آیا برایتان اتفاق افتاده که در دورانی از زندگی تان از خارش شبانه که مانع خوابتان شود، رنج برده باشید؟ آیا دیگر افراد خانواده نیز پس از شما از خارش شبانه رنج برده اند؟ ممکن است از خود پرسیده باشید که چرا همه در یک زمان دچار خارش شدیم و چرا شب این خارش به سراغمان می آید؟
تردیدی نیست اگر با چنین خارشی به هر پزشکی مراجعه کنید، به شما می گوید شما و اعضای دیگر خانواده مبتلا به یک نوع انگل پوستی به نام گال شده اید. گال یا (Scabis) انگل یا پارازیت بسیار کوچکی است که در سطحی ترین لایه پوست یعنی اپیدرم لانه و در همان جا تخمگذاری، زاد و ولد و زندگی می کند. دمای بدن و تغییرات فیزیولوژی پوست در طول شب شرایط فعالیت بیشتری را برای این انگل فراهم می آورد؛ به طوری که حرکت بسیار کند انگل و دفع مواد زائد (مدفوع) در زیر پوست موجب می شود هنگام شب احساس خارش شدید داشته باشیم. اما مشکل و دردسر فقط خاراندن شبانه نیست، بلکه با خاراندن و انتقال انگل به زیر ناخن، شرایط مهاجرت آن را به سایر نقاط بدن خود و سایر افراد خانواده از طریق تماس مستقیم (دست دادن)، لباس، لحاف، پتو و... مهیا می کنیم و شاید به همین علت باشد که این بیماری پوستی را بیماری سربازخانه ها و مراکز جمعی (زندان ها و اردوگاه ها) می دانند، زیرا براحتی همه افراد مبتلا می شوند.
دلایلی باعث خارش بدن در شب می شوند؟
همانند بسیاری از بیماری های پوستی، خارش پوست ممکن است هنگام شب افزایش پیدا کند. چرخه ی طبیعی برخی از هورمون ها، مولکول ها و مواد شیمیایی که هنگام شب در بدن رخ می دهد نیز می تواند باعث خارش پوست شود.در برخی موارد، تنها به این دلیل که هنگام شب عاملی جهت پرت شدن حواس وجود ندارد، پوست دچار خارش می شود. البته این موضوع را فراموش نکنید که خارش های شبانه می توانند خبر از یک بیماری جدی تر بدهند.
عوامل طبیعی بروز خارش شبانه
برای اغلب افراد، مکانیسم های طبیعی می تواند علت خارش پوست در شب باشد. ساعت بیولوژیکی یا همان چرخه ی ۲۴ ساعته ی طبیعی بدن بر عملکرد پوست مانند تنظیم دما، تعادل مایعات و سد محافظتی بدن تأثیر می گذارد.این عملکردها هنگام شب تغییر می کنند. به عنوان مثال، درجه حرارت (دمای) بدن و جریان خون، هر دو، هنگام عصر به سمت پوست افزایش پیدا کرده و پوست را گرم می کنند. افزایش یکباره ی دمای پوست می تواند باعث احساس خارش شود.
آزاد شدن برخی از مواد در بدن نیز در طول ساعت های مختلف روز، متفاوت است. بدن، هنگام شب، سیتوکین های بیشتری آزاد می کند که این موضوع می تواند باعث افزایش التهاب شود. در همین زمان، تولید کورتیکواستروئیدها (هورمون هایی که به کاهش التهاب کمک می کنند)، کند می شود.در کنار این عوامل، پوست در شب آب بیشتری را از دست می دهد. همان طور که احتمالاً در ماه های خشک زمستان متوجه شده اید، پوست خشک و دچار عطش، بیشتر دچار خارش می شود.خارش پوست در طول روز به دلیل کار و فعالیت های دیگر، چندان آزاردهنده نخواهد بود. اما هنگام شب، چون ذهن فراغت بیش تر و حواس پرتی های کمتری دارد، میزان خارش بیشتری را احساس خواهید کرد.
یائسگی و بارداری
تغییر در سطح هورمون استروژن ممکن است باعث خشکی، خارش، سوزش، برافروختگی و سرخی پوست شود. برخی از زنان یائسه این احساس را به این شکل توصیف می کنند که گویا مورچه زیر پوست شان در حال خزیدن است.
دلایل دیگر خارش شبانه پوست
سایر دلایل شایع خارش بدن در شب عبارتند از:
- کهیر
- نیش حشراتی مانند ساس، شپش، مگس یا کک
- واکنش های آلرژیک به مواد شیمیایی، رنگ ها یا عطرها
- خشکی پوست
- آفتاب سوختگی یا سوختگی
- آبله مرغان
- استرس
- تعریق بیش از حد
- عادت های عصبی
- داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها، ضد قارچ ها، استاتین ها و برخی مسکن های اوپیوئیدی (مخدر)
بیماری "گال"
بیماری گال یا جرب نوعی بیماری پوستی مسری همراه با خارش شدید است که این خارش جوش های ریز قرمزرنگی را در پوست ایجاد می کند.بیماری گال از هجوم انگلی با همین نام در بدن انسان ایجاد می شود که از طریق استفاده از لوازم بهداشتی و لباس مشترک از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد. این انگل با چشم قابل رؤیت نیست. خارش شدید پوست هنگام شب، خارش شدید که منجر به ایجاد زخم های پوستی می شود و وجود جوش ها و راش های پوستی، از علایم این بیماری است.
بسیاری از بیماران راش های پوستی را نشان می دهند که این جوش ها معمولا خط ها و راه هایی را روی پوست افراد ایجاد می کند و این خطوط ممکن است به شکل کهیر، گزیدگی های کوچک، گره های زیرپوستی و سفت یا کورک باشد. در برخی افراد پوسته شدن و وضعیتی مشابه اگزما را نشان می دهد.
در جاهای گرم بدن و هنگام شب شدت خارش افزایش می یابد.زیربغل ها، کشاله ران، انگشتان دست، ناحیه تناسلی، اطراف سینه، باسن، ناحیه کمربند و... و. ازجمله جاهای شایع برای نفوذ انگل به پوست بدن هستند.
در بیشتر موارد فرد با درمان های پوستی درمان خواهد شد و نیاز است تمام پوست بدن (گردن به پایین) در بر گرفته شود. در مورد کودکان و نوجوانان نیز درمان باید برای پوست صورت نیز درنظر گرفته شود.