
در این مرحله، خواهان باید، ضمن ارائه توضیحات مندرج در دادخواست، برای اثبات وجود سابقه احیاء زمین، قبل از سال 1341، درخواست کارشناسی نماید و هزینه آن را بپردازد
پس از صدور نظر کارشناس و گذشت مهلت های اعتراض به آن یا در صورت اعتراض به نظر کارشناس و پرداخت هزینه مجدد و ارائه نظر توسط کارشناسان، در نهایت، قاضی پرونده، اقدام به صدور رای خواهد نمود و در خصوص موضوع خواسته، رای خواهد داد.
در صورتی که پس از ابلاغ رای، رای به ضرر خواهان بود، فرد باید، در مهلت های اعتراض، نسبت به رای، اعتراض نماید تا به اعتراض، در دادگاه تجدیدنظر، رسیدگی و رای قطعی صادر گردد. پس از صدور رای قطعی، پرونده، برای اجرای حکم، به دادگاه بدوی، ارسال می گردد.
در صورتی که رای، به نفع خواهان باشد، از آنجایی که رای جنبه اعلامی دارد، نیاز به اقدامات اجرایی خاصی نیست و فرد با رای، می تواند به اداره ثبت مراجعه و با ارائه دادنامه، سند تک برگی زمین خود را بگیرد.
در صورتی که زمین در تصرف فرد نیست و منابع طبیعی، آن را به ارگان دیگری واگذار کرده یا در دست مدعیانی است که می گویند، با واگذاری آن را دریافت کرده اند، منابع طبیعی، باید، زمینی هم عرض زمین فرد، به وی، تحویل دهد.
بنابراین شرایط شکایت از منابع طبیعی، در خصوص زمینی که ملی اعلام شده و نحوه پس گرفتن این زمین، با طی کردن مراحلی چون، ثبت دادخواست اعتراض از طریق دفاتر خدمات قضایی، تهیه و ضمیمه کردن مدارک لازم، اعم از نقشه و عکس های هوایی سال 1341 زمین یا ملک و تهیه فایل ورد دادخواست این امر که با کمک وکیل یا نمونه متن شکواییه های موجود، تهیه شده، می باشد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .