استات نقره، آلانیتونات نقره، برات نقره، کربنات نقره، کلرید نقره، کرومات نقره، گلیسرولات نقره، کلرید نقره، ید نقره، لاکتات نقره، منگنات نقره، نیترات نقره، پروتئین نقره و سولفاتت نقره، برای معالجه بیماری ها کاربرد دارد و در دندانپزشکی برای پر کردن دندانها (آمالگام) استفاده می شود که در حدود 35% از ترکیب آمالگام را فلز نقره تشکیل می دهد.
نیترات نقره به عنوان سوزاننده، قابض زخم های غیرفعال، ورم های چرکی و آفت استفاده می شود.
از محلول رقیق نیترات نقره در درمان زرد زخم، خارش، میخچه، زگیل و درمان انواع سوختگی ها استفاده می شود. ترکیبات نقره را بندرت برای درمان بیمارهای داخلی بکار می رود. هرچند که در قدیم آن را برای درمان صرع و زخم معده بکار می بردند.
امروزه، کاربرد عمده ی آن در پزشکی برای باکتری کشی میکروبهای بیماری زای خاص است. از این نظر، رفتاری مشابه با جیوه دارند اما سمیت و قدرت آنها کمتر است. ترکیبات کمپلکس متعددی از نقره را که از غشای مخاطی جذب می شوند بکار می برند که عمدتا برای ضدعفونی گلو مورد استفاده است. محلول بسیار دقیق نیترات نقره برای مدت های مدید در آلمان برای بیماری های احتمالی ناشی از استرپتوکوک غشای مخاطی چشم نوزادان تجویز می شد. نیترات نقره یکی از اجزاء پودر نقره فیزان برای درمان زخم های سطحی است. از اثر سوزانندگی موضعی نیترات نقره می توان برای تخریب بافتهای در حال رشد و تکثیر استفاده کرده یک لایه کلرید نقره و آلبومینات نقره در اثر واکنش با پوست تشکیل می شود که گسترش تاثیرات سوزانندگی را که با حالت گندزدائی و قابض و مانع ترشح همراه است، محدود می کند. سولفاد یازین نقره بعنوان یک ترکیب باکترویواستاتیک در دمان بیماری های تهدید کننده و خطرناک بکار می رود.
سل کلوئیدی نقره خواص باکتری کشی مشابهی دارد که به علت فعالیت کم نقره است. آنها را به شکل محلول های تثبیت شده برای ضد عفونی زخم ها بکار می برند و علت آن این است که سل های کلوئیدی ترکیبات نقره ای هستند که حلالیت اندکی دارند. برای مدتهای مدیدی از نقره و آلیاژهای آن به عنوان جایگزین استخوان استفاده می کردند که به طور عمده در جراحی های جمجمه کاربرد داشت. همچنین از سیم های نقره ای در بافت های ارتباطی و از پوشش نقره با خلوص بالا در کاشت استفاده می شد. خواص و فعالیت های اندک نقره دارای مزیت هستند. به همین دلیل، زمانی مرسوم بود که بر روی زخم های ورقه های نقره ای یا حتی سکه ای نقره می گذاشتند.
پزشکی
فلز نقره خاصيت ضد باکتريايي داشته و در صنايع دارويي به صورت فلز و يا ترکيبات آن مورد استفاده قرار مي گيرد.از خصوصيات اصلي نقره مقاومت زياد آن در مقابل حلال هاي شيميايي است.از نقره در رنگ آميزي برخي از محصولات در قنادي ها استفاده مي شود.ترکيبات متعددي از نقره براي معالجه بيماري ها توليد مي شود.امروزه، كاربرد عمده آن در پزشكي براي باكتري كشي ميكروب هاي بيماري زاي خاص است.علاوه بر داروهاي توليد شده از ترکيبات فلز نقره در دندان پزشکي براي پر کردن دندان (آمالگام) استفاده مي شود که حدود 35 درصد از ترکيب آمالگام را فلز نقره تشکيل مي دهدنيترات نقره به عنوان سوزاننده، قابض در زخم هاي غير فعال و ورم هاي چرکي استفاده مي شود.از محلول رقيق نيترات نقره در درمان زرد زخم، خارش، ميخچه، زگيل و همچنين درمان سوختگي ها استفاده مي شود.زماني مرسوم بود كه بر روي زخم ها ورقه هاي نقره اي يا حتي سكه هاي نقره مي گذاشتند.
دندانپزشکی
برای پر کردن دندان از ملقمه نقره- قلع استفاده می کنند. بهترین آلیاژ دارای 40 % نقره، 32% قلع، 30% مس، 2% روی و 3% جیوه است. در ابتدا این آلیاژ را بصورت بلوکهای قالب ریزی شده بکار می برند که بعد با دستگاه آنها را پودر کرده یا با اتمیزه کردن آن، آلیاژ را به ذرات کروی کوچکی تبدیل می کنند. دندانپزشک این آلیاژ پودری را با تقریبا وزن برابری از جیوه مخلوط می کند تا خمیر سفت و محکمی درست کند. این خمیر را بدقت در حفرات دندان فرو می کنند که جیوه مایع بعنوان یک روان کننده عمل می کند. پس از چند ساعت عمل سفت شدن خمیر کامل می شود و با افزایش حجم همراه است.
در انواع قدیمی این آلیاژ، فازهای فلزی عمده موجود پیش از شروع سفت شدگی عبارت بودند از: Ag3Sn، HgSn. در طی سخت شدگی، فاز Ag3Sn که ترکیب عمده لقمه پودر شده است، با جیوه واکنش می دهد تا یک فاز جامدAg3Hg4 و یک فاز بلوری - مخلوط Hg - Sn جامد با ترکیب SnSHg را ایجاد کند. چونکه میزان جیوه کافی نیست، واکنش کامل نمی شود و مقداری Ag3Sn همیشه اضافه می ماند.
آلیاژهای نقره دار را در ساخت و کاشت دندان استفاده می کنند. آلیاژهای فلزات گرانبها که طلایی رنگ است، دارای مقداری پالادیم و پلاتین و حدود 15 - 10 % نقره است و آلیاژهای سفید رنگ فلزات گرانبها که ترکیب عمده آنها نقره - پالادیم است تا 65% نقره دارند
صنعتی
آبکاری: نیترات نقره به طور مؤثری در فرایند آبکاری الکتریکی، به ویژه در مورد پوشش نقره بر روی نیکل مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع آبکاری در تولید طلا و جواهر و ساعت مچی استفاده می شود.
آینه: یکی از برجسته ترین فرایندهایی که در آن از نیترات نقره استفاده می شود، معرف تولنس می باشد، که سمت عقب آینه با یک بازتابی روشن و دقیقه پوشش داده می شود. پوشش نیترات نقره برای آینه ها به کار برده می شود که به عنوان بازتابنده شناخته می شود.
رنگ و جوهر: به غیر از کاربردهای صنعتی مانند آبکاری، این ترکیب در انواع رنگ ها و جوهرها که شامل رنگ مو، نشانگرهای پارچه ای دائمی و جوهرهای پاک نشدنی است نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد منفجره: نیترات نقره در مواد منفجره ی مختلف که شامل فولمینات نقره، استیلید نقره و آزید نقره می باشد، نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
عکاسی: این ترکیب در مقادیر بسیار کم در عکاسی شیمیایی استفاده می شود. کریستال های نیترات نقره بسیار ریز بوده و با ژلاتین به منظور ساخت پایه ی فیلم استفاده می شوند.
سرامیک: نیترات نقره در سرامیک ها به منظور ایجاد رنگ های مختلف در زمینه ی سفال نیز کاربرد دارد.
به غیر از مصارف صنعتی بالا، مقادیر کم نیترات نقره توسط گیاه شناسان برای جلوگیری از چروک شدن پیش رس گل ها، جوانه ها و شکوفه ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نیترات نقره به طور گسترده در آزمایشات شیمیایی مختلف نیز استفاده می شود. با این حال، در هنگام حمل این ماده به ویژه محلول آن باید کاملا مراقب بود. هنگامی که این محلول در معرض نور خورشید قرار می گیرد، قادر به آسیب رساندن به پوست بوده و باعث تجمع بیش از حد رنگدانه می شود.