امروزه انیمیشن سازی یکی از پردرآمدترین صنعت های دنیا است که گسترش آن تا رقابت با فیلم های سینمایی نیز پیشرفته و بارها شاهد این قضیه بوده ایم که انیمیشن ها حتی داخل گیشه فروش نیز از فیلم های بزرگ پیشی گرفته اند. دنیای انیمیشن هر روز در حال توسعه و بزرگ تر شدن است و در عرصه هنر همیشه چیزهای جدیدی برای خلق کردن وجود دارد و همین سبب شده که انیمیشن ها همیشه جای توسعه داشته باشند. ما می توانیم با استفاده از انیمیشن آنچه در ذهن وجود دارد را تمام و کمال پیاده سازی کنیم، البته تفاوت بزرگ انیمیشن با فیلم ها نیز همین جا است که در انیمیشن مرز رویا و حقیقت یکی می شود و کاملا انیمیشن دست ما را باز می گذارد تا هر چه که دوست داریم با هر سناریو یی را پیاده سازی کنیم. انیمیشن ها سبک های مختلفی دارند که انیمیشن های دو بعدی و دو و نیم بعدی جزو این سبک ها است و بسیاری از سبک ها نیز ریشه در این سبک دارند که به دلیل نیاز کمتر به امکانات، منابع و زمان، توجه انیماتورهای زیادی را به خود جلب کرده و بین انیماتورها طرفدار دارد. MOHO هر آنچه که یک طراح برای خلق و تولید یک انیمیشن دو بعدی نیاز دارد را دارد. از موهو در ساخت فیلم هایی که نامزد دریافت جایزه اسکار شده اند، استفاده های زیادی شده است. فیلم های The Breadwinner و The Breadwinner که در ساخت آنها از MOHO استفاده شده بود، هر دو به عنوان بهترین ساختار انیمیشن، نامزد دریافت جایزه اسکار شدند.
MOHO و Anime Studio
موهو در سال 1998 توسط مایک کلیفتون (Mike Clifton) طراحی و تولید شد. تا نسخه 5 این نرم افزار، نام آن موهو باقی ماند. اما از سال 2006 به Anime Studio تغییر نام یافت. البته در سال 2016، اسمیت میکرو (Smith Micro) اعلام کرد که قرار است این نرم افزار مجدد با نام موهو در بازار شناخته شود. نرم افزارهای ملقب به Key Frame Animation، نرم افزارهایی هستند که در آنها حرکات و رفتارهای به وجود آمده توسط کاربر و اعمال شده بر روی آبجکت ها در هر فریم، به صورت کلیدهایی بصری دارای مشخصات مخصوص به خود، در یک TimeLine قابل رویت و تغییر هستند. این شیوه نمایش رفتار آبجکت ها، علاوه بر آنکه کار طراحی را برای کاربران ساده کرده است، سرعت عمل بیشتری به پروژه ها بخشیده است. برای مثال زمانی که در یک صحنه از انیمیشن، قرار است که یک توپ از نقطه A به نقطه B پرتاب شود، در زمان و فریم مشخصی، اطلاعات مربوط به نقطه A در کلیدهای مختلفی که هرکدام بیانگر اطلاعاتی خاص درباره رفتار توپ در نقطه A هستند، در تایم لاین نمایش داده می شود. در این صورت، اگر انتقال توپ از نقطه A تا B برای مثال 12 فریم طول بکشد، در هر فریم اطلاعات مربوط به آن به صورت مجزا با کلیدهایی مخصوص به خود در تایم لاین نمایش داده می شود. پس کاربر هر زمان که بخواهد رفتار توپ را تغییر دهد یا ایده جدیدی را درباره آن پیاده سازی کند، کافی است به فریم مدنظر خود رفته و کلیدهای آن فریم را حذف کرده یا اطلاعات آنها را بنا به هدف جدیدش تغییر دهد. از این رو MOHO به عنوان یک نرم افزار Key Frame، یک گزینه مناسب برای طراحی و تولید انیمیشن به حساب می آید. نکته بعدی درباره موهو این است که برخی از المان های طراحی شده به صورت سه بعدی نیز در آن قابل بارگذاری و دخیل شدن در پروژه است و نکته آخر درباره MOHO این است که، موهو یک نرم افزار وکتوری است. از این رو مشکل افت کیفیت یا رنجه شدن تصاویر و سازه ها در آن وجود ندارد.
چرا از نرم افزار MOHO در انیمیشن سازی استفاده کنیم؟
نرم افزارهای ملقب به Key Frame Animation، نرم افزارهایی هستند که در آنها حرکات و رفتارهای به وجود آمده توسط کاربر و اعمال شده بر روی آبجکت ها در هر فریم، به صورت کلیدهایی بصری دارای مشخصات مخصوص به خود، در یک TimeLine قابل رویت و تغییر هستند. این شیوه نمایش رفتار آبجکت ها، علاوه بر آنکه کار طراحی را برای کاربران ساده کرده است، سرعت عمل بیشتری به پروژه ها بخشیده است. برای مثال زمانی که در یک صحنه از انیمیشن، قرار است که یک توپ از نقطه A به نقطه B پرتاب شود، در زمان و فریم مشخصی، اطلاعات مربوط به نقطه A در کلیدهای مختلفی که هرکدام بیانگر اطلاعاتی خاص درباره رفتار توپ در نقطه A هستند، در تایم لاین نمایش داده می شود. در این صورت، اگر انتقال توپ از نقطه A تا B برای مثال 12 فریم طول بکشد، در هر فریم اطلاعات مربوط به آن به صورت مجزا با کلیدهایی مخصوص به خود در تایم لاین نمایش داده می شود. پس کاربر هر زمان که بخواهد رفتار توپ را تغییر دهد یا ایده جدیدی را درباره آن پیاده سازی کند، کافی است به فریم مدنظر خود رفته و کلیدهای آن فریم را حذف کرده یا اطلاعات آنها را بنا به هدف جدیدش تغییر دهد. از این رو MOHO به عنوان یک نرم افزار Key Frame، یک گزینه مناسب برای طراحی و تولید انیمیشن به حساب می آید. نکته بعدی درباره موهو این است که برخی از المان های طراحی شده به صورت سه بعدی نیز در آن قابل بارگذاری و دخیل شدن در پروژه است و نکته آخر درباره MOHO این است که، موهو یک نرم افزار وکتوری است. از این رو مشکل افت کیفیت یا رنجه شدن تصاویر و سازه ها در آن وجود ندارد.
تفاوت موجود میان نسخه اولیه و نسخه پیشرفته موهو چیست؟
بدیهی است که نسخه پیشرفته و حرفه ای نرم افزار MOHO، دارای امکانات اضافی بیشتری نسبت به نسخه ابتدایی این نرم افزار باشد. برخی از این امکانات و ابزارها به شرح زیر هستند:
- اسکریپت ها
- Smart Bones (استخوان های هوشمند)
- warp layers (لایه های پیچ خورده)
- امکان فریم به فریم
- لایه های سه بعدی
- فرمول ها و مبانی فیزیک
- Particles
آشنایی با برخی از ویژگی های موهو
برخی از ویژگی های نرم افزار MOHO به شرح زیر هستند:
- MOHO قابلیت ایجاد لایه های مختلف برای پروژه های متنوع را دارا است.
- امکان قرار دادن لایه های مختلف در یک گروه در نرم افزار MOHO فراهم است.
- لایه ها در نرم افزار موهو می توانند در حالت پرسپکتیو، حرکت داده شوند.
- قابلیت حرکت دوربین در موهو وجود دارد.
- طراحی های انجام شده در نرم افزار موهو، مستقل از رزولوشن هستند و مشکل کیفیتی ندارند.
- MOHO دارای ویژگی موتور فیزیک است تا به وسیله آن قابلیت فرمول نویسی و تبعیت از قوانین فیزیک برای آبجکت های متحرک فراهم شود. به این ترتیب رفتار و حرکات آبجکت ها واقعی تر به نظر می رسد.
- امکان Mask در موهو فراهم است.
- نرم افزار موهو، برخی از قابلیت های سه بعدی را داراست.
- بیشتر فرمت های عکس و ویدیو در موهو قابل بارگذاری و باز شدن هستند.
- تایم لاین و key frame در موهو وجود دارد.
- قابلیت گراف حرکتی قابل ویرایش در نرم افزار موهو وجود دارد.
- قابلیت افزودن فایل های صوتی به تصاویر و ویدیوهای موجود در پروژه موهو، وجود دارد.
مزایا و معایب موهو
موهو قادر است هر آنچه یک طراح برای ساخت انیمیشن دو بعدی نیاز دارد را در اختیارش بگذارد. محدودیت های نرم افزار MOHO فقط مربوط به توانایی کاربران در استفاده از آن است. منظور از این جمله آن است که کاربران، از هر اندازه توانایی و تسلط بر نرم افزار که برخوردار باشند، به همان اندازه می توانند از موهو بهره ببرند. موهو توانایی این را دارد که با نوشتن اسکریپت هایی توسط کاربر خود، رفتارهای پر تکرار او را به امری سریع تر برای اجرا تبدیل نماید. یعنی هر کاربر با نوشتن اسکریپت هایی، قادر است موهو را نسبت به عملکردهایی که زیاد از آنها استفاده می کند آگاه کرده و کاری کند که آن عملکردها یکبار در حافظه MOHO ذخیره شده و دفعات بعدی فقط توسط کاربر بازخوانی و توسط موهو اعمال شوند.کاربران می توانند نسبت به نحوه نوشتن این اسکریپت ها، در فروم ها و انجمن های آنلاین ایجاد شده توسط Anime studio، آگاهی و دانش لازم را به دست آورند.در این بخش به مزایا و معایب این نرم افزار می پردازیم.
مزایا
- امکان طراحی به صورت وکتور برای ثبوت کیفیت تصاویر
- یک بار طراحی و رنگ آمیزی برای تمام پروژه ها و فریم ها نیاز رنگ آمیزی کافی است .
- کتابخانه عظیم موهو که شامل تمام چیزهای مورد نیاز برای ساخت انیمیشن است
- داشتن بخش کاراکتر ویزارد
- طراحی و انیمیت کردن ساده و آسان | در دوره آموزش مقدماتی ما به صورت رایگان طراحی و انیمیت کردن را آموزش داده ایم .
- ساخت انیمیشن با کیفیت بالا
معایب
- مشکل در چیدمان فضای سه بعدی در نسخه های قدیم
- بسته شدن ناگهانی نرم افزار
- شورتکات ها فقط روی زبان انگلیسی کار میکنند
- کنترل سخت استخوان ها
در پایان امیدواریم این مطلب مفید واقع شده باشد.