اگر چه به نظر می رسد فستیوال های موسیقی یک پدیده امروزی باشد، اما قدمت آن ها به ده قرن پیش از میلاد مسیح باز می گردد (حدود 3000 سال پیش). زمانی که یونانیان باستان رویدادهای مرتبط با موسیقی و پایکوبی همگانی را به طور سالیانه برگزار می کردند. در عصر امروزی Woodstock Music & Art Fair نخستین فستیوال موسیقی مدرن شناخته می شود که در سال 1969 در ایالت نیویورک برگزار شد. هم اکنون هزاران فستیوال موسیقی در جهان وجود دارد که سالانه میزبان میلیون ها شرکت کننده می شوند. برای مثال در کشور آمریکا حدود 800 فستیوال موسیقی مختلف برگزار می شود که بیش از 32.000.000 نفر در آن شرکت می کنند. بنابراین اعداد و ارقام طوری است که اگر بخواهید تنها نام فستیوال های موسیقی هر کشور را مرور کنید، ساعت ها زمان می برد.
فستیوال Mawazine، مراکش
اگر فکر می کنید تمام فستیوال های موسیقی مدرن جهان در اروپا و آمریکا برگزار می شوند، نگاهی به فستیوال موازین داشته باشید. فستیوالی که از همایون شجریان و تهمورس پورناظری گرفته تا ریانا (rihanna) و شکیرا (shakira) در آن سابقه اجرا دارند. این فستیوال نخستین بار در سال 2001 اجرا شد و هم اکنون یکی از 3 فستیوال موسیقی پر شرکت کننده در جهان است. در این فستیوال صدها اجرا در 7 استیج صورت می گیرد که متشکل از خواننده های بومی و بین المللی است. هزینه بلیط های این فستیوال بر اساس هر جایگاه می تواند متفاوت باشد اما در کل، برای عموم مردم تا مادامی که خواهان ورود به فواصل نزدیک استیج نباشند، رایگان خواهد بود.
فستیوال Open'er، لهستان
مجله IQ سالانه فهرستی از بهترین فستیوال های جهان را منتشر می کند که در سال گذشته مهم ترین عنوان آن یعنی، برترین فستیوال بزرگِ سال به فستیوال Open'er لهستان رسید. دلیل آن هم اجراهای باکیفیت، هزینه معقول بلیط ها (شروع از 57 یورو) و در نظر گیری امکانات مناسب برای شرکت کنندگان می تواند باشد. فستیوال اوپِنر نخستین بار در در سال 2002 برگزار گردید و تا سال 2019 موفق به کسب 3 جایزه بهترین فستیوال بزرگ سال شده است. در این فستیوال 5 استیج وجود دارد که در مجموع 4 شبانه روز محل برگزاری 120 اجرا می شود.
فستیوال Glastonbury، بریتانیا
فستیوال گلستنبری تنها یک فستیوال موسیقی معمولی نیست. چرا که شرکت کنندگان فرصت تماشای برنامه های دیگری مانند تئاتر، اجراهای کمدی و سیرک را خواهند داشت. این فستیوال رو باز در دل طبیعت و در روستای پیلتون با بیش از 2800 اجرای در 79 استیج برگزار می شود. قیمت بلیط های این فستیوال از 270 دلار آغاز می شود. البته به دلیل محبوبیت بالای آن، امکان تهیه بلیط ها فقط از طریق پیش خرید امکان پذیر است و هنگام فروش عادی، هیچ بلیطی در دسترس نخواهد بود.
فستیوال Rock in Rio، برزیل
نام شهر ریو همیشه تداعی گر معروف ترین فسیتوال های جهان بوده. تنها کار لازم این است که زمان درستی را برای حضور در این شهر انتخاب کنید. فستیوال راک این ریو یکی از مشهورترین فستیوال های موسیقی در جهان و بزرگ ترین فستیوال موسیقی در برزیل محسوب می شود. این فستیوال شاید شکوهمندترین آغاز خود را میان سایر فستیوال های دیگر داشته باشد. چرا که در سال 1985، زمانی که برای اولین بار فستیوال راک این ریو برگزار شد بیش از 1.5 میلیون نفر از نزدیک و حدود 200 میلیون نفر از تلویزیون شاهد آن بودند. یکی از دلایل استقبال این فستیوال در سال 1985 به خاطر اجرای تاریخی گروه کوئینز (Queen's) بود. این فستیوال همانند اکثر فستیوال های موسیقی مشهور قیمت بالایی داشته و ورودیه آن در سال گذشته از 857 دلار آغاز می شد. همچنین این فستیوال هر دو سال یکبار برگزار شده و جشنواره بعدی آن در 24 سپتامبر تا 3 اکتبر 2021 آغاز می شود.
فستیوال بین المللی جاز مونترآل، کانادا
فستیوال بین المللی جاز مونترآل همان طور که از نامش مشخص است، یک جشنواره موسیقی در ژانر جاز (jazz) است. به طور دقیق تر، این فستیوال بزرگ ترین جشنواره برگزار شده با ژانر موسیقی جاز است که رکورد آن در گینس نیز ثبت شده است. فستیوال جاز مونترآل از سال 1980 تا کنون به مدت 10 روز در سال برگزار می شود که شرکت کنندگان در آن می توانند شاهد 3000 هنرمند مختلف از 30 کشور مختلف دنیا باشند. حضور در فستیوال بین المللی جاز مونترآل به انتخاب شرکت کنندگان می تواند رایگان یا پولی باشد. شرکت کنندگانی که به طور رایگان از این فستیوال بازدید می کنند، حدود 450 کنسرت رو باز را می توانند شاهد باشند و افرادی که با خرید بلیط به این فستیوال می روند 200 کنسرت بیشتر می توانند ملاحظه کنند.
فستیوال موسیقی و هنرِ Coachella، آمریکا
فستیوال موسیقی و هنر دره کواچلا که به اختصار کواچلا هم به آن گفته می شود، یکی از بزرگ ترین و محبوب ترین جشنواره های موسیقی در جهان است که هر سال در 14 روز پایانی ماه آوریل برگزار می شود. موسیقی این جشنواره، ژانر مشخصی نداشته و اجراهایی از سبک موسیقی پاپ، الکترونیک، هیپ هاپ و راک در آن دیده می شود. هزینه بلیط ورودی هر شخص در کواچلا از 399 دلار شروع شده و تا چند هزار دلار نیز می تواند افزایش پیدا کند. البته شرکت کنندگان در این فستیوال فرصت این را خواهند داشت تا اجرای خوانندگان معروفی چون لانا دل ری (lana del rey)، د ویکند (the weeknd) و مارتین گریکس (martin garix) را داشته باشند. این ویژگی سبب شده تا کیفیت آهنگ های پخش شده در این فستیوال، بسیار بالاتر از اکثر فستیوال های موسیقی دیگر باشد.
فستیوال Donauinselfest، اتریش
می رسیم به معرفی بزرگ ترین فستیوال موسیقی در جهان که به Donauinselfest یا فستیوال جزیره دانوب (Danube Island Festival) تعلق پیدا می کند. فستیوالی که از همان سال نخست برگزاری اش موجب شگفتی تمامی عوامل و برگزار کنندگانش شد. چرا که در 1983، نخستین سال برگزاری این فستیوال، مسئولین انتظار حضور 15.000 شرکت کننده را می کشیدند، اما با استقبال 160.000 نفری شرکت کنندگان مواجه شدند. در حال حاضر نیز این فستیوال در جزیره ای میان رود دانوب میزبان دست کم 3 میلیون شرکت کننده است که با 13 استیج، 600 ساعت پخش موسیقی با 17 تمِ مختلف از مهمانان خود پذیرایی می کند. اینکه چگونه فستیوال رود دانوب به حجم از محبوبیت رسیده دلایل زیادی دارد. اما استفاده از دی جی های معروف و رایگان بودن فستیوال برای عموم می تواند دو مورد اصلی آن باشد.
فستیوال Tomorrowland، بلژیک
فستیوال تومارو لند نه بزرگ ترین فستیوال جهان است و نه طولانی ترین آن. اما تفاوت های اساسی در این فستیوال وجود دارد که آن را نسبت به سایر موارد این لیست متمایز می کند. اولین ویژگی آن آهنگ ساز های معروفی است که در این فستیوال شرکت می کنند. اگر اهل موسیقی EDM باشید (ژانر اصلی فستیوال) با نام هایی چون داوید گِتا (david guetta)، کالوین هریس (calvin harris)، زد (zedd) و ... سایر بزرگان این عرصه آشنایی خواهید داشت. خبر مهیج این است که در فستیوال تومارولند فرصت دیدن اجرای تمامی آن ها را خواهید داشت. در واقع فستیوال تومارولند بهترین آهنگ سازهای جهان را دعوت می کند تا برای کسانی هم که شناختی از آن ها ندارند خاطره ای فراموش نشدنی به وجود بیاورند. دلیل ذکر شده خود، عاملی است که فستیوال تومارولند به عنوان یکی از معروف ترین فستیوال های جهان شناخته شود و بلیط های آن در کمتر از چندین دقیقه به فروش می رود.
فستیوال آستین سیتی لیمیتس، تگزاس
این فستیوال معروف موسیقی از سال ۱۹۷۶ شروع به کار کرد و تا کنون سبک های مختلف و خوانندگان بسیاری از جمله جانی کش (Johny Cash)، نیل یانگ (Neil Young) و بسیاری دیگر را میزبان بوده است. حدود ۲۰۰۰۰۰ نفر و ۱۳۰ گروه موسیقی در ۸ استیج در سراسر پارک زیلکر (zilker) گرد هم می آیند. همین توضیح کوتاه نشان می دهد که چرا آستین معروف ترین پایتخت موسیقی زنده دنیا است. این فستیوال در سال های اخیر به قدری رشد کرده که برنامه خود را در دو آخر هفته متوالی تکرار می کند. خوانندگان و نوازندگان: هنوز معلوم نیست اما خوانندگان سال گذشته شامل دریک (Drake)، ویکند (The Weeknd)، فو فایترز (Foo Fighters)، استروکس (The Strokes)، فلورنس + مشین (Florence + The Machine)، دیسکلوژر (Disclosure) و غیره بودند.
فستیوال بنیکاسم، اسپانیا
فستیوال بین المللی بنیکاسیم مخصوص افراد شب زنده داری است که عاشق ساحل هستند. این فستیوال هر ساله در ساحل دریای مدیترانه از ۵ عصر تا ۸ صبح برگزار می شود. گنجایش این مکان بین ۳۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ نفر است. تمرکز فستیوال ببیش تر بر آهنگ های پاپ، راک و الکترونیکا است. خوانندگان و نوازندگان: میجر لیزر (Major Lazer)، کمیکال برادرز (Chemical Brothers)، میوز (Muse)، دیسکلوژر (Disclosure)، کندریک لامار (Kendrick Lamar) و غیره.
فستیوال بونارو، آمریکا
این فستیوال مقصدی برای عاشقان موسیقی است ه همه ساله از در ماه جون به مدت ۴ روز یعنی از ۸ام تا ۱۱ام برگزار می شود. با وجود اینکه محل برگزاری دارای ۲۸۳۲۸۰۲ متر مربع و ۱۰ صحنه اجرا در سراسر منطقه است، این فستیوال موفق شده تا اجتماعی صمیمی، عواطفی مشترک، و ویژگی های فرهنگی ماندگاری به وجود آورد و آن را هر سال تکرار کند. خوانندگان و نوازندگان: پیرل جم (Pearl Jam)، ال. سی. دی ساوندسیستم (LCD Soundsystem)، جی. کول (J. Cole)، الی گولدینگ (Ellie Goulding)، مکلمور اند ریان لویس (Macklemore & Ryan Lewis)، تیم ایمپالا (Tame Impala)، دث کب فور کیوتی (Death Cab for Cutie)، هایم (Haim)، و غیره.
فستیوال ماوازین Mawazine، آفریقا
آفریقایی ها می دانند چگونه جشن بگیرند و جشنواره ماوازین مراکش گواهی بر آن است. با حضور سالانه حدود ۲.۶۵ میلیون نفر، آنها هنرمندان بزرگی مانند کریستینا آگیلرا، جاستین تیمبرلیک و راد استوارت و همچنین تعداد زیادی از مشاهیر آفریقایی مانند آمادو و ماریم و تیناریون را دعوت می کنند تا در این جشنواره اجرا کنند. جشنی از فرهنگ و هنر مراکش، توسط منشی شخصی پادشاه محمد چهارم آغاز شد و به عنوان ادای احترامی باورنکردنی به موسیقی آفریقایی همچنان ادامه دارد.
فستیوال وودستاک، لهستان
جشنواره موسیقی وودستاک در لهستان برگزار می شود که پس از جشنواره موسیقی معروف سال ۱۹۶۹ در نیویورک نامگذاری شده است و ادای احترامی به موسیقی راک، پاپ، متال و فولک است. این جشنواره دارای تاریخچه ای است که همواره میزبان جمعیت بسیار زیادی بوده است و حال و هوای خاصی دارد. ورود به این جشنواره رایگان است و شعار آن عشق، دوستی و موسیقی می باشد.
فستیوال راک در ریو Rock In Rio
این جشنواره بی شک یکی از بزرگترین جشن های موسیقی در جهان است که در آمریکای جنوبی برگزار می شود. این فستیوال هر ساله با ترکیبی از ستاره های معروف، مشهور است. در سال ۲۰۱۵، کیتی پری، ریانا، کوئین، متالیکا، راد استوارت و التون جان در آن اجرا داشتند. در جشنواره ۲۰۱۷ در برزیل، لیدی گاگا، جاستین تیمبرلیک، آلیشیا کیز، بون جووی و گانز اند رز و بسیاری دیگر اجرا کردند. این جشنواره همچنین در سال هایی که برزیل میزبان آن نیست در مادرید و لیسبون برگزار می شود.
فستیوال اسنس Essence
این رویداد در سال ۱۹۹۴ به مناسبت جشن بیست و پنجمین سالگرد مجله (Essence) که مجله ای برای زنان آفریقایی آمریکایی بود، آغاز شد و به بزرگترین جشنواره موسیقی فرهنگ آفریقایی آمریکایی در ایالات متحده تبدیل شد. رویداد ۲۰۱۷ این جشن با حضور افراد برجسته ای مانند پرنس و لیونل ریچی، دایانا راس، سولانژ و مری جی برگزار شد.
فستیوال جاز و میراث نیواورلئان
موسیقی جاز، انجیل، بلوز و جهانی را می توانید در طول 2 آخر هفته در فستیوال جاز و میراث نیواورلئان لذت ببرید که فستیوال جاز نیز نامیده می شود، 12 صحنه کنسرت و ده ها چادر میزبان گفتگوهای میراث، نمایش آشپزی و فعالیت های کودکان در زمین مسابقه در مرکز نیواورلئان است. در ارتباط با فستیوال، مرکز شهر چندین بازار دارد، مانند صدها خرده فروش محلی که لباس های دست ساز، سفال، آلات موسیقی و عکس می فروشند.
سخن آخر
نظر شما راجع به این دست از فستیوال های موسیقی چیست؟ آیا تمایل دارید در این جشن های شلوغ و هیجان انگیز شرکت کنید؟