عناب را با نامهای «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» هم میشناسند و نام علمی آن Ziziphus jujube است. این میوهی همهفنحریف، بومی مناطق گرمسیری و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین C، ویتامین B12 و پتاسیم. فواید عناب و خواص دارویی فراوانش تردیدی در مصرف آن باقی نمیگذارد. عناب بهدلیل دارابودن آنتی اکسیدان تأثیر زیادی در پیشگیری از سرطان دارد. همچنین عناب کمک بسیاری به مراقبت از پوست و جلوگیری از حساسیت های پوستی میکند. در این مقاله در مورد خواص عناب یا خرمای قرمز صحبت خواهیم کرد.
عناب چیست؟
عناب جزو میوههاست و اتفاقا از آن میوههای پرخاصیت و سرشار از مواد مغذی است. میلیونها آدمی که ارزش واقعی عناب را میدانند از آن بهعنوان یک خوراکی مقوی و کپسول سلامتی یاد میکنند.
عناب میوهی درختچه یا درخت کوچکی است با گلبرگهایی به رنگ سبز مایل به زرد و جزو میوههای هستهدار (شفت) است. میوههای این درختچه بهاندازهی یک خرما هستند و رنگشان ترکیبی از قرمزو قهوهای است که از روشن تا سیر تغییر میکند. این گیاه، بومیِ جنوب آسیا ازجمله بخشهای جنوبی و مرکزی چین است. البته امروزه این میوه در سراسر جهان، بهویژه اروپا، شناختهشده است و در بیشتر فروشگاههایی که میوههای وارداتی عرضه میکنند به فروش میرسد.
عناب تاریخچهای ۱۰ هزار ساله دارد و بیش از ۴۰۰ گونهی مختلف از آن پیدا شده است. عناب را به صورت میوه، آبمیوه و خشکشده میخورند.
خواص عناب
عناب را به هر صورتی که میل کنید آنتی اکسیدانها و مواد مغذی ارگانیک قویِ موجود در این میوهی پرخاصیت طیف گستردهای از خواص را برایتان به ارمغان میآورد. حالا بیایید نگاه دقیقتری به جدول ارزش غذایی عناب و سپس خواص عناب بیندازیم. (مرجع جدول زیر پایگاه دادهی وبسایت USDA است.)
ارزش غذایی عناب در ۱۰۰ گرم
- آب ۷۷٫۸۶ گرم
- انرژی ۷۹ کیلوکالری
- پروتئین ۱٫۲ گرم
- چربی ۰٫۲ گرم
- کربوهیدرات ۲۰٫۲۳ گرم
- کلسیم ۲۱ میلیگرم
- آهن ۰٫۴۸ میلیگرم
- منیزیم ۱۰ میلیگرم
- فسفر ۲۳ میلیگرم
- پتاسیم ۲۵۰ میلیگرم
- سدیم ۳ میلیگرم
- زینک ۰٫۰۵ میلیگرم
- ویتامین C ۶۹ میلیگرم
- تیامین ۰٫۰۲ میلیگرم
- ریبوفلاوین ۰٫۰۴ میلیگرم
- نیاسین ۰٫۹ میلیگرم
- ویتامین B6 ۰٫۰۸ میلیگرم
- ویتامین B12 ۰
- ویتامین RAE, A ۲ میکروگرم
- ویتامین IU, A ۴۰ میلیگرم
- اسیدهای چرب ۰
- کلسترول 0
روش های مصرف عناب:
عناب خیس کرده: تعداد 20 دانه عناب را با 30 عدد دانه مویز که هسته آن گرفته شده و 30 دانه سه پستان، 17 گرم گل بنفشه در نیم لیتر آب خیس نمایید و اجازه دهید تا صبح بماند، سپس آن را صاف و با 50 گرم شیر خشت و همچنین 50 گرم ترنجبین مخلوط کنید تا به طور کامل حل شود، سپس برای اصلاح طبع عناب و سایر گیاهان همراه، قدری گلاب به آن اضافه و به مرور مصرف نمایید.
شربت عناب
800 گرم از عناب خشک شده را در 4 لیتر آب بجوشانید تا بپزد، سپس عنابها را له کرده، مایع حاصل شده را صاف نموده و به میزان 3 کیلو شکر به آن اضافه کنید و دوباره بجوشانید تا شکرها حل شده و شربت عناب آماده شود. در هنگام مصرف، نصف استکان از شربت آماده شده را در یک لیوان آب خنک حل کرده و میل نمایید. تمام خواص دارویی عناب در این شربت وجود دارد. شربت عناب برای حصبه، درد سینه، سرفه و فشار خون مفید می باشد.
خوردن میوه خشک عناب
مقدار خوراک میوه عناب تا 50 عدد در روز است، ولی مصرف 10 تا 15 عدد عناب خشک یا تازه برای خوراک در چند روز مداوا کافی است. در سایر کشورها مانند بریتانیا عناب را به صورت خشک شده و یا به صورت آبناتهای طعم دار همراه با چای مصرف میکنند. لازم به ذکر است عناب نارس و سبز، بیمزه و گس بوده، قابل خوردن نیست چرا که سنگین و خیلی دیر هضم است. جوشانده عناب و جو 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده، مخلوط و در دو لیتر آب آنقدر بجوشانید تا جو شکفته شود و حدود 1 لیتر آب در ظرف باقی بماند. سپس این جوشانده را بگزارید تا ته نشین شده و سپس آب صاف شده آن را مصرف کنید.
روش مصرف عناب برای درمان خارش پوست
برای درمان خارش پوست 50 عدد عناب را با یک لیوان آب جوشانده صاف کرده، صبح ناشتا با سکنجبین مخلوط نموده میل شود. عناب خشک شده را با عسل مخلوط کرده در محل خارش و کهیر بمالید.
منبع: سایت دکتر سلام
5 سال پیش