ارتودنسی دهان و دندان به جهت رفع مشکلات فک و دندان و بسته به میزان شدت مشکل و عوامل وابسته به آن صورت می گیرد. در این روش درمانی، با اعمال فشار اندک و جلسه به جلسه شاهد تغییرات نحوه قرارگیری دندان ها خواهیم بود. لازم به ذکر است که بدانید درمان به روش ارتودنسی قابل تکمیل در یک جلسه نمی باشد و نیازمندی ما به زمان از جمله عوامل موثر در درمان و دریافت نتیجه دلخواه مراحل ارتودنسی خواهد بود.
مراحل ارتودنسی دندان بسته به شرایط دهان و دندان، ناهنجاری های موجود و نیازهای فرد مختلف است. ارتودنسی یکی از رشته های تخصصی دندانپزشکی است که برای برطرف نمودن ناهنجاری ها و کجی دندان ها، اوربایت و آندربایت (جلوتر بودن بیش از حد دندان های بالا یا پایین)، شلوغی دندان ها، کراس بایت و ... مورد استفاده قرار می گیرد.
دانش و تجربه کافی در مراحل ارتودنسی دندان بسیار حائز اهمیت است. در واقع متخصص ارتودنسی باید در مورد تمامی ناهنجاری های فک و دندان و نیز شناخت انواع دستگاه های ارتودنسی و فن آوری های جدید در این رشته اطلاعات کافی داشته باشد. درمان ارتودنسی تنها به کودکان و نوجوانان محدود نمی شود و امروزه بسیاری از بزرگسالان نیز می توانند با این درمان از دندان هایی مرتب و صاف برخوردار شوند. البته ارتودنسی تنها مرتب شدن دندان ها را برطرف نمی نماید و می تواند مشکلات فکی یا دندان قروچه، همچنین اختلال مفصل فک – گیجگاهی (TMJ ) را نیز اصلاح کند. در ادامه شما را با مراحل اصلی ارتودنسی آشنا خواهیم نمود.
مراحل انجام ارتودنسی در بزرگسالان
مراحل ارتودنسی بزرگسالان عبارتند از:
مشاوره اولیه:
ارتودنسی بزرگسالان و کودکان تفاوت هایی دارد و همچنین از آنجایی که در زمان مناسبی انجام نمی شود، ممکن است عوارض و مشکلاتی داشته باشد که در این مرحله لازم است به صورت کامل برای بیمار شرح داده شود.
معاینه تخصصی:
در این مرحله پزشک باید با توجه به مدارک پزشکی که از بیمار دارد و معایناتی که ممکن است در گذشته بر روی دندان ها و فک ها انجام شده است، به طور دقیق بررسی کند و در برخی موارد ممکن است نیاز به سی تی اسکن و یا ساخت مدلی دیجیتالی از دندان های بالا و پایین باشد تا بتوان اکلوژن را بررسی و برنامه درمان را ایجاد کرد.
برنامه ریزی درمان:
در این مرحله پزشک یک برنامه ریزی مناسب با توجه به اطلاعات و بررسی های تخصصی که در قسمت قبل انجام داده است به بیمار ابلاغ می کند که تعداد و زمان های مراجعات بعدی و … در آن شرح داده می شود.
انجام عملیات درمان ارتودنسی:
که با قرار دادن دستگاه ارتودنسی انجام می شود و در این شیوه درمان براکت بر روی دندان ها قرار گرفته و تنظیم می شوند. این مرحله می تواند حداکثر تا ۴ ساعت نیز به طول بینجامد.
مراقبت تا مراجعات بعدی:
لازم است پس از نصب، بیمار از چند ماه تا چند سال به حفظ آن و رعایت نکات بهداشتی و درمانی که توسط متخصص توصیه شده است، توجه کرده و با توجه به برنامه زمانی درمان ارتودنسی هر چهار یا هشت هفته یکبار به پزشک متخصص مراجعه کند تا تنظیمات بعدی بر روی براکت انجام شود.
نگهداری و معاینات:
همانطور که گفته شد، نگهداری صحیح از این براکت ها، رعایت اصول درست تغذیه در طول دوره درمان بسیار مهم هستند.
مسئولیت بیمار طی مراحل درمان ارتودنسی
از بیمار این انتظار می رود که طی مراحل درمان ارتودنسی با پشتکار و نظم روند درمان را پی گیری کند و مواردی را که متخصص ارتودنسی معالج به او گوشزد می کند به دقت رعایت کند. اگر می خواهید بهترین نتیجه را از درمان ارتودنسی خود بگیرید موارد زیر را رعایت کنید:
- مراجعه منظم طبق زمانبندی ارائه شده توسط ارتودنتیست
- رعایت بهداشت دهان و دندان به خصوص در طول شب
- مراقبت و نگهداری صحیح از ارتودنسی
پایان مرحله درمان ارتودنسی
در مرحله آخر برای تثبیت درمان ارتودنسی استفاده از یک نگهدارنده مناسب توصیه می شود. متخصص ارتودنسی زمانبندی مناسبی برای استفاده از این نگهدارنده را به شما اعلام می کند. همچنین نکاتی درباره نحوه استفاده و نگهداری از آن را به شما آموزش خواهد داد.
برخی از نگهدارنده ها برای 6 ماه اول تمام وقت استفاده می شوند. پس از آن، نگهدارنده ها فقط در شب ها، برای چند سال استفاده می شوند. نگهدارنده های دیگری نیز وجود دارد که برای یک هفته به طور تمام وقت استفاده می شوند و بعد از آن باید فقط در شب ها روی دندان ها قرار گیرند.