درباره کتاب دنیای سوفی
دنیای سوفی کتابی با موضوع تاریخ فلسفه است، یک فلسفه ساده که می توان به راحتی از پس آن برآمد. یوستین گردر نویسنده نروژی این کتاب، استاد فلسفه است و سالها به دنبال متنی می گشت که بتوان فلسفه را با زبان ساده به شاگردانش یاد بدهد. اما چنین متنی را نیافت و همین باعث شد که خودش شروع به نوشتن کند، و اثری روان را به وجود آورد که تاکنون به بیش از سی زبان زنده ی دنیا ترجمه شده است. همان اوایل پس از انتشار با فروش بالایی برخوردار بوده است، وی کتاب دنیای سوفی را درسال۱۹۹۱ نوشت. و چه راحت مباحث پیچیده ی فلسفه ی غرب را، بی آنکه مبتذل شود، به زبان ساده و شیوا و همه فهم بیان می کند: ازجمله بهره جویی مسیحیت را از نظریه های افلاطون وارسطو، ریشه گرفتن فرهنگ اروپایی را از فرهنگ سامی و هند_ اروپایی، هگل را و بحث آنچه عقلی است ماندنی است، و دوران خود ما را و انسانِ محکوم به آزادی را و غیره و غیره.
خلاصه کتاب دنیای سوفی
همان طور که درپشت جلد کتاب آمده یوستین گردر استاد ساده نویسی و ایجاز است. سه هزار سال اندیشه را در ۶۰۰ صفحه می گنجاند. و زیرکانه از قول گوته می گوید: کسی که از سه هزار سال بهره نگیرد، تنگدست به سر می برد.رمان دنیای سوفی داستان دختر پانزده ساله ای به نام سوفی را روایت می کند، که نامه هایی از فرد ناشناخته دریافت می کند، و هر بار نامه در یک جای مشخص نه، بلکه در جاهای مختلف حیاط بزرگشان پنهان است. سوفی با پیدا کردن نامه ها متوجه این می شود که هر روز نامه دریافت می کند. پاکت نامه هایی با شکل و رنگ های متفاوت که هر بار سوالهایی به ظاهر ساده، اما در باطن پر از ابهام، در آن وجود دارد.قسمتی از متن کتاب: (سوفی طبق روال هرروز وقتی از مدرسه باز می گشت داخل صندوق پست را چک می کرد اما این بار نامه ای برای خود او ارسال شده بود که او را غافلگیر کرد. سوفی نامه را برداشت در را که بست پاکت را باز کرد. تکه کاغذی به اندازه خود پاکت درون آن بود. روی آن نوشته شده بود: تو کیستی؟همین و بس، فقط دو کلمه، دستنوشته، و علامت سوال بزرگی به دنبالش!)این نامه ذهنش را حسابی درگیر کرده بود تا اینکه نامه ی دوم هم رسید، که او را دعوت به تفکر می کرد: جهان، چگونه به وجود آمد؟ این نامه ها به تدریج از شکل تک کلمه و تک جمله به یک نامه ی کامل تبدیل می شوند،که در یافتن پاسخ سوال های قبلی به سوفی کمک می کنند.در پی کنجکاوی های سوفی که می خواست بداند شخصی که نامه ها را می فرستد کیست، نامه ای به دستش می رسد که: او خودش را «آلبرتو کناکس» فیلسوف معرفی می کند و قصد این را دارد که فلسفه را به سوفی بیاموزد.در پی رمان با معنی فیلسوف ( دوستدار خرد) آشنا می شویم، و فیلسوف ها از نظر؛ فیلسوف طبیعی و فیلسوف کلاسیک مورد مطالعه قرار می گیرند، و همچنین آشنایی با نظریه های فیلسوف هایی چون: سقراط، افلاطون، ارسطو، اسپینوزا، هگل، مارکس داروین و فروید و...و اما افسانه ی غار افلاطون که برای تشریح نظریه اش (روح فناناپذیر) می خواهد بگوید که فیلسوف از تصویرهای سایه وار این جهان به اندیشه های حقیقی نهان در پشت پدیده های طبیعی می رسد.
درباره نویسنده کتاب دنیای سوفی
یوستین گوردر، زاده ی ۸ اوت ۱۹۵۲، نویسنده ی نروژی و معلم فلسفه است. عمده ی شهرت او به خاطر نگارش کتاب آموزش فلسفه در قالب داستان با عنوان دنیای سوفی است.او رمان نویس و خالق داستان های کوتاه است که بیش تر دارای اطلاعات فلسفی برای مخاطبین جوانش می باشد. یوستین گوردر در رشته ی فلسفه، الهیات، و ادبیات از دانشگاه اسلو فارغ التحصیل شد و سپس به مدت ده سال به تدریس «تاریخ عقاید» در دبیرستان ها پرداخت. او در حال حاضر به عنوان نویسنده در کنار همسر و دو پسرش در اسلو زندگی می کند. رمان معروفش به نام دنیای سوفی که در سال (۱۹۹۱ میلادی) منتشر شد، او را به شهرت رساند. این کتاب تاکنون به ۵۴زبان مختلف برگردانده شده و میلیون ها جلد آن به فروش رفته است. از روی کتاب دنیای سوفی فیلمی نیز به همین نام ساخته اند.گوردر سال ۱۹۹۷ به همراه همسرش، سیری دانویگ، جایزه ی سوفی را بنیان نهاد. این جایزه که نامش را از رمان دنیای سوفی گرفته، جایزه ی بین المللی برای پاسداشت حامیان طبیعت و توسعه، جایزه ای به مبلغ ۷۷هزار پوند است.
درباره مترجم کتاب دنیای سوفی
حسن کامشاد (جسن میرمحمد صادقی) متولد اصفهان است، او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در اصفهان و دبیرستان ادب طی کرد پس از دبیرستان با دیپلم ادبی برای ادامه تحصیل به دانشکده حقوق دانشگاه تهران رفت. پس از فارغ التحصیلی به جنوب رفت و مشغول کار در شرکت نفت شد. او در این دوران به فعالیت های دست چپی پرداخت و در پی وقایع ۲۸ مرداد مجبور شد به تهران بیاید. او بعدها به دعوت دانشگاه کیمبریج برای تدریس زبان فارسی به انگلستان رفته و در کنار تدریس به تحصیل زبان و ادبیات فارسی در این دانشگاه پرداخت. رساله دکترای او درباره نثر معاصر فارسی بود که بعدها در انگلستان به عنوان Modern persian prose literature به چاپ رسید. این کتاب سال ها بعد توسط او به عنوان پایه گذاران نثر جدید فارسی توسط نشر نی منتشر شد. او پس از تحصیل به عنوان استاد زبان فارسی دانشگاه کیمبریج به تدریس پرداخت و همچنین استاد مدعو دانشگاه کالیفرنیا بوده است. وی پس از پنج سال تحصیل به ایران بازگشت و سال ها در ایران بود تا اینکه از طرف شرکت نفت به لندن رفته و پس از بازنشستگی به تألیف و ترجمه مشغول شد.نام خانوادگی او میرمحمد صادقی بوده که خودش در جوانی آن را به کامشاد تغییر داد.
قسمتی از کتاب دنیای سوفی
عجیب نبود که نمی دانست کیست؟ و بی انصافی نیست که انسان در قیافه خود دستی ندارد؟ این قیافه را به او قالب کرده بودند. آدم می تواند دوستانش را خود انتخاب کند، اما انتخاب خودش درست خودش نیست. حتی بشر بودنش هم دست خودش نیست. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۱۴)
هراکلیتوس تاکید کرد که اضداد ویژگی جهان است. اگر هیچ گاه بیمار نشویم، نمی دانیم تندرستی چیست. اگر هیچ گاه گرسنه نشویم، از سیر شدن لذت نمی بریم. اگر هیچ گاه جنگی روی نمی داد، قدر صلح را نمی شناختیم. و اگر زمستان نباشد، بهار هم نمی آید. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۴۸)
ارسطو، همان طور که قبلا گفتم، در اندیشه تغییرهای طبیعت بود. «جوهر» همواره توان آن دارد که «صورت» خاصی را تحقق بخشد. می شود گفت «جوهر» پیوسته در تکاپوست چیزی را از قوه به فعل درآورد. هر تغییر در طبیعت، به نظر ارسطو، دگرگونی یک جوهر است از «قوه» به «فعل». (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۱۳۲)
ارسطو می پرسد: چگونه باید زیست؟ خوب زیستن مستلزم چیست؟ و پاسخ می دهد: انسان فقط در صورتی می تواند خوشبخت شود که همه توانایی و شایستگی خود را به کار اندازد. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۱۳۸)
رنسانس، بیش از هر چیز دیگر، دید تازه ای از انسان به ارمغان آورد. انسان مداری رنسانس، برخلاف تاکید تعصب آمیز قرون وسطا بر طبیعتِ گناهکار بشر، منجر به باوری تازه به انسان و ارزش انسان شد. انسان اینک بی اندازه والا و ارجمند به شمار می رفت. یکی از چهره های اصلی رنسانس مارسیلیو فیچینو بود که گفت: «خود را بشناس، ای موجود الهی در جلد آدمی!» (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۲۳۲)
اسپینوزا تاکید می ورزد که تنها یک وجود، کاملا و مطلقا «علت قائم به ذات» است و می تواند با آزادی تام عمل کند. تنها خدا یا طبیعت مبین فرایندی این چنین آزاد و این چنین «غیرتصادفی» است. انسان می تواند برای کسب آزادی و رهایی از قیود برونی بکوشد، ولی هیچگاه به اختیار و «اراده آزاد» دست نمی یابد. ما بر آنچه بر بدنمان می گذرد – که وجهی از حالت مادی است – اختیار نداریم. همچنین اندیشیدن خود را بر نمی گزینیم. پس انسان «روح آزاد» ندارد؛ و کمابیش در پیکری مکانیکی محبوس است. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۲۹۵)
هرچه می بینی بخشی از جهان پیرامون توست، اما نحوه دیدنت بستگی دارد به عینکی که به چشم می زنی. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۳۷۷)
به گفته هگل، مطالعه تاریخ نشان می دهد که بشریت به سوی تعقل و آزادی بزرگتری در حرکت است. رشد تاریخی، با همه جست وخیز و توقفهای آن، به سمت جلو بوده است. به همین جهت گفته می شود که تاریخ هدفمند است. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۴۲۴)
فرافکنی، نسبت دادن خصایلی است به سایرین که می کوشیم در خود سرکوب سازیم. آدمی که، مثلا، خیلی خسیس است، همه مردم را پول دوست می خواند. و کسی که مدام در فکر مسائل جنسی است بیش از همه از شهوترانی دیگران به خشم می آید. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۵۱۱)
واژه کلیدی در فلسفه سارتر، مانند فلسفه کرکه گور، «وجود» است. ولی وجود اینجا به معنی زنده بودن نیست. گیاهان و جانوران نیز زنده اند، وجود دارند، اما مجبور نیستند به زنده بودن خود بیندیشند. انسان تنها موجود زنده ای است که از وجود خود آگاه است. سارتر می گفت چیزهای مادی فقط «در نفس خود» – فی نفسه – وجود دارند، حال آن که انسان «برای نفس خود» – لنفسه – وجود دارد. بدین قرار وجود انسان و وجود اشیاء همسان نیست. (کتاب دنیای سوفی – صفحه ۵۳۴)
شناسنامه کتاب سوفی
- عنوان اصلی: کتاب دنیای سوفی
- عنوان فرعی: داستانی درباره تاریخ فلسفه
- نویسنده: یوستین گردر
- ترجمه: حسن کامشاد
- انتشارات: نیلوفر
- تعداد صفحات: ۶۰۸
- نسخه صوتی:دارد
- نسخه الکترونیکی: دارد
مشخصات کتاب صوتی سوفی
- گوینده: سارا فیض
- ناشر صوتی: آوانامه
- مدت: ۲۰ ساعت و ۴ دقیقه