کم خونی زمانی اتفاق می افتدکه بدن به اندازه کافی گلبول قرمز سالم نداشته باشد در نتیجه خون قادر به حمل مقدار کافی اکسیژن نیست. این بیماری به شکل موقتی یا طولانی مدت و خفیف یا شدید ظاهر می شود. اما برای جلوگیری یا بهبود انواع خفیف کم خونی راه های خانگی و خوردن برخی خوراکی های طبیعی راه گشا هستند.پسته از جمله آجیل هایی محسوب می شود که حاوی انواع مواد معدنی، ویتامین ها، پروتئین ها و غیره هست. برای همین از دیرباز فواید بسیاری رو برای سلامتی بدن به همراه داشته است که در بین آنها درمان بیماری فقر آهن به چشم می خورد. کمک به افزایش سطح آهن و اکسیژن خون با ترکیبات خاص این دانه ها ممکن می شود.افراد دچار کم خونی با مصرف روزانه ۱۰ عدد مغز پسته خام، از اثرات شفابخش این مغز پر خاصیت بهره مند می شوند. پسته میان وعده ای خوشمزه و مغذی است که منافع زیادی برای سلامتی دارد.
خواص پسته خام برای کم خونی
بعید است کسی در ایران به این دنیا آمده باشد و درخصوص خواص پسته خام برای کم خونی چیزی نشنیده باشد. پسته سرشار از مواد مغذی است؛ در طب سنتی ایرانی مزاج مغز پسته گرم درنظر گرفته شده و متخصصان آن را گرمتر از گردو می دانند.
پسته دارای ویتامین های B۶، B۱ و E است؛ویتامین B۶ كمك به سوخت و ساز پروتئین می كند و در جذب مواد غذایی نیز نقش دارد. ویتامین B۱ موجب افزایش انرژی، تقویت سلول های عصبی و متعادل كردن اشتها می شود. آهن موجود در پسته نیز برای رفع سرگیجه، رنگ پریدگی، بی حوصلگی و كم خونی بسیار موثر است. ویتامین E یكی از قوی ترین آنتی اكسیدان هایی است كه در پسته به مقدار زیاد یافت می شود و موجب افزایش سیستم ایمنی بدن و تقویت چشم می شود.پسته حاوی مقدار زیادی پروتئین گیاهی، مواد نشاسته ای غنی و مواد معدنی مهم مانند پتاسیم و منیزیم است كه بسیاری از نیازهای بدن را تأمین می كند.مصرف اين ماده غذايي در تنظیم ضربان قلب و كنترل فشارخون موثر است. همچنین دارای فسفر است و در ساخت استخوان ها و دندان ها كمك و از خستگی و ضعف جلوگیری می كند. خوردن یك مشت مغز پسته در روز نه تنها یك میان وعده مناسب و خوشمزه است بلكه برای سلامتی نیز مفید است؛ چون پسته با كاهش روند جذب كربوهیدرات ها در بدن می تواند قند خون را پایین بیاورد.
پسته خام برای کم خونی ناشی از فقر آهن
مغز پسته دارای مواد معدنی نظیر پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن است. این مواد در تامین سلامت بدن نقش مهمی ایفا می کنند. افراد رنگ پریده ای که احساس خستگی و کسالت دائمی دارند، ممکن است دچار فقر آهن باشند. کم خونی ناشی از فقر آهن مشکل رایج در بسیاری از استان های کشور است. با مصرف روزانه یک مشت پسته خام، هرگز دچار کم خونی نخواهید شد.آهن بر بسیاری از عملکردهای مهم بدن انجام تاثیرگذار است. در درجه اول در انتقال اکسیژن از ریه ها به بافت ها نقش بسیار مهمی دارد. همچنین آهن نقش مهمی به عنوان جزئی از برخی پروتئین ها و آنزیم ها در متابولیسم بازی می کند.آهن در حالت آزاد برای بدن سمی است؛ بنابراین از طریق اتصال با لیگاند یا در ترکیب با یک گروه پورفیرین با پروتئین ها اتصال برقرار می کند. آهن در پروتئین های مرتبط با انتقال اکسیژن از جمله هموگلوبین و میوگلوبین یافت می شود.
رفع کم خونی و افزایش توان ذهنی
یک مشت مغز پسته درمان قطعی رنگ پریدگی و کم خونی است. افزایش گلبول های قرمز خون با مصرف مواد غذایی غنی نظیر پسته و آجیل بیشتر می شود. حدود ۷۰ درصد آهن موجود در بدن در هموگلوبین و میوگلوبین یافت می شود. هموگلوبین پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون است که مسئول انتقال اکسیژن به بافت ها از ریه ها می باشند. میوگلوبین نیز پروتئینی است که در ماهیچه ها یافت می شود و برای ذخیره اکسیژن استفاده می گردد.کم خونی می تواند بر عملکرد ذهنی دانش آموزان تاثیر منفی گذاشته و افت تحصیلی را به همراه داشته باشد. چنانچه در برنامه غذایی کودکان مواد مغذی و میان وعده های مقوی وجود داشته باشد، املاح و ویتامین های لازم را دریافت کرده و دچار کم خونی نخواهند شد. بهترین تنقل برای دانش آموزان مغز پسته خام است.
پسته خام برای کم خونی و رفع سرگیجه
سرگیجه علل مختلفی دارد و باید تحت بررسی پزشکی قرار گیرد. یکی از شایع ترین علل سرگیجه در بین خانم ها، کم خونی و فقر آهن است. افراد کم خون اغلب اوقات با سرگیجه مواجه هستند. چنانچه علایم بی حوصلگی، رنگ پریدگی و سرگیجه هم زمان در یک فرد دیده شود نشانه واضحی از کم خونی است. افزودن پسته خام در جیره غذایی به طرز شگفت انگیزی موجب بهبود بیماری در فرد می شود.
برای درمان کم خونی چقدر پسته بخوریم؟
نتیجه ای که از این جدول می توان گرفت این است که یک شخص بالغ برای اینکه آهن موردنیاز بدن خود را از طریق خوردن پسته تامین کند باید بیش از ۳۰۰ گرم پسته در روز مصرف نماید! بدون تردید این کار برای کوتاه مدت نیز مقدور نمی باشد چه رسد به این که به عنوان سبک زندگی برگزیده شود.خوراکی های دیگر حاوی آهن شامل لوبیا و عدس، سیب زمینی پخته، سبزی های با برگ سبز تیره مانند اسفناج، غلات صبحانه غنی شده، نان های سبوس دار و غنی شده است. بنابراین باید آهن بدن از منابع گوناگون تامین شود. مکمل های غذایی نیز می توانند به تامین آهن مورد نیاز بدن کمک کنند.
عوارض خوردن زیاد پسته
با اشاره به نقش پسته در افزایش حافظه و تقویت ذهن با توجه به این كه پسته خاصیت فراوانی دارد، اما افراد باید اعتدال را در مصرف آن رعایت كنند.
افزایش وزن با مصرف زیاد پسته
عادت روزانه شما در مصرف پسته ممکن است سبب افزایش وزن شما شود. بسیاری از افراد ممکن است از شنیدن این مسأله که خوردن یک فنجان پسته تا ۷۰۰ کالری انرژی دارد، شگفت زده شوند؛ بنابراین اگر شما فردی هستید که تلاش دارید تا وزن خود را کاهش دهید، باید مراقب مصرف پسته خود باشید.
خطر سنگ کلیه با مصرف زیاد پسته
حتی برای افراد سالم نیز مصرف پسته در مقدار بالا ممکن است تعادل پتاسیم را بر هم زند. وجود اگزالات و «متیونین» در پسته باعث تشکیل اگزالات کلسیم می شود.
مشکلات گوارشی با مصرف زیاد پسته
فروکتان جزء ضروری پسته است که معمولاً مضر نیست؛ اما بسیاری از افراد به فروکتان حساسیت دارند. شدت حساسیت ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد. حتی گاهی منجر به بستری شدن می شود. این مساله می توانند عوارض شدیدی ایجاد کنند که به نوبه خود می تواند سبب مشکلات گوارشی شود. این موارد ممکن است از یبوست و نفخ تا درد شکم و اسهال متغیر باشد؛
فیبر اضافی با مصرف زیاد پسته
در حالی که مصرف فیبر برای اطمینان از این مسأله که حرکت روان روده ضروری است، اما حقیقت این است که فیبر زیاد برای ما خوب نیست؛ چرا که این مسأله می تواند به سندرم روده تحریک پذیر، گرفتگی معده، سوء جذب و شماری دیگر از عوارض منجر شود؛ بنابراین باید از مصرف زیاد پسته به یکباره خودداری کنید.
خطر عفونت سالمونلا با مصرف زیاد پسته
مطالعات نشان داده است پسته ممکن است حاوی «سالمونلا» باشد. عفونت سالمونلا نوعی بیماری شایع است که مجاری دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهد. باکتری سالمونلا دارای تأثیری مضر بر نوزادان و افراد مسن است؛ چرا که آن ها دارای سیستم ایمنی بدنی ضعیف تری هستند و در بسیاری از موارد، ممکن است به بالا رفتن دمای بدن، اسهال و مشکلات گوارشی منجر شود.
خطر مصرف آکریل آمید با مصرف زیاد پسته
بو دادن پسته یکی از بهترین راه ها برای مقابله با باکتری سالمونلا است؛ هر چند این کار باعث می شود افزایش تولید «آکریل آمیدها» می شود. تحقیقات نشان داده است آکریل آمید ها به عنوان بالا برنده رشد سلول های سرطانی در بندن انسان شناخته می شوند.
مشکلات گوارشی از عوارض مصرف زیاد پسته
پسته دارای کالری بالایی است و زمانی که شما مقدار فراوانی پسته را به یکباره مصرف می کنید، این کار ممکن است سبب نفخ شما شده و باعث مشکلات گوارشی شود. احساس سنگینی ممکن است سبب احساس بی حالی شما شود و حتی ممکن است با دیگر عادات رژیم غذایی شما تداخل داشته باشد.
فشار خون بالا با مصرف زیاد پسته
بسیاری از پسته هایی که ما مصرف می کنیم، بو داده هستند. این بدان معناست که آن ها دارای مقدار نمک فراوان هستند. مطالعات نشان داده است در بیشتر پسته های بو داده شده میزان سدیم در حدود ۱۲۱ میلی گرم در هر اونس (معادل ۲۸.۳ گرم) پسته است. مصرف بیش از حد سدیم خطر بیماری های قلبی- عروقی را افزایش می دهد. این مسأله همچنین به فشار خون بالا منجر شده و می تواند در طولانی مدت مضر باشد.
مشکلات کلیوی با مصرف زیاد پسته
مهم است بدانید که مصرف پسته به مشکلات کلیوی منجر نمی شود؛ اما اگر شما از مشکلات کلیوی رنج می برید، مصرف پسته ممکن است بیشتر از مفید بودن، برای شما مضر باشد. این بدان دلیل است که پسته منبعی غنی از پتاسیم به حساب می آید. افرادی که از اختلال کلیه رنج می برند، کلیه در حذف پتاسیم اضافی کارآمد نیست و این مسأله به نوبه خود به پتاسیم اضافی در بدن منجر می شود که سبب مشکلات اضافی در بدن می گردد.
سطح بالای منگنز با مصرف زیاد پسته
میزان بالای منگنز جزو ضروری برای عملکرد مناسب بدن انسان است. با این حال، منگنز اضافی در بدن می تواند به خودی خود باعث نگرانی شود. این امر به ویژه در مورد زنان باردار و مادران شیرده صادق است. پسته مملو از منگنز است که در صورت مصرف زیاد می تواند باعث سردرد، توهم، گرفتگی عضلات پا و تعدادی از بیماری های عصبی شود.