خواص کنجد
کاهش فشار خون
بر اساس مطالعات تحقیقاتی صورت گرفته، روغن طبیعی موجود در دانه های کنجد به کاهش فشار خون مرتبط بوده که موجب کمتر شدن فشار سیستم قلبی عروقی و جلوگیری از مشکلات مختلف قلب می گردد. علاوه بر این، منیزیم به مدت طولانی به عنوان یک وازودیلاتور(عامل کاهش فشار خون) شناخته شده است که دانه های کنجد دارای این ماده معدنی ضروری است که حاوی ۲۵٪ نیاز روزانه شما در یک وعده غذایی است.
پیشگیری از سرطان
با طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری موجود در دانه کنجد، جای تعجب نیست که این دانه با کاهش احتمال خطر ابتلا به انواع سرطان مرتبط است. دانه های کنجد علاوه بر دارا بودن مواد معدنی رایج همچون منیزیم، شامل فیتات هستند. فیتات یک ترکیب پیشگیری کننده از سرطان است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و اثرات رادیکال های آزاد را کاهش می دهد. رادیکال های آزاد مواد خطرناک متابولیسم سلولی هستند که به بسیاری از انواع سرطان و سایر مشکلات دیگر مانند بیماری های قلبی، پیری زودرس و ناهنجاری های شناختی عجین است. همچنین برای اثرات مثبت مصرف دانه کنجد در پیشگیری از سرطان های لوسمی، پستان، ریه، پانکراس، کولون و پروستات به اثبات رسیده است.
کاهش خطر ابتلا به دیابت
عناصر موجود در دانه کنجد مانند منیزیم، به کاهش احتمال ابتلا به دیابت در بیماران سالم کمک کرده و همچنین علائم آن را در بیماران مبتلا به این بیماری مدیریت میکند. علاوه بر این تحقیقات نشان داده است که مصرف روغن دانه کنجد میتواند تاثیر مثبتی بر اثر داروهای مختلف مانند گلی بن کلامید در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ داشته باشد. کنجد عملکرد این داروها را بهبود بخشیده و سطوح انسولین و گلوکز را در بدن تنظیم می کند و به این ترتیب به مدیریت علائم دیابت کمک می کند.
تقویت سلامت استخوان
وجود سطوح قابل توجهی از مواد معدنی ضروری مانند روی، کلسیم و فسفر در دانه های کنجد می تواند برای سلامتی استخوانها به شدت موثر باشد. این مواد معدنی جزء جدایی ناپذیر در ایجاد مواد استخوانی جدید و تقویت / ترمیم استخوان ها هستند که ممکن است با آسیب یا شروع بیماری های ناخوشایند استخوانی نظیر پوکی استخوان تضعیف شود.
بهبود گوارش
این دانه های کوچک دارای مقدار قابل توجهی فیبر هستند. فیبر یک عنصر مهم در هضم سالم است، زیرا باعث تحرک روده ها و کمک به حرکت آنها از طریق دستگاه گوارش می شود. این فعالیت می تواند مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال را کاهش دهد و همزمان موجب محافظت از سلامت کولون و کاهش احتمال ابتلا به بیماری های دستگاه گوارش و سرطان شود. فیبر همچنین کمک میکند تاکلسترول LDL خطرناک را از شریان ها و عروق خونی دور نگه دارید. بنابراین با مصرف کنجد در برابر تصلب شریان های خونی ، حملات قلبی و سکته مغزی محافظت می شوید.
کاهش التهاب مفاصل
وجود مقادیر زیادی از عنصر مس در دانه های کنجد فواید ارزشمندی دارد که میتوان به کاهش التهاب در مفاصل، استخوان ها و عضلات و در نتیجه کاهش درد مرتبط با آرتروز اشاره نمود. بعلاوه مس یک ماده معدنی مورد نیاز جهت تقویت عروق خونی، استخوان و مفاصل است. همچنین عنصر مس برای جذب میزان مناسب آهن(جزء کلیدی هموگلوبین) ضروری است. برخورداری از میزان کافی مس در بدن، گردش خون را به حداکثر رسانده و تضمین می کند که اعضا بدن اکسیژن کافی جهت فعالیت دریافت کنند.
محافظت در مقابل اشعه
سزامول یکی از ترکیبات ارگانیک است که در دانه های کنجد یافت میشود. این ماده با محافظت از DNA از اثرات مضر تابش جلوگیری میکند. تابش می تواند بر اثر قرار گرفتن در معرض منابع اتفاقی یا از درمان سرطان توسط شیمی درمانی و پرتودرمانی باشد.مصرف دانه کنجد با محافظت از DNA، احتمال ابتلا به سرطان های دیگر از طریق جهش سلولی را کاهش دهند.
نحوه مصرف کنجد
- دانه کنجد را به صورت خام (کنجد سیاه) و بو داده (کنجد قهوه ای – طلایی) برای تهیه انواع سس سالاد، ارده، حلوا ارده و حلوا شکری به کار می برند.
- دانه کنجد را برای تهیه و تزیین انواع نان، کیک، کلوچه و کوکی، شیرینی، کراکر، ماست، سالاد، هوموس (حمص)، بابا گانوش، خوراک سیب زمینی، خوراک سبزیجات، بستنی، معجون و اسموتی استفاده می کنند.
- از دانه های کنجد برای تهیه روغن کنجد استفاده می شود.