بدست آوردن و حفظ زیبایی دهان و دندان درحالیکه فرد دچار مشکلات نامرتبی دندان می باشد و با این مشکلات رشد می کند، امری دشوار خواهد بود. البته اگر مشکل نامرتبی دندان های شما مادرزادی باشد، دلیل بر آن نیست که این مشکلات غیرقابل درمان هستند. امروزه متخصصان دندانپزشکی و ارتودنسی قادر هستند روندهای درمانی مناسبی را برای بهبودجلو بودن فک پایین این مشکلات در پیش بگیرند و مشکل جلو بودن دندان های پایینی (under bite) نیز قابل درمان است و دیگر یک مشکل همیشگی برای افراد نخواهد بود.
مشکل جلو بودن فک پایین، نه تنها به دلایل زیبایی می تواند برای فرد دردسرساز شود، بلکه در موارد شدید، از نظر سلامت دندانی نیز باعث ایجاد مشکلات فراوانی می شود. از جمله مشکلاتی که هنگام جلو بودن فک برای بیمار ایجاد می شود عبارتند از:
- عدم توانایی در گاز زدن و جویدن صحیح مواد غذایی
- مشکلات مربوط به تکلم و صحبت کردن
- درد در ناحیه دهان و صورت به دلیل عدم وجود تناسب در فک بالا و پایین
- ساییدگی دندان ها
- تحلیل لثه
- پوسیدگی زود هنگام دندان ها
علل جلو بودن فک پایین
قرار گیری صحیح و متناسب فک ها در کنار یکدیگر به عوامل مختلفی بستگی دارد. در حالت عادی فک ها باید به صورت کامل روی هم قرار بگیرند و دندان های فک بالا تقریبا روی دندان های مشابه خود در فک پایین قرار می گیرند. این تناسب باعث می شود تا شما لب، زبان و گونه خود را گاز نگیرید.
اما جلو بودن فک پایین در اثر دلایل مختلفی بوجود می آید. از جمله:
1. ژنتیک
در بیشتر موارد، جلو بودن فک پایین دلایل ژنتیکی دارد. اگر شما در اعضای خانواده خود حداقل یک نفر را داشته باشید که دچار ناهنجاری جلو بودن فک پایین می باشد، به احتمال زیاد شما نیز این شرایط را خواهید داشت. عوامل ژنتیکی علاوه بر اندازه فک ها، در نحوه قرار گیری فک ها و دندان ها نیز موثر هستند.
اکثر کسانی که به بیماری جلو بودن فک پایین دچار هستند، آن را به صورت مادرزادی و از زمان تولد به همراه دارند. این افراد به دلیل عدم قرار گیری صحیح فک ها روی هم، بیماری ها و ناهنجاری های دندانی مختلفی از جمله آندربایت دچار می شوند.
2. عوامل محیطی
علاوه بر عامل ژنتیک، عوامل بیرونی و محیطی مختلفی نیز وجود دارد که می تواند باعث جلو بودن فک پایین شود. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عادت های غلط کودکی: برخی از رفتار و عادت های بد دوران کودکی می تواند در نحوه رشد فک ها تاثیر گذار باشد. از جمله کارهایی که در دوران کودکی می تواند باعث ایجاد این حالت شوند، مکیدن انگشتان دست، استفاده طولانی مدت از پستانک و شیشه شیر نامناسب می باشد.
- آسیب و ضربه به فک ها: ضربه و آسیب های شدید به صورت، می تواند باعث ایجاد مشکلات دائمی در استخوان های فک شود. یکی از شایع ترین عوامل غیرژنتیکی ایجاد کننده جلو بودن فک پایین، تصادفات می باشند. هنگامی که استخوان فک شکسته می شود، در اغلب موارد از طریق انجام جراحی قابل درمان می باشد اما پس از جراحی در اکثر اوقات، فک ها دیگر همانند قبل در محل صحیح خود قرار نمی گیرند.
- تومورها: برخی از سرطان های استخوان فک یا دهان، می توانند منجر به بروز ناهنجاری جلو بودن فک پایین شوند.
چرا باید جلو بودن دندان های فک پایین را درمان کرد؟
- چه کسی را پیدا می کنید که از چهره نا زیبای خود که به دلیل جلو بودن دندان های فک پایین ایجاد شده است، راضی باشد؟ اولین و مهمترین عاملی که باید به آن توجه شود، بحث زیبایی چهره است چرا که پذیرش عدم زیبایی، منجر به ایجاد مشکلات روحی و روانی در فرد بیمار می گردد و وی را از حضور فعال در جامعه باز می دارد. متاسفانه کودکان بیشتر مورد هجوم کلمات ناپسند توسط هم سن و سالان خود قرار می گیرند. در سن ۳ تا ۷ سالگی، کلماتی که به کودکان گفته می شود، در ضمیر ناخودآگاه آن ها ثبت می شود و در بزرگسالی، مشکلات عدیده ای برای این افراد به وجود می آید.
- مورد دیگری که بسیار حائز اهمیت است، به خطر افتادن سلامت جسمانی بیمار است. بیمارانی که دندان های فک پایین جلویی دارند، در خوردن دچار مشکل می شوند. همین امر موجب می شود تا هضم غذا با اشکال مواجه شود و در نهایت بیمار به مشکلات گوارشی و مسائل مربوط به آن درگیر می شود. عدم هضم مناسب غذا منجر به ایجاد بیماری های عفونی در دستگاه گوارشی می شود. تنفس از دهان و بوی بد دهان، تنها گوشه ای از عوارض این بیماری است.
- افرادی که دچار جلوزدگی بیش از حد دندان های فک پایین هستند، در سنین بالا دچار خروپف های شدید می شوند و گاهی نیز وقفه تنفسی در خواب که به آن آپنه خواب می گویند، در این افراد به وجود می آید.
- پوسیدگی دندان ها و تخریب زودهنگام آن ها نیز، در ادامه عوارض این بیماری ایجاد خواهد شد.
- مشکل در صحبت کردن و تلفظ برخی از حروف نیز همراه این نوع عارضه خواهد بود.