کود مرغی در کشاورزی چه کاربردی دارد؟+ معرفی و راهنمای کامل فرآوری آن

  جمعه، 29 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 8 دقیقه
کود مرغی در کشاورزی چه کاربردی دارد؟+ معرفی و راهنمای کامل فرآوری آن
کود مرغی که به آن کود ماکیان نیز گفته می‌شود، منبع عالی مواد مغذی است. محتوای نیتروژن و فسفر آن حداقل دو برابر بیشتر از سایر کودهای دامی مانند کود گاوی است. و در کشورزی مورد توجه است. در ادامه ساعدنیوز به کاربرد شگفت انگیز این کود در کشاورزی خواهد پرداخت همراه ما باشید.

کود مرغی در کشاورزی به عنوان بهترین کود آلی شناخته می شود. این کودبه دلیل داشتن نیتروژن بالا اثرات سودمندی بر روی کیفیت و کمیت محصول تولیدی می گذارد.از دیگر خواص آن برای درخت می توان به تأمین عناصر ضروری همچون پتاسیم و فسفر اشاره کرد. بعلاوه استفاده از این کود باعثکاهش مصرف کودهای شیمیایی شده، از فرسایش خاک کشاورزی جلوگیری کرده و ساختار آن را بهبود می بخشد. با مطالعه ی این محتوا از ساعدنیوز اطلاعاتی در ارتباط با انواع این کود و نحوه ی مصرف آن ، کاربردآن بدست می آورید.

فواید استفاده از کود مرغی در مزارع

کود مرغی به‌عنوان یک کود آلی غیر سنتزی فواید بی‌شماری را برای خاک مزرعه شما به ارمغان می‌آورد. این کود کامل حاوی عناصر درشت مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین ریزمغذی‌های مهمی مانند کلسیم موردنیاز برای رشد و سلامت گیاه است. کود مرغی بیشتر از یک کود است. کود مرغی به‌عنوان یک اصلاح‌کننده خوب خاک شناخته‌شده است. مواد آلی را به خاک اضافه می‌کند که ساختار خاک، درصد حفظ رطوبت، قابلیت زهکشی و هوادهی را بهبود می‌بخشد. همچنین خاک حاوی مواد آلی بالا کمتر مستعد فرسایش است و کود را بهتر حفظ می‌کند. مواد آلی موجود در کود مرغی مزیت دیگری نیز دارد: میکروب‌های خاک را تغذیه می‌کند و به مواد مغذی ارگانیک اجازه می‌دهد سریع‌تر تجزیه شوند و این به نوبه خود باعث می‌شود آن‌ها سریع‌تر و آسان‌تر در دسترس گیاهان قرار گیرند.

کاربرد کود مرغی در کشاورزی

وقتی صحبت از استفاده کردن از کود در کشاورزی می‌شود، در میان کودهای حیوانی بهترین گزینه کود مرغی می باشد. این کود در واقع کود آلی محسوب می‌شود که حاوی نیتروژن فراوان است. کود مرغی علاوه بر نیتروژن تمام 13 ماده مغذی ضروری گیاهی است که توسط گیاهان استفاده می شود. از جمله نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، گوگرد (S)، منگنز (Mn)، مس (Cu)، روی (Zn)، کلر (Cl) بور (B)، آهن (Fe) و مولیبدن (Mo). استفاده از کود مرغی به عنوان کود برای گیاهان یا درختان ممکن است بخشی یا تمام نیازهای گیاه را تامین کند. ماهیت آلی این کود مزیت آن نسبت به کودهای معدنی یا مصنوعی مانند بهبود ساختار خاک با افزایش ظرفیت نگهداری آب، ایجاد فضاهای منافذ و هوادهی برای رشد خوب گیاه است. مواد آلی موجود در کود مرغی خاک رسی سنگین را سبک می کند و از اتصال ذرات خاک به یکدیگر جلوگیری می کند. همچنین افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی و یا توانایی خاک برای نگهداری مواد مغذی از دیگر کاربردهای کود مرغی است. مواد مغذی موجود در کودهای مرغی در مدت زمان طولانی‌تری و به آهستگی در خاک رهاسازی می‌شوند و احتمال کمتری دارد که از لایه قرار گیری ریشه دور شوند و به آب های سطحی یا زیرزمینی نفوذ کنند و باعث آلودگی شوند.

انواع کود مرغی

این کود به اشکال مایع، پلیت، گرانوله و پودری در بازار موجود است که بسته به نوع گیاه کاربرد دارند. البته بسته به نوع پرورش شامل انواع زیر می‌شود:

  • کود بستر جوجه کشی: از فضولات جوجه ها بدست می آید که کیفیت نگه داری و تغذیه جوجه ها بر کیفیت مواد مغذی کود تاثیر گذار است.

  • کود مرغی نیمچه تخم گذار: برای تولید این کود از فضولات مرغ های نیمچه تخم گذار استفاده می کنند که با توجه به نوع بستر و تفاوت تغذیه نسبت به جوجه ها، از کیفیت پایین تری نسبت به کود نوع اول دارد.

  • کود مرغی تخم گذار (مادر): در این نوع کود، از جمع‌آوری فضولات مرغ های مادر بر روی لانه هایشان نگهداری شده به دست می‌آید. و نگهداری و کیفیت بستر مرغ ها بر کیفیت کود اثر گذار است. این نسبت نیز نسبت به کود نوع اول کمتر می باشد.

  • کود مرغی قفسی: این نوع کود از جمع آوری فضولات پرندگانی که در قفس نگه داری می شوند بدست می آید. در نوع به دلیل وجود نداشتن بستر، کیفیت کود ارزش بالایی دارد.

پوستر کود مرغی

روش‌های فرآوری کود مرغی

همانطور که قبلا گفته شد این کود حاوی مقدار زیادی نیتروژن می‌باشد که اگر به صورت خام برای گیاه استفاده شود موجب سوختگی آن و حتی باعت از بین رفتن گیاه می‌شود. برای استفاده از کود ابتدا باید آن را فرآوری کرد که اصطلاحا به آن عقیم کردن کود مرغی نیز می‌گویند. علاوه بر به تعادل رساندن نیتروژن مزیت دیگری که کود مرغی فرآوری شده نسبت به کود خام دارد این است که عوامل بیماری زا از کود خام حذف می‌شوند. روش‌های فرآوری کود مرغی شامل روش های زیر می باشد:

  • کمپوست: در این روش از انباشتن کود مرغی خام در مخزن کمپوست و هوادهی آن برای انجام فعالیت‌های هوازی کود فرآوری شده مناسب کشاورزی تولید می شود. کمپوست سازی به کود زمان می دهد تا برخی از مواد مغذی قوی تر را تجزیه کند تا برای گیاهان قابل استفاده تر باشد.

  • هضم بی هوازی: مانند روش کمپوست است با این تفاوت که در عدم حضور باکتریها اتفاق افتاده و در آن مواد آلی به بیوگاز و کود تبدیل می شوند.

  • خشک کردن: در این روش به وسیله خورشید یا ابزار مکانیکی به کود حرارت می دهند.

  • سیلو کردن: در این روش فضولات طیور با ضایعات کشاورزی مانند کاه، پوسته برنج و ذرت علوفه ای مخلوط شده و با محلول پاشی مناسب و تامین رطوبت کافی به میزان 40 الی 70 درصد کود مرغی را از حالت خامی در می آورند.

کود مرغی برای چه گیاهانی مفید است؟

به دلیل ارگانیک بودن کود مرغی می‌توان از آن برای اغلب گیاهان استفاده نمود. اما بیشترین کاربرد کود مرغی برای میوه و سبزیجات ارگانیک مثل گوجه فرنگی، خیار، هندوانه، فلفل و بادمجان است و موجب افزایش تعداد و کیفیت محصولات می شود. همچنین برای کوددهی به درختان میوه مانند درخت گردو ، مرکبات، سیب، پسته و … نیز کاربرد دارد.

تفاوت بین کود مرغی کیسه‌ای و کود تازه

کود مرغی دو نوع است: کود فرآوری شده یا پلت شده تجاری و کود تازه. کیسه‌هایی که می‌توانید از فروشگاه‌های کشاورزی محلی خود بخرید، کود مرغی خشک و پودر شده یا پلت شده است. بر اساس وزن، کود خشک غلظت بیشتری از کود تازه (که حاوی 76 درصد آب است) دارد. کود خشک معمولاً استریل شده و بدون بو است. از سوی دیگر، کود تازه حاصل از مرغداری یا لانه مرغ در مزرعه، بوی قوی دارد و ممکن است حاوی پاتوژن­های مضری مانند E. coli یا سالمونلا باشد. برخلاف کود خشک، نمی‌توان آن را بلافاصله در مزرعه استفاده کرد، قبل از استفاده از آن باید کهنه یا پوسیده شود، در غیر این صورت محتوای بالای آمونیاک آن باعث سوختگی گیاهان می‌شود. نکته: کود مرغی حاصل از جوجه‌های پرورش یافته معمولی ممکن است با آنتی‌بیوتیک‌های مصرفی برای آن‌ها آلوده شود. تحقیقات کمی در مورد میزان باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها در کود مرغی کهنه‌شده وجود دارد. فقط استفاده از کود مرغی ارگانیک کهنه‌شده گزینه ایمن‌تری است.

نحوه پوساندن یا کهنه کردن کود مرغی

هدف از کهنه کردن کود تازه مرغی، از بین بردن پاتوژن­های مضر و کاهش محتوای آمونیاک آن است. عوامل بیماری‌زا در کود تا دمای 140 تا 160 درجه فارنهایت (60 تا 70 درجه سانتی‌گراد) تولیدمثل می‌کنند، دمایی که می‌توان در یک توده کمپوست به آن رسید. یک روش رایج برای کهنه کردن کود، کمپوست کردن آن است. این امر مستلزم چرخاندن توده کمپوست به صورت هفتگی برای وارد کردن اکسیژن و محافظت از آن در برابر عوامل محیطی مانند باران است، زیرا باران یا برف رطوبت بیشتری را دوباره وارد کود می‌کند. یک توده کمپوست یا کود مرغی باید دور از باغ شما و سایر مناطق حیاط شما یا تردد انسان، مانند مکان‌های بازی کودکان باشد تا از آلودگی ناشی از رواناب جلوگیری شود.

پوستر پوساندن کود

نحوه استفاده از کود مرغی

  • پخش سطحی

  • چالکود

روش پخش سطحی همانطور که از اسمش پیداست روش ساده ای است که تنها با پخش کردن کود مرغی در اطراف گیاه انجام می شود. اما این روش معایبی نیز دارد مانند زمانی که در برخی از گیاهان مشکلات جذب مواد مغذی توسط ریشه به وجود می آید. همچنین ممکن است با کود یا آبیاری یا بارندگی توسط رواناب شسته شود و از دسترس گیاه خارج شود. یکی از مشکلات دیگر این روش رشد علف های هرز در اطراف گیاه می‌باشد. در نتیجه روش چالکود میتواند گزینه بهتری باشد. در آخر می‌توان گفت که این کود حاوی تمام مواد مغذی ضروری برای تولید محصولات زراعی است و کاربرد کود مرغی به عنوان یک کود آلی و منبع مواد مغذی گیاهی قرن هاست که شناخته شده است. علاوه بر این که یک اصلاح کننده خوب برای خاک است، ظرفیت نگهداری آب و موجودات زنده مفید در خاک را نیز افزایش می‌دهد. با این حال آگاهی از میزان کود مرغی مورد استفاده بسته به نوع کود تولید شده و بسته به نوع گیاه و مواد مغذی مورد نیاز آن متفاوت است و برای مدیریت صحیح استفاده از کود و افزایش بهره‌وری محصول، به اطلاعات جامع نری نیاز است.

سخن پایانی

بنابراین کود مرغی یکی از کودهای طبیعی است که افزودن آن به خاک فواید زیادی را برای شما به ارمغان می‌آورد ازجمله: کود مرغی حاوی عناصر درشت مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین ریزمغذی‌های مهمی مانند کلسیم مورد نیاز برای رشد و سلامت گیاه است. کود مرغی یک اصلاح‌کننده خوب خاک است. مواد آلی را به خاک اضافه می‌کند که ساختار خاک، حفظ رطوبت، قابلیت زهکشی و هوادهی خاک را بهبود می‌بخشد. همچنین خاک با مواد آلی بالا کمتر مستعد فرسایش است و کود را بهتر حفظ می‌کند. مواد آلی موجود در کود مرغی مزیت دیگری نیز دارد: میکروب‌های خاک را تغذیه می‌کند و به مواد مغذی ارگانیک اجازه می‌دهد سریع‌تر تجزیه شوند و این به نوبه خود باعث می‌شود آن‌ها سریع‌تر در دسترس گیاهان قرار گیرند. امیدوارم از محتوای کاربرد کود مرغ در کشاورزی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که به گل و گیاه علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (450 نظر) (فیلم) در جلسه خبرگان با رهبر انقلاب کسی گریه نکرد! (265 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (180 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (98 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (88 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان برای معرفی شغلش در خواستگاری حماسه آفرید+ویدئو /هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (50 نظر) قاب نوستالژی؛ نگاهی به سرویس مدارس دهه شصتی که پر از خاطره است/ وقتی 20 نفری سوار پیکان میشدن😂 (43 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت!