به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اگر خودرویی که دارید دنده دستی است، حتماً با سیستمی به نام کلاچ آشنایی دارید. کلاچ قطعه ای است که هنگام تعویض دنده گیربکس را به موتور متصل کرده یا ارتباط این دو را با هم قطع می کند. روش کار استفاده از این سیستم هم بسیار راحت است و با فشردن پدال کلاچ زیر پای خود، که در سمت چپ پدال ترمز قرار گرفته می توانید سیستم کلاچ را فعال کنید.
گاهی اوقات، ممکن است در حین رانندگی کلاچ خودروی شما مشکل پیدا کند. چه مشکل از پدال کلاچ باشد یا دیسک کلاچ خراب بشود، متوجه خواهید شد که با فشردن پدال سیستم کلاچ فعال نمی شود. گاهی اوقات ممکن است به علت شکستن قطعه ای به نام کائوچویی کلاچ، پدال خراب شود و نتواند در موقعیت اصلی خود قرار بگیرد. اگر این اتفاق ها رخ بدهند، شما به روش همیشگی قادر به تعویض دنده نخواهید بود.
چطور تعویض دنده بدون کلاچ را انجام دهیم؟
اما فارغ از غیراصولی بودن این کار و مضر بودنش برای خودرو، می توانیم شرایطی را متصور باشیم که کلاچ به هر دلیلی از کار افتاده و وظیفه خود را انجام نمی دهد. در این شرایط تا رسیدن به نزدیک ترین تعمیرگاه خودرو، می توانید از تعویض دنده بدون کلاچ استفاده نمایید.
توجه داشته باشید که جز در وقت ضرورت چنین چیزی را روی خودروی خود امتحان نکنید. زیرا با کمی اشتباه و ذره ای خطا در اعمال آن، صدمات پرهزینه ای بر جای خواهید گذاشت.
مراحل تعویض دنده بدون کلاچ
شما باید سرعت اتومبیل را تا محدوده مورد نظر برای تعویض دنده بالا ببرید. زمانی که به سرعت مورد نظر رسیدید، می بایست پدال گاز را رها کرده و در ضمن دنده را فورا خلاص کنید. (به یاد داشته باشید که این سه حرکت باید همزمان اتفاق بیفتند. یعنی رسیدن دور موتور به محدوده تعویض دنده، رها کردن پدال گاز و خلاص کردن دنده!)
حالا خیلی سریع دنده را که اکنون خلاص است به دنده مورد نظر برده، اما برای جا گرفتن آن در دنده فشاری وارد نکنید. شما باید دنده را در وضعیت مورد نظر نگاه داشته و زمانی که دور موتور کمی کاهش یافته و با سرعت مورد نیاز برای گیربکس روی آن دنده همگام شد، سریعا دنده را کامل جای دهید. در صورتی که دور موتور بیش از اندازه کاهش یافته و از محدوده دنده جدید خارج شد، کمی پدال گاز را فشار داده و پس از بازگرداندن آن به سرعت مورد نیاز، دنده را در جای خود قرار دهید.
مثال: به طور مثال تصور کنید که روی دنده ۲ در حال حرکت بوده و می خواهید بدون فشردن پدال کلاچ به دنده ۳ بروید. شما می باید دور موتور را بین ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ برده و فورا پای خود را از روی پدال گاز بردارید. سپس در همان زمان دنده را خلاص کرده و روی موقعیت دنده ۳ بگذارید. این فرآیند باید زمانی اتفاق بیفتد که دور موتور هنوز بین ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ است و در صورتی که برای انجام آن تعلل بورزید، هیچ چیز درست پیش نمی رود. سپس زمانی که دور موتور به حدود ۲۰۰۰ رسید، دنده را کاملا در شماره ۳ جای دهید. به همین دلیل تعویض دنده بدون کلاچ به سرعت عمل و دقت بسیار زیادی نیاز دارد.
در این فرمول کافی است که با برداشتن پای خود از روی پدال گاز، سرعت و دور موتور را کاهش دهید. اکنون می خواهیم دور موتور به اندازه دنده سنگین تر یعنی دنده پایینی کاهش بیابد. به محض آن که به این دور موتور رسیدید، دنده را خلاص کنید. (اگر دنده به راحتی خلاص نمی شد، یک تک ضربه روی پدال گاز بزنید و سپس دنده را خلاص کنید.)
حالا دنده را به موقعیت دنده پایین تر برده و همان جا نگاه دارید. زمانی که دور موتور در محدوده مورد نیاز و عدد لازم برای جای دادن دنده قرار گرفت، سریعا دنده را در جای خود بگذارید.
متوقف ساختن خودرو بدون کلاچ
اما اگر در شرایطی قرار گرفتید که لازم بود خودرو را بدون کلاچ متوقف سازید، ماجرا کمی سخت تر می شود. بهتر است که دور موتور را با ترمزهای بریده بریده کاهش داده و سپس دنده را در حالت خلاص قرار دهید. با خلاص کردن دنده، می توانید ترمز کرده و خودروی خود را متوقف سازید.
در صورتی که قادر به خلاص کردن دنده نبودید، چاره ای جز ترمزهای پی در پی و متوقف ساختن خودرو با همان دنده ای که دارید نخواهید داشت. البته این فرم از متوقف ساختن خودرو، صدمه زیادی وارد کرده و با صدا، تکان های قابل توجه و پریدن های شدید ماشین همراه خواهد بود.
به خاطر داشته باشید که تعویض دنده بدون کلاچ کاری نیست که بخواهید به عنوان تفریح یا سرگرمی به آن نگاه کرده و یا انجام دادنش را نوعی مهارت رانندگی بدانید. این کار تنها در زمان بسیار کوتاه و در مواقع ضروری کارایی دارد. همیشه بهترین راه حل راندن خودرو به کنار مسیر و درخواست کمک از یک تعمیرکار خواهد بود.