چرا قرص لاغری؟
بر اساس تحقیقات سال 2017 از هر چهار فرد سه نفر چربی اضافی دارند. برخی از کسانی که اضافه وزن دارند به سراغ قرص ها و مکمل هایی می روند که کاهش وزن را به سادگی خوردن یک قرص می دانند. قرص های لاغری ادعا می کنند که متابولیسم را افزایش می دهند، احساس سیری را بالا می برند و یا جلوی اشتها را می گیرند.
اگر شما هم دغدغه لاغر شدن و کاهش وزن دارید، توصیه می کنیم مطالب زیر را که پیرامون لاغری و کاهش وزن است، مطالعه کنید.
قرص لاغری واقعا لاغر می کند؟
معمولا وقتی می خواهیم تصمیمات جدیدی برای سلامتی بگیریم کاهش وزن در اولویت قرار می گیرد. در دنیایی زندگی می کنیم که بسیاری از مردم هدف های ارزشمندی برای کاهش وزن دارند. در این فضا، محصولاتی که ادعای لاغری سریع دارند، فروش بالا و توجهات بسیاری را به خود جلب می کنند.
بین مکمل های عجیب و غریب کاهش وزن و داروهایی که توسط FDA ( سازمان غذا و داروی آمریکا )تایید شده اند، تفاوت بسیاری وجود دارد. بعضی از افراد تحت نظر پزشک و رعایت برنامه غذایی سالم و ورزش ممکن است از داروهای تایید شده FDA نتیجه بگیرند.
قرص لاغری برای چه کسانی مناسب است؟
بسیاری از پزشکان متخصص بر این باورند که سالم ترین راه کاهش وزن، استفاده از یک رژیم غذایی سالم و انجام ورزش به صورت مرتب است. ایجاد تغییر در سبک زندگی نیز برای کاهش وزن بسیار ضروری است. بر اساس تحقیقات انجام شده در آمریکا ترکیبی از رژیم غذایی سالم ، افزایش فعالیت بدنی و رفتار درمانی به افراد کمک می کند در همان شش ماه ابتدایی درمان خود 5 تا 10 درصد وزن بدن خود را کاهش دهند. اما برای بعضی افراد این مقدار کافی نیست. پزشکتان تعیین می کند که شرایط شما برای دریافت دارو یا همان قرص های لاغری مناسب است یا خیر. در بیشتر موارد، خانم های باردار، نوجوان ها و کودکان نباید از قرص های لاغری استفاده کنند.
بر اساس اطلاعات به دست آمده، قرص لاغری در شرایطی که در ادامه می آید برای فرد مناسب است:
- نماد توده بدن یا BMI فرد 30 یا بالاتر باشد.
- BMI فرد 27 یا بالاتر از آن باشد و اضافه وزنش هم مربوط به مشکلات سلامتی باشد.
- فرد پس از 6 ماه رژیم غذایی، ورزش و رفتار درمانی هفته ای نیم کیلو کم نکند.
جنجال قرص لاغری
داروهای کاهش وزن یا همان قرص های لاغری فوق العاده بحث برانگیز هستند. یکی از بدنام ترین این قرص ها Fen-Phen ( ترکیبی از فنفلورامین و فنترمین ) است. این دارو باعث مشکلاتی نظیر فشار خون ریوی و آسیب به رگ های قلبی و در نتیجه مرگ و میر شده است. با دستور FDA تولید کنندگان این قرص لاغری، آن را از بازار جمع آوری و حذف کردند.
سابقه بد و عوارض این قرص ها، باعث می شود بسیاری از پزشکان قرص لاغری را تجویز نکنند. دکتر رومی بلاک متخصص غدد درون ریز می گوید: « من گاهی قرص های لاغری تجویز می کنم اما خودم درباره آنها تردید دارم. عوارض جانبی بسیاری از جمله فشار خون ، ضربان قلب و خلق و خو وجود دارد که باید همگی تحت نظر قرار بگیرند».
بسیاری از مردم با مصرف قرص های لاغری تنها 2.5 تا 5 کیلوگرم کم می کنند. این مقدار برای جامعه پزشکی عدد بسیار بالایی است اما برای بیماران ناچیز و ناامید کننده است. متاسفانه همین مقدار کاهش وزن نیز بلافاصله پس از توقف مصرف دارو برگشت پذیر است.»
ادعاهای قرص لاغری برای تناسب اندام
هیچ گونه مدرک علمی ادعاهای این محصولات را ثابت نمی کند. برای افزایش آگاهی در ادامه می خواهیم درباره ادعاهای دروغین قرص لاغری صحبت کنیم.
کاهش وزن بدون رژیم!
سازندگان این داروها و مکمل ها ادعا می کنند با خوردن یک قرص، دمنوش و یا حتی مالیدن یک لوسیون، چربی های بدن آب می شوند. متاسفانه نتیجه گیری در این مورد نیازمند تحقیقات بیشتری است. پس به جای اینکه به دنبال داروهای اثرگذار تر باشید، باید در انتخاب مواد غذایی مورد استفاده در آشپزخانه هوشمندانه تر رفتار کنید. هیچ متخصص تغذیه ای تا به حال مراجعی نداشته که بدون ایجاد تغییر در رژیم غذایی، توانسته باشد لاغر شود. هیچ قرص لاغری ، دمنوش و یا لوسیون لاغری به اندازه رژیم غذایی، در لاغر شدن تاثیر گذار نیستند.
ورزش لازم نیست
بسیاری از قرص های لاغری ادعای کاهش وزن بدون ورزش را دارند. این در حالی است که بعد از اصلاح رژیم غذایی، ورزش دومین اولویت کاهش وزن است. کاهش وزن بدون برنامه غذایی و ورزش غیر ممکن است و هرگونه ادعایی مبنی بر عدم نیاز به آنها از نظر علمی درست نیست. در انتخاب های غذایی خود تغییرات سالم ایجاد کنید و زمانی را برای انجام فعالیت های ورزشی چه در خانه چه بیرون خانه مشخص کنید. قرار نیست سریعا تبدیل به فردی ورزشکار شوید که همه وعده های غذایی اش اصولی است.
افزایش سرعت متابولیسم
ادعای افزایش سرعت متابولیسم توسط قرص های لاغری زمانی مطرح شد که تولید کنندگان محصولات لاغری به مکمل های خود افدرا( ماده شیمیایی افدرین که در گیاه افدرا موجود میباشد بر سیستم اعصاب مرکزی موثر است و مراکز سرکوبگر اشتها را در مغز فعال میکند) اضافه کردند. سازمان غذا و دارو در سال 2004 افدرا را به دلیل مشکلاتی که برای سلامت به وجود می آورد، ممنوع کرد. پس از آن مواد دیگری مانند چای سبز، سینافین و کافئین سعی کردند جای اپدرا را بگیرند. تحقیقات نشان داده شده که هیچکدام از این ترکیبات نتوانستند موجب کاهش وزن چشم گیری شوند.
احساس سیری
اگر شما هم فکر می کنید که مکمل ها احساس سیری ایجاد می کنند باید بدانید که این پروتئین، فیبر و چربی هستند که این احساس را تقویت می کنند. مهم این است که هر کدام از این مواد غذایی را چگونه به وعده های اصلی و میان وعده ها اضافه کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. برای مثال نان و پنیر خامه ای صبح را با تخم مرغ ( چربی و پروتئین ) و میوه ( فیبر ) جایگزین کنید. با خوردن آجیل ( پروتئین، فیبر و چربی ) میان وعده های ناسالم را کنار بگذارید. سالمون ( پروتئین ) سبزیجات ( فیبر ) و سیب زمینی پخته ( فیبر ) را برای شام امتحان کنید.
جلوگیری از جذب کربوهیدرات
اگر به دنبال کاهش وزن هستید، کربوهیدرات را جایگزین غذاهای مغذی کنید. استفاده از مکملی که از جذب کربوهیدرات جلوگیری می کند، روش اشتباهی است چون درستی این موضوع ثابت نشده است. برخی بررسی ها نشان داده اند بیشتر قرص های مسدود کننده کربوهیدرات تاثیری روی بدن ندارند و ممکن است مشکلاتی برای سوخت و ساز به وجود بیاورند.
انواع قرص لاغری مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا
قرص های لاغری به شیوه های مختلفی در بدن تاثیر می گذارند. بسیاری از آنها باعث کاهش اشتها می شوند و یا توانایی جذب چربی غذاها را در بدن کاهش می دهند. برخی از داروهای ضد افسردگی، دیابتی و ضد تشنج نیز گاهی جهت لاغری تجویز می شوند.
سازمان دارو و غذای آمریکا قرص های لاغری را برای استفاده کوتاه مدت مجاز اعلام کرده است که عبارتند از:
- فنتیمترازین (Bontril )
- دیاتیل پروپیون (Tenuate )
- بنزفاتامین (Didrex )
- فنتروم (Adipex-P, Fastin )
برای استفاده طولانی مدت نیز موارد زیر مجاز اعلام شده اند:
- ارلیستات (Xenical، Alli)
- لورکاسرین (Belviq)
- فنتریم / توپیرامات (Qsymia)
- نالترکسون / بوپروپیون (Contrave)
- لیگرگلوتید (ساکسندا)
آیا باید از قرص های لاغری استفاده کنیم؟
حواستان به محصولاتی که وعده لاغری سریع و آسان می دهند باشد، مخصوصا داروهایی که بدون نیاز به نسخه به فروش می رسند. سازمان غذا و داروی آمریکا بیشتر این محصولات را بی فایده و خطرناک اعلام کرده است. حتی در برخی از این داروها مواد مخدر پیدا شده که استفاده از آنها عوارض جدی برای مصرف کننده به همراه دارد.
متاسفانه در باشگاه های ورزشی تجویزهای بدون نظارت پزشک خصوصا برای خانم ها زیاد است. این را بدانید که یک مربی ورزشی تخصصش تجویز دارو نیست. اگر یک روش لاغری برای فردی نتیجه داده، دلیل نمی شود برای همه نیز جواب دهد. اگر اضافه وزن دارید، با صبر و حوصله نسبت به کاهش وزن اقدام کنید.
قرص لاغری یا برنامه غذایی؟
درست است که کاهش وزن با رژیم غذایی زمان بر است، اما این مزیت را هم دارد که سبک زندگی تان را تغییر دهد. با یک برنامه غذایی سالم و مشاوره مناسب شما یاد می گیرید که انتخاب های غذایی سالمی داشته باشید و ورزش مرتب نیز به دلیل ترشح هورمون های شادی آور، روحیه تان را در رسیدن به هدف تقویت می کند.
حتی به فرض اگر قرصی جادویی وجود داشته باشد که موجب کاهش وزن شود، اما با قطع قرص لاغری، کاهش وزن نیز متوقف می شود. زیرا شما هنوز موفق به تغییر سبک زندگی تان نشده اید. این دقیقا همان اتفاقی است که با جراحی های لاغری برای فرد پیش می آید، چون بدون هیچ تمرینی وزن ناگهان پایین آمده ( که در مورد قرص های لاغری وزن چندانی هم کم نمی شود ) در فاصله کمی نیز همان وزن حتی بیشتر از قبل باز می گردد. پس اصولی ترین راهکار برای تناسب اندام و کاهش وزن استفاده از رژیم غذایی برای اصلاح سبک زندگی و تناسب اندام است.