ساعدنیوز
ساعدنیوز

هنر لاک تراشی (چوتاشی) را بشناسید

  یکشنبه، 26 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
هنر لاک تراشی (چوتاشی) را بشناسید
صنایع دستی ایران، از گذشته تا به امروز، میراث ماندگار بسیاری برای مردم این کشور کهن به یادگار گذاشته است و بازگو کننده ذوق و هنر ایرانیان است ” لاک تراشی” یا “چو تراشی” واژه‌ای محلی به معنای چوب‌تراشی از جمله هنرهای اصیل و بومی مناطق حاشیه دریای مازندران است. این هنر با پیشینه قدیمی شباهت زیادی به هنر کنده‌کاری و منبت‌کاری چوب دارد.

کشاورزی ، نمدمالی ، ماهیگیری ، دامداری و حصیربافی ، برخی از مشاغل گذشته مناطق جلگه ای مازندران است که همچنان تا حدی رواج دارد. یکی از این مشاغل تقریباً از یاد رفته، هنر لاک تراشی یا چوتاشی (کچه تاشی) است که در گذشته در مناطق جنگلی و روستایی مورد توجه پیشروان بوده و انواع سازه های آن بر اساس نیاز روزمره رشد یافته و ساخته می شده است (چو تراش از ۲ کلمه چو به معنی چوب در زبان محلی مازندران و تراش به معنی تراشیدن تشکیل شده است). هنر لاک تراشی یا کچه تراشی به مهارتی بیش از مهارت یک نجار یا چوب تراش معمولی نیاز دارد. هنر لاک تراش با استفاده از شناخت کافی از چوب و طبیعت ، خود از دو هنر دست و ذهن خلاق نسبت به داشته های فرهنگی و تاریخی، تلفیقی بی بدیل ایجاد می کرد. این هنر در گذشته هنر کاربردی و تزئینی بوده و در حال حاضر بیشتر ترئینی است. با توجه به رقابتی که اجناس تقلبی چینی به وجود آورده و بازار شمال کشور را نیز همچون سایر بخشهای کشور به دست گرفته اند، لاک تراشی دیگر خریدار و مصرف کننده ندارد و در حال از بین رفتن و فراموشی است. اکنون در شهرستان نور تنها انگشت شمار پیرمردانی هستند که به این پیشه مشغول اند و بیم آن می رود همراه با رفتن خودشان از این دنیا، این حرفه چندهزارساله را نیز با خود ببرند.گالش ها (دامداران جنگل نشین) در گذشته بسته به نیازشان دست به ساخت ظروف و ابزارهای خاصی زده اند که با توجه به شناخت عمیقی که از درختان جنگلی داشتند، آغازی برای شکل گیری صنایع دستی لاک تراشی و تکامل آن شد. در واقع لاک تراشان انواع ظروف و وسایل مورد نیاز زندگی خود را از درون کُنده های درختان جنگلی تراشیده و شکل داده اند. این صنعت به تدریج در گوشه و کنار منطقه مازندران نظیر نور، چمستان، آمل، بابل، سوادکوه، ساری و در گیلان مناطقی چون تالش، رضوان شهر و آستانه اشرفیه رواج پیدا کرد.

هنر لاک تراشی همان ساخت ظروف و احجام چوبی سنتی با استفاده از چوب های جنگلی است که با نقوش اسطوره ای و الهام گرفته از طبیعت اطراف منقوش می کردند. با توجه به قدمت استان مازندران و سایت های کشف شده در این استان، ثابت شده که مازندران سابقه تاریخی ۷۰۰۰ ساله دارد که به دلیل جنگل انبوه و گونه های مختلف درختان جنگلی، طبیعتاً لاک تراشی و استفاده بومیان از چوب قدمت بسیار طولانی دارد. بومیان گذشته ساکن مناطق جنگلی به دلیل فراوانی درختان و این که بیشتر نیاز خود را از چوب تهیه می کردند که رفته رفته در ساخت لوازم چوبی از تنه و ریشه درختان مهارت یافتند. این هنر یک کار ابتکاری و با ذوق و سلیقه است. با شناختی که از انواع درختان جنگلی دارند، برای ساخت مصنوعات چوبی از ریشه و چوب خاص با استفاده از ابزار معمولی و دستی که بسیار ساده و ابتدایی است استفاده می کردند. طروف چوبی که از ریشه درختان تهیه می شود سبک تر و در مقابل سرما و گرما مقاوم تر است. بنابراین ترک بر نمی دارد، در اثر ضربه به سادگی نمی شکند و عمر مفید آن گاهی بیش از ۱۰۰ سال است که البته بستگی به نوع چوب دارد. برای برخی لوازم ضروری منزل، از ریشه متصل به ساقه که با شیب ملایمی در خاک نفوذ کرده است استفاده می کنند. چون این نوع ریشه ها کمتر در معرض برف و باران قرار دارند. چوبی که از تنه درختان استفاده می کنند نباید تر بوده و به اصطلاح شیره چوب از دست رفته و تقریباً خشک شده باشد.

ظروف لاک تراشی

ظروف لاک تراشی را نباید در کنار آتش یا بخاری قرار داد و یا در جایی مرطوب ، باید در جای عادی با دمای مناسب باشد. برخی از ظروف تهیه شده از این راه عبارتند از:

لاک جوله، کلز، لاک دانه پاش، قندچوله، تنباکو چوله، قاشق ، ملاقه، کتراچ.

لاک: به ظرف بزرگی گفته می شود که دور آن رو به داخل جمع شده و معمولاً از ان برای خوردن غذا استفاده می کردند. جوله: این وسیله شبیه پارچ است که در اندازه های متفاوت ساخته می شد. کاربرد اصلی اش برای دوشیدن شیر و نگه داشتن انواع مواد لبنی بود و با نقشه های مارپیچ و زنجیره ای طراحی می شود. نوع بزرگ آن را مندر نام دارد که ظرفیت آن ۱۸ کیلوگرم است.

دانه پاش: به جای سینی برای پاک کردن برنج و حبوبات بکار می رود. کلز: از این وسیله چوبی به جای ملاقه برای هم زدن شیر و سرد کردن شیر استفاده می شود. در مناطق مختلف نام های گوناگونی دارد. در رامسر گیال، در بخش مرکزی کلز و کیلز و در منطقه گرگان کمچه لز می گویندش.

کچه یا کترا: همان قاشق است و از ساقه یا شاخه شمشاد ساخته می شود که در کنار وسایل امروزی همچنان کاربرد دارد.

گیله لاک: به عنوان پیمانه استفاده می شود و حدود ۶ کیلوگرم شالی یا جو و ۷/۵ کیلوگرم گندم ظرفیت دارد.

عصا: از چوب درخت آزاد یا ازدار به نام محلی ساخته می شود.

قندچوله: برای خرد کردن قند بکار می رود. تنباکو چوله: به عنوان ظرف تنباکو مورد استفاده قرار می گیرد.

سیرکوب: در اندازه های متفاوت ساخته می شود. در قدیم از این ظرف برای کوبیدن و خرد کردن نیز استفاده می شد.

مواد اولیه لاک تراشی

از جمله درختانی که مورد مصرف هنر چوتاشی قرار می گیرند عبارتند از: ملچ، افرا، آزاد، شمشاد، راش، گردو، سرخدار، نمدار، ممرز، توسکا، ون، بلوط، انجیلی و...

ابزار کار

  • ابزار مربوط به برش:

تبر: اولین و مهمترین ابزار کار لاک تراش تبر است که برای قطع و برش چوب و ساختن به فرم دلخواه کاربرد دارد. در شرایطی که استاد لاک تراش ابزار کار کافی نداشته باشد همه مراحل را می تواند با تبر انجام می دهد.

  • ابزار مربوط به تراش:

تیشه: ابزاری است که با آن برای نازک کردن و گود کردن قسمت هایی از کار استفاده می شود و در دو نوع تیشه راست و تیشه کج استفاده دارد. متکل: ابزاری است شبیه به تیشه با تیغه بلندتر برای تراشیدن داخل ظروف استفاده می شود. رخ گیر: ابزاری است دارای تیغه فولادی و برنده که برای تراشیدن و نازک کردن بدنه داخل ظروف مانند جوله و لاک استفاده می شود. دله گیر: ابزاری است دارای تیغه فلزی منحنی شکل که برای تراشیدن درون ظروف گرد و منحنی و همچنین که ظروفی مثل جوله استفاده می شود. رنده: ابزاری با بدنه چوبی و تیغه تیز فولادی که برای تراشیدن و نازک ردن وسایلی با سطوح کشیده مانند عصا استفاده می شود. چوب سا: ابزاری است فلزی با سطح زبر در اشکال مختلف که برای تراشیدن و شکل دادن به محصولات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

  • ابزار مربوط به خراش:

نقش گر: ابزاری است دارای تیغه نازک فولادی با اشکال مارپیچ یا ساده و دسته چوبی که برای ایجاد نقش بر روی ظروفی مانند کلز و جوله استفاده می شود. خروس: ابزاری است فلزی برای ایجاد نقش بر روی محصولات مختلف که نقشی به شکل دایره و شبیه به چشم خروس دارند.

  • ابزار کوبشی:

کتنا: ابزاری است چوبی شامل سر و دسته که کاربردی شبیه چکش دارد.

  • ابزار سوراخ کردن:

درفش یا دروش: ابزاری است برای سوراخ کردن چوب. چلی: ابزاری چوبی با نوک تیز که برای شکافتن چوب از آن استفاده می شود.

  • ابزار جانبی:

سنگ: ابزاری است برای تیز کردن تیغه تبر. نرمه سنگ: سنگی است برای تیز کردن سایر تیغ ها.

مراحل ساخت محصولات لاک تراشی

  1. قطع کردن چوب: برای شروع کار لاک تراشی، ابتدا چوب انتخاب شده را از تنه، ریشه و یا شاخه درخت با تبر جدا می سازند.
  2. خشک کردن چوب: پوسته چوب را با تبر جدا کرده و در انبار و یا مکانی در سایه قرار می دهند تا مقداری رطوبت اولیه را ازدست بدهد و به حالت نیمه خشک در بیاید.
  3. تراش قسمت بیرونی ظرف: چوتاشان در ساخت ظروف، قطعه چوب را به صورت عرضی می تراشند، سپس با توجه به فرم مورد نظر که به صورت ذهنی است با ابزار بسیار ابتدایی مخصوص چوتاشی، یعنی تاشه قسمت بیرونی ظرف را می تراشند.
  4. تراش قسمت داخلی ظرف: در این مرحله با کمک ماتکال(برای ظرف های گود) و ول تاشه( برای ظرف های نه چندان گود) قسمت داخلی ظرف را کاملا خالی کرده بعد از آن عمل رک کشیدن انجام می شود بطوریکه با ابزار رک ، دیواره داخلی و کف ظرف را صاف میکنند.
  5. پرداخت نهایی ظرف: پس از آن با سوهان های زبر و نرم شروع به ساییدن و صاف کردن قسمت های مختلف ظرف می کنند
  6. نقش اندازی روی ظروف: حک کردن نقش ها روی ظروف توسط این مغار صورت می گیرد.
  7. مقاوم سازی ظروف: در این مرحله که آخرین مرحله کار می باشد برای جلوگیری از فرسایش و تخریب و نیز به منظور بادوام نمودن ظروف، آنها را با روغن های حیوانی و گیاهی کاملا آغشته می کنند.

فرم ها و نقش های لاک تراشی

نقوش بکار رفته در این هنر تمامآ الهام گرفته از محیط پیرامون هنرمند خوش ذوق و سلیقه می باشد. برخی از لاک تراشان علاوه بر ساخت اشیای مورد نیازشان، ظروف و حجم هایی می سازند که با الهام از فرم حیوانات اطرافشان به صورت کاملا انتزاعی در قالب دایره، بیضی و چند ضلعی می باشد و نمونه آن ها را می توان در طراحی جوله که از فرم کلی پرنده و ضمائم آن بهره برده است مشاهده نمود. و یا در جایی دیگر از سر و پای حیوانات، به عنوان دسته و پایه ظروف استفاده می کنند. برخی دیگر نیز حجم های حیوان یا پرندگان را کنده کاری می کنند که صرفآ جنبه تزئینی دارند. همچنین در برخی مواقع نقوش حیوانات به شکلی واقع گرا و انتزاعی بر روی ظروف دیده می شوند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (109 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (103 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (94 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (49 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (49 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (38 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (31 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 6 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 6 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 6 آذر 1403
فال انبیاء روزانه سه شنبه 6 آذر 1403
قسط وام ازدواج ماهی چقدر است؟
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 6 آذر 1403 + فیلم
شجاع، دروازه بان رکورد شکن را خوشحال کرد/تماس ستاره های تراکتور با ادیب زارعی
8 ایده جذاب آرایشی برای ست کردن با لباس زرشکی یا چری، رنگ ترند روز
خطرناک‌ترین درخت جهان حتی به‌عنوان سرپناه در هنگام بارندگی امن نیست
تقدیر مادر شهید  احد برزگری از مدیرعامل شرکت ریخته گری تراکتورسازی
یک گام دیگر در تکمیل اقدامات ایران برای FATF
انعکاس و بازتاپ حقایق و واقعیت ها در جامعه مرهون تلاشهای بی فقه اصحاب رسانه و خبرنگاران است
در حاشیه مجموعه سمینارهای اقتصاد ایران مطرح شد : اقتصاددانان عزیز ، اول درد اقتصاد ایران را بشناسید بعد نسخه بپیچید
روزنامه اعتماد: رویای جدید یاران جلیلی؛ عزل پزشکیان به خاطر ظریف!
عارف جواب منتقدان پزشکیان را داد: سکوتمان در برابر بی انصافی ها آگاهانه است
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس