اطلاعات مهمی که باید قبل از استفاده از داروی سودافد بدانید
اگر به داروی سودو افدرین یا سایر داروهای ضد احتقان، قرص های مورد استفاده در رژیم لاغری، محرک ها یا داروهای مصرفی برای درمان اختلال ADHD حساسیت دارید، نباید از داروی سودافد استفاده نکنید.
برای اطمینان از اینکه مصرف این دارو برای شما خطری ندارد، در موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:
• بیماری قلبی یا فشارخون بالا؛
• دیابت؛
• اختلال تیروئید.
FDA این دارو ازنظر تأثیرات مخرب بر بارداری در گروه C قرار داده است. مشخص نیست که این دارو به جنین آسیب می رساند یا نه. در صورت استفاده از این دارو، اگر باردار بودید یا اگر باردار شدید، بلافاصله دراین باره به پزشک خود اطلاع دهید.
مشخص نیست که آیا این دارو می تواند از طریق شیر مادر به کودک شیرخوار انتقال یابد و ممکن است که به کودک آسیبی بزند یا نه. در هنگام مصرف این دارو، کودک شیرخوار خود را با شیر مادر بدون اطلاع به پزشک تغذیه نکنید.
داروهای سرماخوردگی حاوی شیرین کننده های مصنوعی ممکن است حاوی فنیل آلانین باشند. اگر شما مبتلابه عارضه فنیل کتونوری (PKU) هستید، برچسب دارو را بررسی کنید تا ببینید آیا محصول حاوی اسیدآمینه فنیل آلانین است یا خیر.
در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟
اگر به داروی سودو افدرین یا سایر داروهای ضد احتقان، قرص های مورد استفاده در رژیم لاغری، محرک ها یا داروهای مصرفی برای درمان اختلال ADHD حساسیت دارید، نباید از داروی سودافد استفاده نکنید.
قبل از استفاده از داروهای ضد سرفه یا سرماخوردگی دیگر از پزشک یا دکتر داروساز مشورت بخواهید. ترکیبات Pseudoephedrine یا دیگر decongestants در بسیاری از داروهای ترکیبی وجود دارد. مصرف برخی از این محصولات همراه باهم می تواند باعث دریافت بیش ازحد از یک داروی خاص در شما شود. برچسب داروی مصرفی خود را بررسی کنید تا ببینید آیا داروی حاوی سودو افدرین یا ترکیبات ضد احتقان است.
مصرف در بارداری
پزودوافدرین در بارداری مصرف نشود، در سه ماهه اول در صورت مصرف ممکن است باعث ورم معده، التهاب روده کوچک، و عدم تقارن در چهره جنین شود که وابسته به اثرات انقباض عروقی پسودوافدرین می باشد. شدت عارضه مشخص نیست.
به دنبال مصرف قرص های پیوسته رهش طی چند روز توسط مادر، افزایش ضربان قلب جنین گزارش شده است.
مصرف در شیردهی
در شیر ترشح می شود. بی قراری در نوزادان شیرخوار گزارش شده است (اطلاعات محدود است). تولید شیر در بعضی زنان ممکن است کاهش یابد.
چه داروهایی مصرف این دارو را تحت تاثیر قرار می دهند؟
در مورد تمام داروهای دیگر که استفاده می کنید به پزشک خود اطلاع دارید، به ویژه موارد زیر:
• داروهای مصرفی برای درمان فشارخون؛
• یک بتا بلاکر کننده مانند آتنولول (Tenormin، Tenoretic)، Carvedilol (Coreg)، Labetalol (Normodyne، Trandate)، Metoprolol (Dutoprol، Lopressor، Toprol)، Nadolol (Corgard)، پروپرانولول (Inderal، InnoPran)، Sotalol (Betapace) و …؛
• داروهای ضدافسردگی مانند آمی تریپتیلین (الاویل، واناتrip، Limbitrol)، دوکسپین (Sinequan)، نورترپتیلین (پامولور) و ….
بسیاری از داروهای دیگر اگر همراه با این دارو استفاده شود، می تواند با آن تداخل پیدا کند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه ، ویتامین ها، و محصولات گیاهی است. به پزشک خود در مورد تمام داروهای فعلی خود چه داروهایی که شروع یا متوقف کرده اید، اطلاع دهید.
تداخلات دارویی
اگر این دارو همراه با برخی از داروها یا داروهای گیاهی مصرف شود ممکن است تاثیرات آن دچار تغییر شود. این تغییر می تواند خطر بروز عوارض جانبی را افزایش دهد و باعث شرایطی شود که عملکرد داروهای دچار نقص شود. این تداخلات دارویی امکان پذیر است اما همیشه اتفاق نمی افتد. مشورت با پزشک یا دکتر داروساز در زمینه چگونگی مصرف داروهایتان می تواند از تداخلات دارویی جلوگیری کرده و آن را کنترل کند.
قبل از شروع به مصرف این دارو، برای دریافت خدمات درمانی بهتر، تمامی داروهای مصرفی تان را به اطلاع پزشک یا دکتر داروساز برسانید. هنگام مصرف این دارو دوز مصرفی دیگر داروها را افزایش ندهید و مصرف آن ها را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
داروهایی که با سودوافدرین تداخل دارند شامل موارد زیر می شوند:
داروهای محرک مانند دکستروآمفتامین، کافئین و متامفتامین
داروهای گیاهی مانند افدرا و ماهوانگ
داروی تربوتالین
مصرف سودوافدرین همراه با داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAO) ممکن است موجب تداخل کشنده ای شود. از مصرف بازدارنده های MAO مانند آیزوکروبوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین همراه با سودوافدرین جدا خودداری فرمایید. همچنین نباید اکثر بازدارنده های MAO را ۲ هفته قبل یا بعد از مصرف این دارو مصرف کرد. برای اطلاعات در این زمینه با پزشکتان مشورت کنید.
سودوافدرین ممکن است باعث کاهش عملکرد داروهای فشار خون مانند مسدود کننده های بتا، مسدود کننده های کلسیم، گوانتیدین و متلدوپا شود. راهنمای تمامی داروهای مصرفی مانند داروهای آلرژی یا سرماخوردگی را با دقت بخوانید زیرا ممکن است حاوی دکونژستانت هایی مانند فنیل افرین باشند. برای استفاده ایمن از داروهای مصرفی با دکتر داروساز مشورت کنید.
این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست تمامی داروهای مصرفی تان را با پزشک یا دکتر داروساز در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی سودوافدرین نفرمایید.
هشدارها
- در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی (به ویژه فشار خون بالا و یا کاهش خون رسانی به قلب)، دیابت، افزایش فشار داخل چشم/ گلوکوم، بزرگی پروستات، انسداد مجاری ادراری، نارسایی کلیوی، اختلالات صرع و اختلالات تیروئید با احتیاط مصرف شود.
- در سالمندان با احتیاط مصرف شود؛ ممکن است نسبت به عوارض جانبی حساسیت بیشتری داشته باشند.
- بعضی از فرمولاسیون های داروی پزودوافدرین، حاوی سدیم بنزوات/ بنزوئیک اسید هستند. بنزوئیک اسید متابولیت بنزیل الکل است. مقادیر بالای بنزیل الکل (>99 میلی گرم بر کیلوگرم در روز) ممکن است همراه با ایجاد سمیت در نوزادان باشد (سندرم گسپ یا بریده نفس کشیدن). علائم این سندرم اسیدوز متابولیک، اختلال تنفسی، بریده بریده نفس کشیدن، اختلال سیستم اعصاب مرکزی (تشنج، خونریزی داخل عنکبوتیه)، افت فشار خون و غش کردن است.
- بعضی مطالعات اذعان دارند که بنزوات محل قرارگیری بیلی روبین روی گیرنده های پروتئینی را اشغال می کند. از مصرف فرمولاسیون های حاوی بنزوات و مشتقات آن در نوزادان اجتناب شود.
- سایر هشدارها: در صورت مصرف بدون نسخه پزودوافدرین ، اگر علائم پس از گذشت 7 روز بهبود پیدا نکرد و یا با تب همراه شد، با پزشک مشورت شود. در صورت بروز نگرانی، سرگیجه و خواب آلودگی، مصرف دارو قطع شود.
- در کودکان زیر 4 سال بدون تجویز پزشک مصرف نشود.
- اگر از داروی مهارکننده MAO مانند فورازولیدون (فوروکون)، ایزوکربوکازید (مارپلن)، فنلزین (ناردیل)، راساژلین (آزیلکت)، سلژیلین (الدپریل، امسم، زلاپار) یا ترانیل سیپرومین (پارنیت) در 14 روز اخیر استفاده کرده اید، از پزدوافدرین استفاده نکنید، چرا که ممکن است عوارض جانبی جدی در مصرف همرمان رخ دهد.
- در صورت حساسیت به پسودوافدرین یا سایر دکونژستانت ها، قرص های رژیم غذایی، محرک ها یا داروهای ADHD (سندروم نقصان توجه)، از این دارواستفاده نکنید.
دارو های مشابه سودافد
اکسی متازولین , تریامسینولون , فلوتیکازون , فنیل افرین , فنیل پروپانولامین
تریامسینولون (اسپری مایع بینی)