اولین مرحله از مراحل ارتودنسی بسیار کوتاه میباشد. در این مرحله بیمار می تواند نگرانی هایش را درمورد مرتب شدن دندان ها یا مسائل دیگر عنوان کند و مواردی را که از نظرش ضروری هستند با متخصص ارتودنسی درمیان بگذارد. متخصص ارتودنسی نیز توضیحاتی کلی درباره مشکل بیمار، عوارض ناهنجاری و فرآیند درمان در اختیار بیمار قرار می دهد و جهت امکان بررسی بیشتر و تشخیص درست دستور تهیه تصاویر فتوگرافی پزشکی و رادیولوژی های لازم را در اختیار بیمار قرار می دهد.این مورد از مراحل ارتودنسی نیز کوتاه میباشد. ارتودنتیست، دندان ها و فک بیمار را بر اساس مدارک پزشکی تهیه شده، مجددا معاینه می کند. این مرحله شامل بررسی دقیق شرایط فکی، دندانی و مدارک پزشکی بیمار است تا امکان تشخیص و تعیین جزییات بیشتری از درمان مورد نیاز بیمار برای متخصص ارتودنسی وجود داشته باشد. در برخی از موارد سی تی اسکن و ساخت مدل دیجیتالی از دندان های بالا و پایین و در نهایت چک کردن اکلوژن بیمار نیز مورد نیاز است. این مرحله و نتایج به دست آمده از آن، پایه برنامه ریزی برای درمان بیمار را تشکیل می دهند، بنابراین معاینات باید در نهایت دقت انجام گیرند.
در ارزیابی اولیه که توسط پزشک متخصص ارتودنسی انجام می پذیرد به جهت بررسی مشکلات و سایر بیماری هاست در واقع پزشک شما می بایست این اطمینان را داشته باشد که دندان ها و فک شما در وضعیت سالمی قرار دارند و سپس اقدام به انجام ارتودنسی نماید. اگر چنین نبود از شما میحواهد تا به یک دندانپزشک مراجعه کنید و اقدامات اصلاحی درمانی خود را پیش از انجام ارتودنسی انجام دهید.
مهمترین مراحل ارتودنسی ثابت
مرحله اتصال بریس ها به دندان های مراجعین از مهمترین مراحل ارتونسی ثابت است و شامل چند مرحله زیر میشود.
1. تمیز کردن دندان ها و استفاده از چسب مخصوص
بعد از ارزیابی های اولیه و بررسی تمام جوانب درمان، برای شروع کار و قبل از نصب براکت ها، متخصص ارتودنسی شما ابتدا دندان هایتان را پالیش زده و خشک می کند. سپس اسید مخصوص یا یک ماده سمنت مانند (سیمان مخصوص) را روی سطح دندان ها قرار می دهد تا شرایط را برای نصب براکت ها آماده کند.
در مواردی که کامپوزیت نوری برای چسباندن براکت ها به دندان مورد استفاده قرار گیرد لازم است که نور پلاسما با شدت بالا به روی براکت ها تابانده شود.
2. چسپاندن براکت ها و رد کردن سیم از بین آن ها
چسپاندن براکت ها تنها بخشی از کار است و در مرحله بعدی باید بین تمام براکت ها اتصال ایجاد کنیم. برای این منظور ما یک سیم مخصوص قوس دار را از تمام براکت ها عبور می دهیم. این سیم علاوه بر متصل کردن براکت ها به هم، به دندان ها فشار وارد میکند تا در جهتی که مد نظر ما است حرکت داده شوند.
اگر لازم باشد فشار ببیشتری به دندان ها وارد شود برای ایجاد فشار بهتر بر دندان ها، کش های کوچکی که ترکیب رنگی مختلفی دارد به دلخواه بیمار روی براکت های ارتودنسی قرار می گیرد.
3.جلسات تنظیم براکت ها :
در این مرحله از درمان ارتودنسی ثابت براکت ها تنظیم و پیشرفت بدست آمده در طول درمان بررسی می شود.جلسات تنظیم براکت ها به مدت 10 الی 15 دقیقه و در فاصله های 8 الی 10 هفته ای زمانبندی می شود.پایان درمان ارتودنسی ثابت و خارج کردن بریس ها: این مرحله ، مرحله پایانی ارتودنسی ثابت است و متخصص ارتودنسی در این مرحله اقدام به برداشتن براکت ها از روی دندان بیمار میکند. پس از ارتودنسی ثابت پزشک متخصص ارتودنسی اقدام به جرم گیری دندان بیمار میکند و همچنین تجویز فل.وراید تراپی میکند. و تصویر قبل از ارتودنسی به بیمار نشان داده خواهد شد تا تغییرات خنده و چهره خود را در آن ببیند و لبخند جذاب فعلی را با قبل از ارتودنسی مقایسه کند.البته که در این مرحله مراقبت و دستورات نهایی پس از پایان ارتودنسی ثابت آغاز خواهد شد که درمان و برگشت ارتودنسی را با دستگاه هایی مثلنگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر ناممکن سازد.
4. برداشتن بریس ها
بعد از سپری شدن مدت زمان ارتودنسی، بریس ها باید برداشته شوند و اینار تنها باید توسط متخصص ارتودنسی انجام شود. ممکن است 6 ماه تا 3 سال طول بکشد تا بریس ها برداتشه شوند.
5. استفاده از ریتینر
آخرین مرجله از مراحل ارتودنسی ثابت دو فک بالا و پایین استفاده از نگهدارنده ها است. به نگهدارنده ریتینر نیز گفته میشود که باعث میشود دندان ها در حالت ایده آل و صاف بافی بمانند.