گولیموماب برای کاهش درد و تورم بیماری های التهابی خاص (مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک، اسپوندیلیت آنکیلوزان) و بیماری خاص روده (بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو) استفاده می شود. داروی Golimumab متعلق به دسته داروهای مسدود کننده تومور نکروزیس فاکتور (TNF) است و با مسدود کردن TNF (ماده ساخته شده توسط بدن که مسبب التهاب است) التهاب را کاهش می دهد.
مکانیسم اثر گولیمومب
گولی مومب آنتی بادی مونوکلونال انسانی است که به TNFα انسانی محلول و داخل غشایی متصل می شود و آن را مهار می کند.مهار TNFα مانع از اتصال آن به گیرنده و در نتیجه موجب مهار پروتئین های اتصال سلولی نظیر E-selectin, ICAM-1 و VCAM-1، انفیلتراسیون لوکوسیت ها و ترشح سایتوکاین های التهابی نظیر IL-6, IL-8, G-CSF و GM-CSFدر مطالعات آزمایشگاهی می شود. در نتیجه در بیماران با التهاب مزمن کاهش ICAM-1 ،IL-6 ، پروتئین C-reactive، ماتریکس متالوپروتئیناز-3 و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) مشاهده می شود.
فارماکودینامیک گولیمومب
گولیمومب موجب مهار TNFα می گردد.افزایش TNFα در مفاصل و خون با التهاب مزمن مرتبط است که در بیماران آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک واسپوندیلیت انکیلوزان مشاهده می شود.بنابراین گولیموماب موجب کاهش التهاب در این بیماری ها می شود.
فارماکوکینتیک گولیمومب
- فراهمی زیستی:53% در تجویز زیرجلدی
- زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی(دوز 50 میلی گرمی): 2-6 روز
- حداکثر غلظت پلاسمایی:44.4 میکروگرم در میلی لیتر(گولیمومب آریا)
- حجم توزیع: 115 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در فراد سالم و 151 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در بیماران روماتوئید آرتریت
- نیمه عمر:14 روز
- کلیرانس: 6.9 میلی لیتر در روز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در افراد سالم و 7.6 میلی لیتر در روز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در بیماران آرتریت روماتوئید
موارد مصرف گولیموماب
گولیموماب برای درمان انواع خاصی از آرتروز (مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریازیس، آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان پلی آرتروز، اسپوندیلیت آنکیلوزان(بیماری التهاب پیش رونده مزمن ستون مهره ها) ) مصرف می شود. این دارو به دسته ای از داروها که تحت عنوان مسدود کننده های عوامل نکروز تومور شناخته می شوند، تعلق دارد. این دارو، پروتئین (عامل نکروز تومور) موجود در سیستم ایمنی بدن که باعث تورم و آسیب مفصل می شود را مسدود می کند. گولیموماب، آسیب مفصل و درد / تورم آن را کاهش می دهد و به بیماران کمک خواهد کرد تا حرکت بهتری داشته باشند.
روش درست مصرف داروی گولیموماب
- قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامع دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
- دوز و مقدار داروی گولیموماب از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید. دوز این دارو بر اساس وزن و وضعیت بیماری تجویز می شود.
- ویال تزریقی گولیموماب زیر نظر پزشک ( ۴ هفته بعد از دوز اول و سپس ۸ هفته بعد) و به صورت وریدی (طی ۳۰ دقیقه) تزریق می شود. پزشک تا یک ساعت بعد از تزریق این دارو، علائم بیمار را تحت نظر قرار می دهد.
- آمپول گولیموماب به صورت زیر جلدی تزریق می شود. ۳۰ دقیقه قبل از تزریق، این دارو را از یخچال در آورید تا یا دمای اتاق هم دما شود. آمپول گولیموماب را نباید به ناحیه ای از پوست که دچار زخم یا جراحت شده است، تزریق کنید.
- قبل از تزریق گولیموماب محل مورد نظر را تمیز کرده و الکل بزنید. سعی کنید دوزی از داروی گولیموماب را از دست ندهید.
نکات قابل توصیه گولیموماب
- داروی گولیمومب را طبق دستور پزشک مصرف کنید و از افزایش یا کاهش دوز و مدت درمان خودداری کنید.
- در صورت استفاده از فرم زیرجلدی نحوه تزریق را کاملا یاد بگیرید.محل تزریق را هربار تغییر دهید.
- هر سرنگ از قبل پر شده برای یک بار استفاده است.باقی مانده دارو را دور بریزید.
- دارو را در یخچال نگهداری کنید و از منجمد شدن آن خودداری کنید.از نور محافظت کنید و آن را در بسته اصلی نگه داری کنید.
- 30 دقیقه قبل از تزریق آن را در دمای اتاق قرار دهید.از گرم کردن آن با آب یا حرارت خودداری کنید.
- این دارو موجب تضعیف سیستم ایمنی می شود.به صورت دوره ای آزمایش خون بدهید.