خواص گندم بسیار زیاد است، سبوس پوسته بیرونی سخت گندم می باشد. ورود سبوس گندم غیر محلول به سیستم بدن به عمل هضم غذا کمک می کند، و باعث افزایش حجم مدفوع و پیشگیری از یبوست می شود.علف گندم و سبوس گندم هر یک خواص بیشماری دارند و هزاران سال است که در سفر های مردم جای دارند.
مهمترین خواص سبوس گندم و فواید دارویی آن
سبوس گندم بطور کلی سرشار از پروتئین، کربوهیدرات، ویتامینB، مواد معدنی و فیبر محلول می باشد. وجود فیبر محلول در این غلات آن را به دارویی فوق العاده عالی برای پیشگیری از یبوست تبدیل کرده است.
خواص سبوس گندم برای پوست
سبوس گندم همانند سبوس برنج پوست را در برابر آسیب رادیکال های آزاد حفظ می کند. سبوس گندم منبع غنی از اسید فولیک می باشد که به مبارزه با رادیکال های آزاد می پردازد. یک ماده غذایی است که در اکثر محصولات ضد پیری مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پوست را تمیز می کند و کیفیت نرم کنندگی را به محصولات مناسب برای حساسیت های پوستی، اگزما و پسوریازیس اضافه می کند. عصاره سبوس گندم پوست را در برابر نور خورشید حفظ می کند. قبل از استفاده مقدار کمی از آن را روی پوست دست خود امتحان کنید.
خواص درمانی مهم سبوس گندم برای مو
برای پیشگیری از سفیدی و ریزش مو می توانید یک قاشق سبوس گندم را به همراه یک لیوان آب جوش دم کنید و آن را صاف کنید، دو سوم از آن را میل نمایید و باقیمانده را روی موی سر خود بمالید.
سبوس گندم برای درمان یبوست مفید می باشد
در تنظیم سیستم گوارش و رفع یبوست هیچ ماده ای با قدرت سبوس برابری نمی کند و سبوس موجب رانش مدفوع در طول لوله های روده کوچک و بزرگ شده و تحرکات موجی شکل روده ها را تقویت می کند، در نهایت ملین و برطرف کننده یبوست است.
تاثیر مصرف سبوس گندم در لاغری
از آنجا که سبوس گندم منبع غنی از فیبر می باشد می تواند انتخاب مناسبی برای میان وعده ها در طول روز باشد. سبوس گندم با کیفیت باید دارای گرم فیبر و 8 گرم شکر باشد. مکمل های سبوس گندم برای کاهش وزن مناسب می باشند. وقتی در روده با آب ترکیب می شود، حجم محتوی روده افزایش یافته و باعث می شود احساس سیری کنید. یکی از موادی که اکثرا برای کاهش مقدار زیاد وزن مورد استفاده قرار می گیرد فیبر می باشد.
پیشگیری و درمان هموروئید با مصرف سبوس گندم
از جمله خواص سبوس گندم پیشگیری و درمان بیماری هموروئید است. معمولا بر اثر افزایش فشار روی رگ های مقعد هموروئید ایجاد می گردد. وقتی خروج مدفوع سخت می شود فشار روی رگ های خونی مقعد باعث ابتلا به هموروئید می شود. استفاده از یک رژیم غذایی سرشار از فیبر به نرم شدن مدفوع کمک می کند و بنابراین دفع مدفوع به تلاش کمتری نیاز خواهد داشت. استفاده از این غلات موثرترین روش برای پیشگیری از ابتلا به هموروئید می باشد.
پیشگیری از انواع سرطان ها با سبوس گندم
سبوس گندم علاوه بر اینکه مقادیر زیادی کلسترول را جذب می کند همچنین قادر به جذب مقادیر زیادی مواد سمی و دفع آن ها از بدن می باشد. بر اساس پژوهش ها افرادی که از سبوس گندم استفاده می کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان های سینه، خون، پروستات و ادرار قرار دارند.
سبوس گندم بهترين غذا براي کودکان دچار سوء تغذيه
مصرف سبوس گندم دردوران بارداری
ستفاده سبوس گندم به دلیل اینکه کم کم نشاسته را آزاد می کند (آزاد شدن گلوکوز را کم کم و پیوسته در بدن انجام می دهد) مصرف آن برای دوران بارداری بسیار مفید تر خواهد بود. سبوس گندم از بیشتر املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن به اندازه کافی برخوردار است لذا مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی به مادران توصیه می شود و چنانچه به طور مداوم مصرف شود عامل افزایش قد در کودکان و نوجوانان نیز خواهد شد.
کنترل قند خون برای افراد مبتلا به دیابت با سبوس گندم
سبوس گندم نیز مثل ذرت دارای خواص کنترل قند خون می باشد. فیبر موجود در سوبس گندم باعث افزایش کنترل سطح قند خون در بدن می شود. مطالعات در مورد افراد دیابتی نشان داده است که هضم سبوس به آن ها اجازه می دهد تا قند خون راحت تر کنترل شود.
کنترل کلسترول در خون با سبوس گندم
یکی دیگر از خواص سبوس گندم مثل جو کنترل سطح کلسترول خون می باشد. علاوه بر اینکه سبوس گندم دارای هیچ گونه کلسترول نمی باشد دارای فیبر زیادی می باشد که به جذب کلسترول در روده و خروج آن از بدن کمک می کند. در افرادی که از سبوس گندم استفاده می کنند این بررسی ها انجام شده است.
عوارض مصرف زیاد سبوس گندم
زیاده روی در مصرف سبوس باعث ایجاد اسهال، انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می شود. متخصصان تاکید می کنند که هنگام مصرف سبوس، از نوشیدن مایعات به ویژه آب، آب میوه ها و نیز مصرف روغن زیتون غافل نشوید. این مواد اثر بخشی سبوس در حفظ سلامتی بدن را افزایش می دهند.همان گونه که کاهش یا عدم مصرف سبوس برای عملکرد سیستم گوارشی مناسب نیست، افراط و زیاده روی در مصرف سبوس نیز عارضه به وجود می آورد. بنابراین توجه به نکات زیر ضروری است.
- متخصصان تغذیه توصیه میکنند، تا آنجا که میتوانید از محصولاتی از گندم که با آرد سبوس دار تهیه شده اند، استفاده کنید. با این وجود لازم به ذکر است افراد مستعد به سنگهای کلسیمی کلیه، بایستی در مصرف آردهای سبوس دار به دلیل میزان بالای اگزالات، احتیاط نموده در صورت مصرف، همراه آن آب فراوان بنوشند.
- زیاده روی در مصرف سبوس به دلیل میزان بالای اسید فیتیک، میتواند مانع از جذب کلسیم، آهن و برخی عناصر ضروری دیگر در بدن شده، همانند سایر مواد غذایی بایستی در مصرف آن اعتدال را رعایت نمود.
- زیاده روی در مصرف سبوس ممکن است ایجاد اسهال نماید.
- زیاده روی در مصرف سبوس منجر به انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده می شود.
- توصیه می شود پس از مصرف سبوس، مایعات و آب فراوانی نیز مورد مصرف قرار گیرد.