به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، امروزه یکی از قطعاتی که در تمام خودروهایی که با سوخت کار می کنند وجود دارد، انژکتور یا سیستم پاشش سوخت می باشد. انژکتور خودرو قطعه ایست که در ورودی سیلندر خودرو قرار داشته و وظیفه آن تنظیم و پاشش سوخت به درون سیلندر بوده که نهایتا این سوخت طی فرایند احتراق به انرژی تبدیل و باعث به حرکت در آمدن خودرو می گردد. در حقیقت درست کار کردن انژکتور خودرو به معنای درست کار کردن کل موتور و سیستم احتراق خودرو می باشد. اگر انژکتور خودرو به درستی کار نکند یا به طور کلی از کار بیفتد، خودرو با مشکل مواجه شده و اصطلاحا ریپ می زند که این امر در نهایت منجر به خاموشی خودرو و از حرکت باز ایستادن آن خواهد شد. در ادامه قصد داریم اطلاعات کاملی را در خصوص انژکتور خودرو و نحوه کارکرد آن در اختیار علاقه مندان به بحث مکانیک خودرو قرار دهیم که می تواند در امر عیب یابی خودرو بسیار کارآمد باشد.
این قطعه سوخت را طی فرایند احتراق، به انرژی تبدیل و باعث به حرکت درآمدن خودرو می شود. اگر انژکتور به درستی کار نکند، و یا از کار بیفتد اصطلاحا اتومبیل« ریپ » می زند و در نهایت سبب خاموش شدن خودرو خواهد شد. پس در واقع کار کردن درست انژکتور به معنی درست کار کردن کل موتور و سیستم احتراق خودرو است.
یکی از وظایف ECU یا مغز فعال موتور نحوه ی انتقال سوخت به داخل سیلندر ها و میزان هماهنگی و مخلوط شدن آن با هوا است و یکی از عملگرهایی که با ECU در ارتباط است، انژکتور خودرو است.
این وسیله در اتومبیل های جدید آن ها را بسیار کارآمد تر و بهتر کرده به نحوی که دیگر تنظیم موتور به ندرت دچار اختلال می شود.
این قطعه در اتومبیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در واقع یک شیر الکترونیکی دقیق است، که سوخت را در زمان تعیین شده به خودرو می رساند.
انژکتورها قطعات کوچکی در خودرو هستند که در ورودی سیلندر خودرو قرار گرفته اند و در واقع باید گفت عملکرد آن ها به این صورت است که، بنزین با فشار زیادی پشت انژکتور قرار می گیرد، و با برقراری جریان الکتریکی خروجی آن باز شده و پاشش سوخت به داخل سیلندر انجام می پذیرد.
با فشاری که وارد می شود بنزین به صورت پودر در آمده و به محفظه ی احتراق وارد می شود و سوخت خودرو با فشار زیادی به سیلندرها پمپ می شود. پودر شدن سوخت این خاصیت را دارد که منجر به احتراق کامل سوخته شده و در نتیجه مصرف سوخت هم کاهش می یابد.
سیستم سوخت رسانی انژکتور خودرو به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی شده که نوع غیر مستقیم آن متداول تر است.
نحوه ی عملکرد انژکتور خودرو
قطعات کوچکی در موتور خودرو هستند که سوخت را با فشار زیاد به سیلندرها پمپ می کنند این قطعه به نام سوپاپ هم نامیده می شود.
همانطور که گفتیم انژکتور خودرو ارتباط مستقیمی با کامپیوتر خودرو دارد، چون بهترین میزان پاشش سوخت از طریق کامپیوتر تنظیم خواهد شد؛ به صورت الکترونیکی قابل کنترل است و از طریق کامپیوتر کنترل می گردد. سوپاپ ها چند بار در ثانیه باز و بسته می شوند تا به کمک پمپ، سوخت بنزین را با فشار به محفظه ی احتراق برسانند.
بدین گونه که موقع تزریق سوخت یک آهنربای الکتریکی میله ای را حرکت می دهد و سوپاپ انژکتور خودرو باز می شود. به این ترتیب سوخت با فشار از نازل سوپاپ به صورت قطرات بسیار ریزی به داخل سیلندرها با فشار پاشیده می شود.
این نازل به گونه ای طراحی شده که سوخت را به طور کامل پودر می کند و این روش سبب می شود، که احتراق سوخت به طور کامل صورت گیرد و حاصل آن هم آلایندگی کمتر برای محیط زیست خواهد بود.
یا به عبارت ساده تر می توان گفت: که وقتی دریچه ی هوای خودرو باز می شود؛ همزمان و بر اساس برنامه های دقیق، سیستم انژکتور عملیات پاشش سوخت را انجام می دهد. بعد شمع اتومبیل جرقه زده و سبب احتراق هوا و سوخت موجود در سیلندر می شود.
چون انرژی که توسط این عمل ایجاد می شود محل و جایی برای خروج ندارد، سیلندر خودرو را به سمت پایین هل داده که همین کار باعث حرکت در اتومبیل و راه افتادن آن می شود. سپس سوپاپ هوا به جای خود بازگشته و دریچه ی مخصوص خروج دود با باز شدن سوپاپ باز خواهد شد.
در نهایت دودی که به وجود آمده به بیرون هدایت شده و مجدداً عملیات احتراق از سر گرفته و تکرار خواهد شد. اما دریافتن اینکه آیا انژکتور به درستی کار می کند یا نه با دیاگ خودرو است و با دیاگ زدن می توانید به نحوه ی صحیح کار انژکتور پی ببرید.
اجزاء سیستم انژکتور خودرو
مهمترین اجزای سیستم انژکتور خودرو عبارتند از:
- بدنه ی انژکتور
- ریل سوخت
- درپوش محافظ
- فیلتر ورودی
- اورینگ
- سلونوئید
- سوزن انژکتور
- دسته سیم
- سوراخ خروجی
مزایای سیستم اَنژکتور خودرو
مزایایی که این سیستم دارد عباتند از:
توزیع مناسب سوخت خودرو: در این سیستم برای هر سیلندر معمولاً یک انژکتور وجود دارد، که خود باعث توزیع یکنواخت و یکدست سوخت در بین سیلندرها می شود. پس توزیع سوخت، مناسب تر صورت خواهد گرفت.
راندمان حرارتی بالا: در مقایسه با خودروهای کاربراتوری راندمان سوخت هم به سبب توزیع سوخت بهتر، بالاتر خواهد بود.
کاهش مصرف سوخت: میزان مصرف سوخت به دلیل پودر شدن سوخت و احتراق کامل بنزین و توزیع مناسب کاهش می یابد.
کاهش میزان آلودگی: مسلما وقتی سوخت، مناسب توزیع شده و مصرف آن کاهش یافته و خام سوزی بنزین نیز کاهش یابد، آلاینده ها هم کاهش خواهند یافت.
روشن شدن سریع خودرو در شرایط نامناسب جوی و آب و هوای سرد.
عمر بیشتر خودرو: تمام مزایایی که بر شمردیم در نهایت منجر به عمر بیشتر موتور و خودرو خواهد شد.