نارنج گیاهی است که از شکوفه تا میوه اش قابل استفاده می باشد.طبع بهار نارنج گرم و خشک است و برای افرادی با طبع سرد، بسیار مناسب است. این گیاه سرشار از ویتامین های مختلف مثل ویتامین b وc و d است. ، بهار نارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار باعث زیباتر شدن این درخت می شود و در پاییز و زمستان این درخت ، میوه نارنج می دهد.میوه، گل و برگ این درخت پر از خاصیت است؛ شکوفه های کوچک این گیاه عطری مسحور کننده دارد و در صنعت عطرسازی و ساختن اسانس، انواع نوشیدنی های فصلی و عرق های گیاهی و همچنین در تهیه مربا، گز، سوهان و … کاربرد بسیار زیادی دارد.
مواد مغذی و شیمیایی موجود در نارنج
- پروتئین
- چربی
- کربوهیدرات
- نیاسین
- ویتامین A
- ویتامین C / آسکوربیک اسید
- تیمین
- آهن
- کلسیم
- فسفات
- ریبوفلاوین
- خاکستر
- رطوبت
- فلاونوئید
- اوکتوپامین
- سینفرین
- تیرامین
- هوردنین
مهمترین خواص بهار نارنج برای سلامتی
این شکوفه دوست داشتنی و معطر با در بر داشتن مواد مغذی و ویتامین ها، خواص بسیاری را همراه دارد. بسیاری از اطباء سنتی مصرف آنرا برای درمان برخی بیماری ها توصیه می کنند.از این شکوفه بیشتر در تهیه مربا استفاده می شود اما مصارف دارویی و درمانی بسیاری برای آن می توان بیان کرد. شکوفه های بهار نارنج را در هنگام صبح، به صورت غنچه و قبل از باز شدن می چینند و در محلی تاریک آنها را خشک می کنند تا خاصیت خود را از دست ندهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با بهار نارنج
بهار نارنج سرشار از آنتی اکسیدان است که از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت کرده و موجب کاهش خطر ابتلا فرد به بیماری های جدی و مزمن و در نهایت موجب تقویت سیتم ایمنی بدن می شود.
تقویت معده با بهار نارنج
دمنوش یا مربای بهار نارنج به تقویت معده کمک شایانی می رساند. عرق بهار نارنج با مقداری آب، درمان خوبی برای رفع اسیدی شدن معده است.مشکلاتی مانند سوء هاضمه، ناراحتی، دل درد و حتی نفخ معده را برطرف می کند. دردهای ناشی از نفخ معده با نوشیدن عرق بهار نارنج تسکین می یابد. این نوشیدنی حتی برای از بین بردن دل درد در نوزادان نیز کمک شایانی به همراه دارد.
خواص بهار نارنج برای خانم ها
برای تسکین درد های قاعدگی و مشکلات مربوط به یائسگی خانم ها ، بهترین گزینه همیشه استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی است زیرا عوارض داروهای شیمیایی را ندارند. یکی از این داروهای گیاهی ، دمنوش و چای بهار نارنج و عرق آن است.معمولا تغییرات هورمونی در دوران پریودی خانم ها با استرس، اضطراب و ناراحتی های روحی و عصبی همراه است که در اکثر خانم ها این آشفتگی ها با گریه کردن یا واکنش های هیجانی تند تخلیه می شود؛ این بار به جای مصرف دارو و مسکن های شیمیایی، دمنوش های گیاهی از جمله عرق بهار نارنج را امتحان کنید.
خواص ضد انقباضی بهار نارنج
نارنج برای کمک به دستگاه گوارش
مقاومت در برابر اثرات بد گرمای تابستان با بهار نارنج
با بالا رفتن دمای هوا، در روزهای تابستانی، مقدار تعریق بدن افزایش می یابد. این امر باعث می شود خلق و خوی بسیاری از افراد تحت تاثیر قرار گرفته و تندخو شوند.برای جلوگیری از بروز این حالات توصیه می شود، به عنوان نوشیدنی برای هنگام عصر، نیمی از لیوان را عرق بهار نارنج و نیمی دیگر را آب بریزید. به این ترکیب، یک قاشق سکنجبین افزوده و نوش جان کنید.
خواص بهار نارنج در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد
این شکوفه معطر، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی است که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند و در نتیجه باعث کاهش یافتن خطر ابتلا به بیماری های جدی و مزمن خواهد شد.
خواص دارویی بهار نارنج بر زیبایی پوست
- بهار نارنج یک تونر قوی در مقابل آلودگی ها، آفتاب سوختگی و چربی پوست دست خواهید یافت.
- چهره را شاداب کرده و زیبایی را برای پوست به ارمغان می آورد.
- برای درمان خشکی و التهابات پوستی کودکان بسیار موثر و پر کاربرد است.
- ماساژ پوست با دمنوش خنک شده بهار نارنج، بسیار موثر و مفید برای از بین بردن آفتاب سوختگی ها است.
رفع سکسکه، با دم کرده بهار نارنج
برای تهیه دمنوش رفع کننده سکسکه، یک قاشق غذاخوری بهار نارنج را در قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه را به آن اضافه کرده و اجازه دهید که به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل به شیرین کردن دمنوش، می توانید از نبات یا عسل استفاده کنید.
خواص بهار نارنج برای فشار خون
آیا بهار نارنج به کاهش فشار خون کمک می کند یا سبب بالا رفتن فشار خون می شود؟ معمولا در طب سنتی بر مصرف دمنوش بهار نارنج برای درمان پرفشاری خون توصیه شده است.ترکیبات موجود در این شکوفه به تنظیم سطح فشار خون منجر می شود. این موضوع ناشی از تاثیر این ترکیبات بر سرعت گردش خون در رگ ها است که سبب تنظیم فشار خون می شود.گزینه هایی از جمله سینفرین در دمنوش بهار نارنج غلیظ وجود دارد که سبب کاهش فشار خون خواهد شد. با این وجود نمی توان آنرا جایگزین درمان دارویی توصیه شده توسط پزشک کرد.
کنترل حمله قلبی با بهار نارنج
پیشگیری از حمله قلبی و کنترل تشنج های عصبی از دیگر خواص دمنوش بهار نارنج در طب سنتی است. دمنوش بهار نارنج به برطرف کردن تپش نامنظم قلب کمک می کند و با تنظیم سطح فشار خون از طریق افزایش گردش خون در رگ ها از بروز سکته های ناگهانی پیشگیری می کند.
بهار نارنج و لاغری
این روز ها که همه رعایت دستورات و رژیم غذایی را در برنامه شان جا داده اند و به دنبال راه حل هایی برای لاغری به روش های طبیعی هستند، بهار نارنج هم می تواند گزینه مناسبی باشد، چرا که به گفته بیشتر محققان دارو های شیمیایی علاوه بر اثربخشی کم عوارض نا مطلوبی هم دارند. بهار نارنج، دارای مقـادیر کمـی از آلکالوییــدها ماننــد ســینفرین و اوکتوپــامین اســت کــه آگونیست های سمپاتومیمتیک مستقیم و غیرمستقیم دارند.این مواد موجود در بهار نارنج که غلظت های بسیار کم دارند موجب کاهش وزن می شوند. همچنین تحقیقات نشان داده که آلکالوئید سینافین موجود در بهار نارنج باعث افزایش متابولیسم بدن و کاهش اشتها شده و در کنار ورزش می تواند باعث لاغری و کاهش وزن افراد شود.
تاثیر خواص بهار نارنج برای اعصاب
بهار نارنج با رایحه مطلوبی که به همراه دارد، می تواند آرامشی عالی را برای اعصاب به همراه داشته باشد. در شرایط استرس زا که اغلب با بالا رفتن ضربان قلب، کاهش یا افزایش فشار خون، ایجاد اختلال خواب و به هم خوردن تمرکز همراه است، نوشیدن یک دمنوش با چند برگ از این شکوفه معطر می تواند تسکینی موثر باشد.تنها کافی است چند برگ از آنرا به چای اضافه کرد یا حتی دمنوش آنرا تهیه کرد و نوشید تا تاثیرات مفید آنرا برای آرامش اعصاب دریافت کرد.ترکیبات موجود در بهارنارنج سبب آرامش سیستم عصبی مرکزی می شوند. در پی این موضوع مشکلات ایجاد شده ناشی از آن مانند بی خوابی، سر درد میگرنی و عصبی، ضعف اعصاب و اضطراب بهبود خواهد یافت.اما بهتر است این دمنوش را در کنار راهکارهایی مانند تمرینات تنفس عمیق، یوگا و مدیتیشن انجام داد تا نتیجه بهتری دریافت کرد. علاوه بر این موضوع ممکن است دمنوش غلیظ بهار نارنج کمی فشار خون را کاهش دهد که برای کنترل این موضوع بهتر است آنرا با کمی نبات میل کرد.
خواص درمانی برگ نارنج
خواص درمانی پوست نارنج
فواید تخم نارنج (هسته نارنج)
خوردن 4 گرم تخم نارنج و 4 گرم تخم لیمو ترش کوبیده شده برای درمان عقرب گزیدگی مفید است.
خواص آب نارنج
آب نارنج سبب پایین آمدن تب می شود. از آب نارنج می توان برای سردردهایی بدون علامت مشخص استفاده نمود. قرار دادن نارنج در برنامه غذایی و خوردن آن سبب جلوگیری از خونریزی بواسیرخواهد شد.افرادی که در هوای آلوده دچار تنگی نفس می شوند بهتر است از نارنج استفاده کنند. افرادی که در هوای کثیف دچار خفقان میشوند توصیه می شود که حتما از نارنج استفاده کنند.برای درمان ورم گلو در اوریون مقدار مساوی از آب نارنج ، سرکه و غوره را با هم مخلوط کرده و بر روی برآمدگی بمالید. نارنج دارای خواص ضد نفخ، ضد یبوست، ضد تهوع، ضد پیری و نشاط آور است.
عوارض مصرف بیش از حد بهار نارنج
اگرچه از این ماده می توان به عنوان یک داروی گیاهی بسیار موثر در درمان مشکلات جسمی و روحی بهره برد، اما تاکید می شود استفاده بیش از حد آن می تواند تاثیرات مضری به همراه داشته باشد.به توصیه کارشناسان باید فقط از محصول طبیعی بهار نارنج استفاده کرد و حتما قبل از مصرف باید از اصالت آن مطلع شد. مضرات استفاده بیش از حد آن و مواردی که جانب احتیاط را باید رعایت کرد را برایتان بیان کردیم:
- استفاده زیاد از عصاره بهار نارنج باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن ضربان قلب می شود، بنابراین به بیماران قلبی توصیه می شود از استفاده بیش از حد آن پرهیز کرده و بیشتر مراقب باشند.
- دوران بارداری و شیردهی از این ماده باید با احتیاط بیشتری مصرف کرد و ترجیحا در مورد مصرف آن از پزشک خود مشورت بگیرند.
- زیاد خوردن عرق بهار نارنج موجب ایجاد بی خوابی می شود. همچنین بوئیدن زیاد بهار نارنج نیز باعث بی خوابی خواهد شد. البته از این خاصیت هنگامی که قصد هوشیاری و نخوابیدن داریم به خوبی می توانیم بهره ببریم.