از این دارو در درمان سردردهای میگرنی و سردردهای خوشه ای استفاده می شود.مصرف این دارو برای میگرن هایی که فقط در یک طرف مغز (میگرن همی پلژیک) یا ناحیه پایه مغز یا گردن (میگرن بازیلیار) ایجاد می شوند، یا برای جلوگیری از بروز میگرن توصیه نمی شود.دی هیدرو ارگوتامین یک داروی ارگوت می باشد که به تنگ شدن رگ های خونی در سر و در نتیجه به کاهش اثرات ضربان دار این سردردها کمک می کند.
نحوه مصرف دی هیدروارگوتامین
- این دارو باید طبق دستور پزشک، به داخل ورید، عضله یا زیر پوست تزریق شود. میزان دوز مصرفی دارو براساس شرایط پزشکی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود. این دارو تنها در صورت لزوم باید استفاده شود و برای استفاده روزانه طولانی مدت نمی باشد.همچنین بهترین اثربخشی این دارو در صورت مصرف آن هنگام بروز اولین علائم سردرد، میسر می شود. پس از گذشت زمان و تشدید سر درد ممکن است دارو به خوبی عمل نکند.
- در صورت برگشت سردرد یا عدم بهبود پس از مصرف دوز اول، می توانید دوز را 1 ساعت پس از مصرف دوز اول تنها به دستور پزشک تکرار کنید .
- در صورت تزریق این دارو به عضله یا زیر پوست، ممکن است در صورت نیاز، دوز سوم 1 ساعت پس از دوز دوم تجویز شود.از مصرف بیش از 3 میلی لیتر در 24 ساعت یا 6 میلی لیتر در هفته خودداری کنید.در صورت تزریق این دارو به صورت وریدی، از مصرف بیش از 2 میلی لیتر در 24 ساعت یا 6 میلی لیتر در هفته خودداری کنید.
- همچنین اگر این دارو را در خانه مصرف می کنید، تمام دستورالعمل های تهیه و مصرف دارو را از متخصص یاد بگیرید. محلول معمولاً شفاف و بی رنگ می باشد.بنابراین قبل از مصرف، ظاهر محصول را از نظر وجود ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید. در صورت وجود هر یک از این دو مورد، از محصول استفاده نکنید. نحوه صحیح نگهداری و مصرف دارو ها و سایر وسایل پزشکی را بیاموزید.
- همچنین برای مصرف سایر داروهای "ارگوت" (مانند، ارگوتامین و متی سرژید) یا داروهای " تریپتان" (مانند، سوماتریپتان) حداقل 24 ساعت باید از مصرف این دارو گذشته باشد.
- در صورت مصرف دارو برای10 روز یا بیشتر در ماه برای درمان حملات میگرن، ممکن است داروها سردرد را تشدید کنند (مصرف بیش از حد دارو سردرد). از مصرف بیشتر داروها یا طولانی تر از زمان تجویز شده، خودداری کنید. در صورت نیاز به استفاده مکرر از این دارو، یا عدم عملکرد خوب دارو، یا تشدید سردرد، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
مکانیسم دی هیدروارگوتامین
این دارو از ترکیبات آلکالوئیدهای ارگوت است و مکانیسمی مشابه ارگوتامین دارد.این دارو مسدود کنندهٔ گیرنده آلفا ـ آدرنرژیک ضد سروتونین و مؤثر بر روی CNS است و دارای اثر مستقیم بر روی عضلات صاف می باشد. اثر مستقیم آن بر روی عروق خونی جمجمه باعث تنگ شدن عروق در مرحلهٔ گشادی عروق می شود و ضربان را که تصور می شود مسئول ایجاد سردرد باشد کاهش می دهد. متابولیسم دی هیدروارگوتامین احتمالاً کبدی است و در عبور اول از کبد به مقدار زیادی متابولیزه می شود. برای درمان سردردهای عروقی مانند میگرن و سردرد خوشه ای، انواع میگرن و سردرد هیستامینی، مصرف می شود. در درمان کمی فشار خون در حالت ایستاده، ناشی از عوامل مختلف مانند بی کفایتی اعصاب خودکار و بی حسی نخاعی، به کار می رود.
فارماکودینامیک دی هیدروارگوتامین
داروی دی هیدروارگوتامین عملکرد مشابه تریپتان ها را دارد که به عنوان یگ آگونیست گیرنده های سروتونینی عمل کرده و سبب انقباض عروق مغزی می شود اما با گیرنده های دوپامینی و آدرنرژیک هم بر هم کنش دارد.
فارماکوکینتیک دی هیدروارگوتامین
- توزیع: حجم توزیع 800 لیتر می باشد.
- اتصال به پروتئین پلاسما : 93%
- متابولیسم : به طور گسترده ای از طریق کبد متابولیزه می شود. (یک متابولیت فعال به نام 8- بتا - هیدروکسی دی هیدرو ارگوتامین دارد)
- فراهمی زیستی: تجویز وریدی و عضلانی 100% ، تجویز داخل بینی 40%
- نیمه عمر حذف : تقریبا 9 تا 10 ساعت زمان رسیدن به اوج غلظت سرمی: تزریق عضلانی 24 دقیقه، تزریق وریدی 1-2 دقیقه، تجویز داخل بینی 30-60 دقیقه
- دفع : عمدتا توسط مدفوع و بقیه در ادرار (6 تا 7 درصد دارو بدون تغییر دفع می شود)
عوارض جانبی دی هیدروارگوتامین
- سرگیجه، سردرد
- تهوع، یا استفراغ
- خارش پوست
- بیحسی، رنگ پریدگی یا سردی دست و ضعف پاها از عوارض جانبی دارو هستند.