شهرستان کوثر، با مرکزیت شهر گیوی در استان اردبیل واقع شده است و دارای وسعت تقریبی ۱۲۴۵ کیلومتر مربع، حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع است. شهرستان کوثر در ۴۸ درجه و ۲۹ دقیقه طول جغرافیایی در فاصله ۸۵ کیلومتری اردبیل و حدود ۳۰ کیلومتری خلخال قرار دارد. این شهرستان از شمال با شهرستان اردبیل، از شرق با شهرستان خلخال، از غرب و جنوب با شهرستان های نیر و میانه همسایه است. ساکنان این شهر علاوه بر خلخال و اردبیل با شهر میانه در استان آذربایجان شرقی تبادلات اقتصادی دارند. شهرستان کوثر یکی از شهرستان های استان اردبیل ایران است.شهرستان کوثر (گیوی) تا سال ۱۳۷۵ یکی از بخش های شهرستان خلخال به نام «بخش سَنجَبَد» به مرکزیت شهر گیوی بود؛ ولی در این سال از شهرستان خلخال منتزع و به شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی تبدیل شد و دارای ۲ بخش و ۴ دهستان است. نامگذاری این شهرستان به نام «کوثر» به دلیل متقارن بودن با روز تولد حضرت زهرا (س) بوده و به میمنت این روز اسم این شهرستان توسط آیت اله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت کوثر نامیده شد.
مردم شناسی شهر کوثر
ساکنان شهرستان کوثر به زبان های ترکی آذربایجانی سخن می گویند. مردم شهرستان کوثر دارای مذهب شیعه دوازده امامی و سنی شافعی هستند.در این شهرستان دو روستا به ترتیب از نظر زبان و مذهب با دیگر روستاها فرق دارند:روستای علاالدین دارای سکنه تات زبان شیعه مذهب می باشد و روستای هشین دارای سکنه ترک آذربایجانی سنی مذهب هستند.
صنایع دستی هر کوثر
دختران شهر با یادگیری هنرهای دستی به کارهایی چون گلدوزی و ملیله دوزی، دوختن سبد و.. می پردازند.
پوشش گیاهی شهر کوثر
پوشش گیاهی این شهرستان، استیپی و در ارتفاعات، به صورت مرتع و چمنزار است. این شهرستان دارای مراتع و چراگاه های طبیعی، به وسعت بیش از ۱۰۰۰۰۰ هکتار و دارای جنگل های طبیعی نیز، با وسعت ۲۰۰۰ هکتار است.
- زالزالک
- پسته وحشی
- گلابی وحشی
- انواع گون
جاذبه های گردشگری شهر کوثر
این شهرستان آب و هوایی مناسب، طبیعتی بسیار زیبا و کم یاب دارد و با داشتن جاذبه های گردشگری طبیعی گوناگون، همه ساله پذیرای گردشگرانی از سراسر استان و کشور می باشد.
پل فیروزآباد کوثر
پل فیروزآباد کوثر بر روی رودخانه فيروزآباد که یکی از سرشاخه های فرعی قزل اوزن است ، بنا شده است.اين پل دارای يک دهانه با قوس بيضوی شکل می باشد که در هر طرف با چهار طاق دزد با ارتفاع متفاوت پوشش داده شده است. مصالح ساختمانی پل سنگهای رسوبی حکمی است که در سالهای اخير دستندازهای سنگی آن را با ديواره بتنی پوشش داده اند.پل فیروزآباد کوثر در دوره پهلوی توسط مهندسان ايتاليايی بر روی پايه کار پل قديمی عصر صفوی احداث گرديده است.اين پل دارای يک دهانه با قوس بيضی خوابيده می باشد که با طاق دزدهايی در دو طرف (هر طرف چهار طاق) پوشش داده شده است. اين طاق دزدها که روی قوس اصلی قرار گرفته دارای دهانه يکسان می باشد ولی ارتفاع آنها متفاوت می باشد.
روستای خلفلو
روستای مشکول
دلیکی داش ( سنگ سوراخ )
این سنگ از نظر موقعیت جغرافیایی در شمال شرقی شهر در قسمت پایین جاده گیوی به خلخال در میان باغات (دربند) شهر واقع شده است. در این محل در آخرین چهارشنبه سوری دخترانی که عروسی نکرده اند و زنانی که صاحب فرزند نمی شوند جمع می شوند و نیّت می کنند و از این سوراخ عبور می کنند و اگر به آرزوهای خود رسیدند، سال بعد در همان محل وهمان زمان (آخرین چهارشنبه سوری) به رقص و شادی می پردازند و شیرینی می دهند. از سوراخ این سنگ باغداران آب مورد نیاز خود را جهت آبیاری باغات خود عبور می دهند.
و در پایان...
شهرستان کوثر (گیوی) تا سال ۱۳۷۵ یکی از بخش های شهرستان خلخال به نام «بخش سَنجَبَد» به مرکزیت شهر گیوی بود؛ ولی در این سال از شهرستان خلخال منتزع و به شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی تبدیل شد و دارای ۲ بخش و ۴ دهستان است.نامگذاری این شهرستان به نام «کوثر» به دلیل متقارن بودن با روز تولد حضرت زهرا (س) بوده و به میمنت این روز اسم این شهرستان توسط آیت اله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت کوثر نامیده شد.امیدوارم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.