معرفی تاریخچه و معماری زیبای آرامگاه اعتمادالدوله در هند

  دوشنبه، 27 بهمن 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
معرفی تاریخچه و معماری زیبای آرامگاه اعتمادالدوله در هند
یکی از آثار مهم معماری گورکانیان هند، مقبره اعتماد الدوله آگرا هندوستان است. مقبره اعتماد الدوله آگرا توسط ملکه نورجهان همسر جهانگیر امپراطور گورکانی برای یادبود پدرش ” قیاس الدین بیگ ” در طی سالهای ۲۸ – ۱۶۲۲ ساخته شده است، برای آشنایی بیشتر با این آرامگاه همراه ساعد نیوز باشید.

تاریخچه مقبره اعتماد الدوله

قیاس الدین بیگ یک کاسب فقیر ایرانی بود که وضعیت مالی بسیار بدی داشت. در هنگام سفر به هندوستان برای یافتن موقعیتی بهتر در میانه راه همسرش فارغ شد و دخترشان متولد گردید. بواسطه فقر شدید خانواده ابتدا سعی داشتند که این دختر بچه را رها کنند اما ناله و زاری وی آنها را از این کار باز داشت. همین باعث شد دروازه خوشبختی آنها گشوده شود. کاروانی که با آن مسافرت می کردند مستقیماً به دربار اکبر پادشاه بزرگ گورکانیان هند رفت . همین پس که پس از مدتی وی به عنوان یکی از وزرای دربار برگزیده شد. پس از مرگ اکبر در سال ۱۶۰۵ میلادی فرزندش جهانگیر به حکومت رسید در این دوران قیاس الدین بیگ که روزگاری کاسبی فقیر بود به سمت نخست وزیر جهانگیر ارتقاء یافت و به عنوان ” اعتمادالدوله ” ملقب گردید . نورجهان دختر وی که اقبال نیک را به این خانواده آورد دارای چهره ای زیبا بود و شهرتش چندان بود که به مهرالنساء معروف شده بود. نورجهان پس از مدت کوتاهی از ازدواجش بیوه شد و دوباره به دربار که پدرش در آن شاغل بود بازگشت . آوازه زبیایی اش جهانگیر را بر آن داشت که با وی ازدواج کند. پس از مرگ اعتماد الدوله در سال ۱۶۲۲ این دختر پروژه ساخت بنای یادبود پدرش را در یک چهار باغ ایرانی که در حاشیه شرقی رودخانه ” یامونا ” و ضلع شمالی قلعه آگرا توسط خود اعتمادالدوله ساخته شده بود را آغاز کرد که تا سال ۱۶۲۸ ادامه یافت .

تصویر

معماری آرامگاه اعتمادالدوله

آرامگاه اعتمادالدوله به روی یک صفحه عظیم ساخته شده و در گنبد مرکزی گوشه های بنا دارای 4 مناره هستند. نقش و نگارهای ظریف اسلیمی و هندسی دیوارهای بنا را مزین نموده اند و از معرق سنگ های مختلف ساخته شده اند که به زیبایی نقوش چندین برابر افزوده اند. در چهار طرف بنا شبستان هایی وجود دارند که دیوارهایشان با طرح های تزئینی اسلیمی، تشعیری و ختایی مزین شده اند و رنگ های جذاب و زیبای آبی ایرانی و فیروزه ای به کار رفته در آن ها تصویر بی نظیری خلق نموده است. بخش عمده سقف ها و دیوارها را رنگ طلایی تشکیل داده که مکان را باشکوه تر و مجلل تر جلوه می نماید. مدل طاقچه ها و رواق های آرامگاه اعتمادالدوله از اشکال ظروف مختلف و سبو کاخ عالی قاپوی اصفهان الهام گرفته شده است. کف آرامگاه اعتمادالدوله با سنگ های مختلف معرق کاری شده ازجمله سنگ مرمر و همچنین نقش و نگارهای اسلیمی فرشینه شده است.

تصویر

آرامگاه اعتمادالدوله آگرا

بنابر گفته ها، سنگ قبر یک پارچه آرامگاه اعتمادالدوله از ایران به هند برده شده است. ازجمله نکات جالب در طراحی آرامگاه اعتمادالدوله این است که در جاهای مختلف داخل و بیرون بنای آرامگاه از عناصر منحصربه فردی چون سرو ایرانی در حالت های مختلف ایستاده و خوابیده به کار گرفته شده است.

بنای آرامگاه اعتمادالدوله اگرچه چندان عظیم نیست، اما ظرافتی که در نقش و نگارهای هندسی، اسلیمی، معرق کاری سنگ ها، نقاشی در و دیوار و سقف ها وجود دارد، جزو شاهکارهای معماری هند به حساب می آید. به همین سبب نیز آرامگاه اعتمادالدوله را الگوی اساسی طراحی تاج محل تلقی می نمایند. جالب است بدانید، نورجهان آرامگاه مشابه ای را برای همسرش جهانگیرشاه در شهر لاهور امروزی در پاکستان ساخته است. معماری آرامگاه اعتمادالدوله نمونه ای از معماری مغول محسوب می گردد و بخش عمده آن را سنگ ماسه سرخ و دکور مرمر سفید تشکیل داده است که به مقبره همایون در دهلی و مقبره اکبر در سیکاندرا شباهت دارد. ساختمان آرامگاه نیز از مرمر سفید ساخته شده و با موزائیک های برش شده به سبک پیترا دورا مزین شده است. سقف سایبانی و مناره های خمیده آرامگاه که از چهار طرف به ساختمان متصل هستند، بسیار جذاب و دیدنی است.

تصویر

مقبره اعتمادالدوله الگوی اساسی طرح تاج محل

مقبره اعتماد الدوله آگرا اگر چه از حیث اندازه چندان بزرگ نیست اما ظرافت نقوش چه در طرحهای هندسی و اسلیمی معرق سنگ و در نقاشی دیوار و سقف آنچنان است که در ردیف شاهکاری های هنر معماری هند مانند تاج محل قرار دارد و به همین سبب است که مقبره اعتمادالدوله را الگوی اساسی طرح تاج محل می دانند .

تصویر

نورجهان مقبره مشابه ای نیز برای شوهر خود در شهر لاهور واقع در پاکستان امروزی ساخته است. برادر نورجهان دختری به نام ” ممتاز محل ” داشت که بعدها با شاه جهان فرزند جهانگیر که پس از وی به سلطنت رسید ، ازدواج کرد . ممتاز محل کسی است که شاه جهان پس از مرگ وی بنای محل را ساخته است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها