مکانیسم اثر کلسیم پانتوتنات
اسید پانتوتنیک در COENZYME A گنجانیده شده است و با افزایش سطح گلوتاتیون سلول ها را در برابر صدمات پراکسیداتیو محافظت می کند.
فارماکودینامیک
اسید پانتوتنیک در سنتز کوآنزیم A استفاده می شود. تصور می شود CoA به عنوان یک مولکول حامل عمل کند و اجازه ورود گروه های آسیلی به سلول ها را بدهد. این از اهمیت حیاتی برخوردار است زیرا این گروه های آسیلی به عنوان بسترهایی در چرخه اسید tricarboxylic برای تولید انرژی و در ترکیب اسیدهای چرب ، کلسترول و استیل کولین استفاده می شوند. علاوه بر این ، CoA بخشی از پروتئین حامل آسیل است که علاوه بر استفاده از CoA به عنوان بستر ، در سنتز اسیدهای چرب نیز لازم است.
اسید پانتوتنیک به شکل CoA نیز برای استیله شدن و استیل شدن مورد نیاز است که به عنوان مثال در انتقال سیگنال و فعال سازی و غیرفعال کردن آنزیم نقش دارند.
از آنجا که اسید پنتوتنیک در طیف گسترده ای از نقشهای بیولوژیکی کلیدی شرکت می کند ، ممکن است اثرات گسترده ای داشته باشد.
فارماکوکینتیک
مکانیسم اثر: اسید پانتوتنیک در COENZYME A گنجانیده شده و با افزایش سطح گلوتاتیون سلول ها را در برابر صدمات پراکسیداتیو محافظت می کند
جذب: اسید پنتوتنیک رژیم غذایی در درجه اول به صورت CoA یا ACP است و برای جذب باید به اسید پانتوتنیک آزاد تبدیل شود. CoA و ACP به 4'-فسفوپانتتئین هیدرولیز می شوند که سپس به داخل پانتئین دفسفریله می شود و متعاقباً هیدرولیز می شود تا اسید پانتوتنیک را توسط Pantetheinase در روده روده آزاد کند.
اسید پانتوتنیک آزاد از طریق یک سیستم حمل و نقل فعال وابسته به سدیم با انتشار منفعل که به عنوان یک مسیر ثانویه عمل می کند در سلول های روده جذب می شود. با افزایش مصرف تا 10 برابر میزان جذب می تواند به دلیل اشباع انتقال تا 10٪ کاهش یابد.
موارد مصرف:
کلسیم تزریقی برای درمان کمی کلسیم خون در بیماریهائی که نیازبه افزایش سریع غلظت یون کلسیم در سرمدارند، مانند تتانی ناشی از کمی کلسیم خون در نوزادان، تتانی ناشی از کمبودهورمون پاراتیروئید، تتانی ناشی از کمی کلسیم خون بهعلت نیش حشرات یاواکنشهای حساسیتی، نشانههای حاددردهای کولیک ناشی از مسمومیت باسرب، کمبود ویتامین Dو آلکالوز، بمنظورتنظیم الکترولیت، در احیای قلبی بویژه پساز عمل جراحی قلب باز، بمنظور تقویتقدرت انقباضی میوکارد پس از خاتمه فیبریلاسیون دهلیزی و بطنی یا زمانی کهپاسخ کافی به اپینفرین تزریقی وجودندارد، بمنظور کاهش یا برطرف نمودن اثرات مضعف قلبی ناشی از زیادی پتاسیم خون و همچنین بعنوان پادزهر در درمان مسمومیت با منیزیم مصرف می شود.
فرآورده های خوراکی حاوی کلسیمبمنظور جبران کمی کلسیم در بیماریهاییمانند کم کاری مزمن پاراتیروئید، نرمیاستخوان، راشیتیسم و کمی ثانویه کلسیمخون پس از مصرف داروهای ضدتشنجمصرف میشوند. اگر کمی مزمن کلسیمخون ناشی از کمبود ویتامین D باشد،املاح کلسیم خوراکی ممکن است همزمانبا مشتقات ویتامین Dمصرف شوند.
املاح خوراکی کلسیم بعنوان مکمل غذائی درافرادی که مقادیر کافی کلسیم دریافت نمیکنند و همچنین بعنوان داروی کمکی برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان مصرف می شوند.
میزان مصرف:
مقدار مصرف مجاز کلسیم در روزبهترتیب زیر میباشد: شیرخواران و کودکان باسن کمتر از 3سال: 800ـ400 میلیگرم، کودکان بین10ـ4 سال: 800 میلیگرم، نوجوانان وبزرگسالان: 1200ـ800 میلیگرم، زنانباردار و شیرده: 1200 میلیگرم. خوراکی: برای پیشگیری از کمی کلسیم خون از راهخوراکی، مقادیر فوق مورد استفاده قرارمیگیرد.
بعنوان درمان کمی کلسیم خون،مقدار مصرف براساس شدت کمبودکلسیم در هر بیمار توسط پزشک بایدتعیین شود. تزریقی: برای پیشگیری از کمی کلسیم خون، مقدارمصرف براساس نیاز بیمار تعیین وانفوزیون وریدی میشود.
در درمان کمیکلسیم خون و تامین الکترولیت حدود 1گرم گلوکونات کلسیم بطور آهسته وباسرعت حداکثر تا 5 میلیلیتر در دقیقهتزریق وریدی میشود و در صورت نیاز،تا زمانی که تتانی کنترل شود، مصرف آنرا میتوان تکرار نمود.
بعنوان پائینآورنده پتاسیم یا منیزیمخون، مقدار 2ـ1 گرم بطور آهسته و باسرعت حداکثر تا 5 میلیلیتر در دقیقهتزریق وریدی میشود. در طول درمان،مقدار مصرف دارو باید براساس پیگیریمنظم وضعیت بیمار توسطالکتروکاردیوگرام تنظیم شود.
دارو های هم گروه کلسیم پانتوتنات
Folic Acid
Vitamin B6
Vitamin B2
Vitamin B1+B6+B12
Vitamin B12
Vitamin B Complex
Vitamin B1
Biotin
.