خواص قارچ
قارچ یک ماده غذایی سالم است که سبب می شود با خوردن آن احساس سیری کنید. نتایج برخی از تحقیقات نشان می دهد افزایش مصرف مواد غذایی کم کالری که ارزش غذایی بالایی دارند( مانند قارچ ها) می توانند جایگزین خوبی برای غذاهای پر کالری باشند، بنابراین اگر می خواهید پرخوری را کنار بگذارید و بدون مصرف مواد پرکالری احساس سیری داشته باشید انتخاب قارچ ها به شما کمک می کند تا به این هدف برسید، البته فیبر موجود در قارچ ها هم در این مسیر شما را همراهی می کند.
قارچ ها پروتئین هم دارند اما نه به اندازه گوشت ها. هر ۱۰۰ گرم قارچ حدود سه گرم پروتئین دارد اما پروتئین موجود در ۱۰۰ گرم گوشت قرمز یا مرغ حدود ۲۰ تا ۳۰ گرم است. همین مقدار ماهی ۱۵ تا ۲۰ گرم پروتئین دارد، با این وجود قارچ از لحاظ داشتن پروتئین گیاهی در سطح خوبی است، به همین دلیل به گیاهخواران توصیه می شود برای جبران کمبود پروتئین بدن شان در کنار سویا یا سایر منابع پروتئین گیاهی حتما از قارچ ها کمک بگیرند.
بتاگلوکان ترکیبی است که در بیشتر گونه های قارچ خوراکی پیدا می شود و به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند، درنتیجه مقاومت بدن در مقابل بیماری ها و عوامل آلرژی زا بالا می رود. بتاگلوکان در قارچ هایی که کلاهک پهنی دارند بیشتر دیده می شود.
بیشتر ما قارچ ها را نوعی از سبزیجات می دانیم اما شاید برای تان جالب باشد بدانید که قارچ ها دسته ای از یوکاریوت ها هستند که نه گیاه هستند نه جانور؛ به آنها هتروفیت یا دگرخوار می گویند که در خاک و آب زندگی می کنند و غذای شان از بقایای گیاهان یا جانوران تامین می شود. این را هم بدانید که قارچ ها موجودات مقاومی هستند و می توانند در شرایط مختلف به زندگی ادامه دهند. بیش از ۳۸ هزار گونه قارچ در دنیا وجود دارد که فقط بعضی از آنها خوراکی هستند. قارچ های خوراکی هم در دسته های مختلفی جای می گیرند. بعضی ها کلاهک باز تری دارند و در گروهی دیگر کلاهک بسته است. رنگ قارچ های خوراکی به طور معمول سفید یا قهوه ای است اما قارچ های سمی رنگ های تند و تیزی دارند که نشان می دهد نباید به آنها نزدیک شوید. توصیه می شود هنگام گشت و گذار در جنگل به هیچ عنوان به ظاهر و رنگ قارچ ها اعتماد نکنید و برای خوردن قارچ های به ظاهر خوراکی هم نقشه نکشید چون امکان سمی بودنشان هست.
مواد مغذی موجود در 100 گرم قارچ خام
انرژی13 کالری
پروتئین2 گرم
پتاسیم320 میلی گرم
مس1 میلی گرم
اسیدپنتوتنیک(B5)2 میلی گرم
بیوتین(B7)12 میکروگرم
اسیدفولیک(B9)44 میکروگرم
آهن1 میلی گرم
نیاسین(B3)3 میلی گرم
فیبر1 گرم
طبع قارچ گرم است.
قارچ، منبع خوب آهن
در هر 100 گرم قارچ، حدود یک میلی گرم آهن وجود دارد.
برعکس خیلی از مواد غذایی گیاهی، قارچ دارای فیتات نیست. فیتات جذب آهن و بعضی مواد معدنی را در بدن کاهش می دهد. بنابراین آهن موجود در قارچ به سرعت جذب می شود.
قارچ منبع خوب پتاسیم و مس
قارچ یک منبع عالی پتاسیم می باشد که این ماده به کاهش فشار خون کمک می کند و خطر سکته قلبی را پایین می آورد. به طور متوسط قارچ portabella (تصویر مجاور) حتی از یک عدد موز و یا یک لیوان آب پرتقال هم بیشتر پتاسیم دارد.
یک واحد قارچ که شامل 5 عدد متوسط می باشد، حدود 20 تا 40 درصد نیاز بدن به مس را تأمین می کند و اگر به طور مرتب خورده شود، به کاهش فشار خون کمک کرده و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
قارچ منبع غنی از سلنیوم
سلنیوم آنتی اکسیدانی است که با ویتامین E کار می کند و از سلول ها در برابر صدمات رادیکال های آزاد محافظت می نماید. مطالعات نشان داده است افرادی که دو برابر مقدار توصیه شده در روز سلنیوم مصرف کرده اند، خطر سرطان پروستات در آنها تا 65 درصد کاهش یافته است.
یک مطالعه بر روی افراد مسن نشان داد، مردانی که مقدار سلنیوم خون شان کم است، در مقایسه با آنهایی که سطح سلنیوم خون بالایی دارند، 4 تا 5 برابر بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند.
خواص درمانی قارچ ها:
تقویت سیستم ایمنی بدن
تعدادی از قارچ ها از خانواده poly poraccae در پزشکی بسیار کاربرد دارد.
از این میان در مورد قارچ maiitake تحقیقات وسیعی در غرب انجام شده است. عصاره این قارچ، با افزایش فعالیت گلبول های سفید، سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند تا به ویروس ها و باکتری های مهاجم حمله کند.
قارچ ، آنتي اكسيدان قوي
قارچ شامل مقدار زیادی ارگوتیونین است. ارگوتیونین یک آنتی اکسیدان قوی است که برخلاف آنتی اکسیدان های دیگر در فرایند پخت و پز ازبین نمی رود، بنابراین شما می توانید با خیال راحت قارچ را بجوشانید و در سوپ بریزید بدون اینکه نگران از بین رفتن آنتی اکسیدان آن شوید.
بررسی ها نشان می دهند مصرف قارچ پخته و داغ می تواند عفونت های بدن را از بین ببرد و مصرف روزانه دو عدد قارچ پخته شده و داغ می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و یبوست و نفخ معده را نیز درمان کند.
سرطان
تحقیقات اخیر نشان می دهد که قارچ های دکمه ای سفید می توانند احتمال خطر سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش دهند.
عصاره ی قارچ دکمه ای سفید می تواند باعث کاهش تکثیر سلولی در سلول های سرطانی و اندازه تومورها نیز شود.
این اثرات محافظتی می تواند با مصرف 100 گرم قارچ در روز دیده شود.
مصرف قارچ در بارداري
قارچ حاوی ویتامین D و ویتامین B است.
مصرف قارچ باعث جذب بسیاری ریزمغذی ها در بدن زن باردار می شود.
مصرف قارچ در دوران بارداری برای کاهش احتمال ابتلا به دیابت مؤثر است
قارچ از انواع ماده غذایی کم کالری و فاقد کلسترول به شمار آمده و درصد زیادی از آن را آب و فیبر تشکیل می دهد. قرار دادن قارچ در رژیم غذایی دوران بارداری از ابتلا به اضافه وزن پیشگیری می کند.
همچنین مصرف این ماده غذایی به دلیل داشتن کالری کم خطر احتمال ابتلا به فشار خون بارداری را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
خطر احتمال ابتلا به عفونت های ویروسی در دوران بارداری و پس از آن به دلیل کاهش قدرت سیستم ایمنی افزایش پیدا می کند. مطابق با پژوهش های انجام شده، قارچ به علت ویتامین ها و مواد معدنی مختلف، بدن را در برابر ابتلا به عفونت ها پایدار می سازد.
روی از جمله مواد معدنی موجود در قارچ بوده که سلول های سیستم ایمنی برای ادامه حیات و بازسازی مجدد نیاز به آن دارند.
سلنیوم، ویتامین «ای» و ریبوفلاوونین از جمله مواد معدنی ضروری برای پیشگیری از تولد نوزاد نارس و نقص های جنینی به شمار رفته و این مواد در قارچ در مقادیر فراوان یافت می شود
با این حال توصیه می شود از قارچ های پاستوریزه که در بازار موجود است استفاده شود.
توجه : قارچ دير هضم بوده و زنان بارداري كه مبتلا به ناراحتي هاي معده هستند بايد با احتياط مصرف كنند.
مصرف قارچ در ديابت
ترکیبات موجود در قارچ، عامل مهمی درکنترل قندخون و کاهش آن در بیماران مبتلا به دیابت است
مصرف قارچ در يبوست
قارچ براى کسانى که یبوست دارند مفید است زیرا سللوزهاى آن به رفع یبوست آنان کمک مى کند.
مصرف قارچ در كاهش وزن و فشار خون بالا
قارچ از انواع ماده غذایی کم کالری و فاقد کلسترول به شمار آمده و درصد زیادی از آن را آب و فیبر تشکیل می دهد. قرار دادن قارچ در رژیم غذایی از ابتلا به اضافه وزن پیشگیری می کند.
قارچ ها 80 تا 90 درصد، آب دارند و خیلی کم کالری هستند. آنها مقدار کمی چربی و سدیم (نمک) و 8 تا 10 درصد فیبر دارند و یک خوراکی ایده آل برای افرادی هستند که می خواهند وزن و فشار خون شان را کنترل کنند.
مصرف قارچ در افراد مسلول
کسانى که مسلول هستند اگر قارچ بخورند موجب باز شدن اشتهاى آنها مى شود و در نتیجه با اشتها غذا مى خورند و حال عمومى آنها بهبود مى یابد.
فواید قارچ برای سلامت استخوان ها
پزشکان استرالیایی توصیه می کنند برای جلوگیری از کمبود ویتامین D در بدن و پیشگیری از شکستگی استخوان ها قارچ مصرف کنید.
در این بررسی نشان داده شد مصرف یک وعده قارچ می تواند ۲۰ درصد از ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین کند.
قارچ نیز همچون بدن انسان در واکنش به نور فرابنفش ویتامین D تولید می کند که برای حفظ استحکام استخوان ها و کمک به جذب کلسیم بیشتر در بدن اهمیت دارد.
افرادی که میزان ویتامین D پایینی دریافت می کنند استخوان های شکننده ای دارند. همچنین افرادی که در محیط های سرپوشیده و بسته فعالیت دارند، بیشتر در معرض کمبود ویتامین D هستند.
نحوه مصرف قارچ
قارچ هایی را که سالم هستند و صدمه ندیده اند (اوایل باز شدن چترشان می باشند)، بخرید.
بهترین شیوه نگهداری از قارچ هایی که از سلفون خارج شده اند این است که آنها را داخل پاکت های کاغذی قرار دهید و در یخچال بگذارید. قارچ ها را داخل کیسه فریزر نگذارید چون به علت تعریق، زود تر نرم و فاسد می شوند. قارچ ها تا چهار روز در یخچال سالم می مانند اما بعد از آن تازگی شان را از دست می دهند.
با قرار دادن قارچ ها در پاکت کاغذی می توانید تا یک هفته آنها را سالم نگه دارید.
قارچ ها را باید ابتدا به آرامی تمیز کرد و سپس شست. قارچ های پرورشی ممکن است خام هم خورده شوند، اما بیشتر قارچ ها را بایستی به شکل پخته مصرف کرد.
از قارچ ها به صورت تازه، کنسرو شده، خشک شده و فریز شده استفاده می شود.