موارد منع مصرف و تداخل دارویی گلیکوپیرولات

  دوشنبه، 09 اسفند 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
موارد منع مصرف و تداخل دارویی گلیکوپیرولات
گلیکوپیرینیوم (به صورت نمک گلیکوپیرولات بروماید) یک داروی سنتتیک آنتی کولینرژیک با ساختار آمونیوم چهارتایی است. آنتاگونیست رقابتی موسکارینی که به عنوان ضد اسپاسم در برخی از اختلالات دستگاه گوارش و برای کاهش بزاق با برخی از بیهوش کننده ها استفاده می شود.

گلیکوپیرولات یا برمید گلیکوپیرونیوم متعلق به یک دسته از داروها به نام آنتی کولینرژیک است که همراه با داروهای دیگر، برای درمان نوع خاصی اززخم های گوارشی (زخم معده) استفاده می شود. این دارو ممکن است به کاهش درد معده و شکم کمک کند، اما برای درمان، جلوگیری از عود مجدد یا جلوگیری از دیگر مشکلات ناشی از زخم ها موثر نیست. گلیکوپیرولات با کاهش اسید معده به تسکین درد معده کمک می کند. همچنین حرکات طبیعی روده را تسریع می بخشد و ماهیچه های معده و روده را آرام می کند.گلیکوپیرولات یک آنتی موسکارین دارای آمین نوع چهار با آثار محیطی مشابه با آتروپین است. بعد از تجویز عضلانی شروع اثر طی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ظاهر می شود و آثار مهار عصب واگ ۲ تا ۳ ساعت دوام دارند و آثار ضد ترشح بزاق تا ۷ ساعت وجود دارند. در صورت تجویز وریدی شروع فعالیت طی یک دقیقه حاصل می شود. گلیکوپیرولات همانند آتروپین در اقدامات بیهوشی کاربرد دارد، همچنین در درمان هایپرهیدروزیس (تعریق بیش از اندازه) به شیوه یون بری ( وارد ساختن یون های نمک های محلول به درون بدن به کمک جریان الکتریکی«iontophoretic » ) و در درمان کمکی بیماری زخم معده کاربرد دارد.

تداخلات دارویی گلیکوپیرولات

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید. قرص گلیکوپیرولات ممکن است با قرص یا کپسول پتاسیم و داروهایی که حرکات روده را تحت تاثیر قرار می دهند (مانند پاراملینتید) تداخل ایجاد کند. گلیکوپیرولات ممکن است در جذب سایر داروها مانند برخی از داروهای ضد قارچ های آزولی (کتوکونازول، ایتراکونازول)، دیگوکسین و دیگر موارد، تاثیرگذار باشد. اگر می خواهید کتوکونازول یا ایتراکونازول مصرف کنید، حداقل 2 ساعت قبل از گلیکوپیرولات مصرف کنید. قرص گلیکوپیرولات ممکن است با داروهای زیر تداخل دارویی ایجاد کرده و استفاده همزمان این داروها باهم عوارض خطرناکی برای شما داشته باشد: داروهای آنتی کولینرژیک (مانند آتروپین، اسکوپولامین)، داروهای ضد اسپاسم (مانند کلیدینیوم، دیسیکلومین، پروپانتلین)، آلکالوئید بلادونا، داروهای خاصی که برای درمان بیماری پارکینسون استفاده می شود (مانند بنزتروپین (benztropine)، تری هگزیفنیدیل)، داروهای خاصی برای درمان ریتم قلب نامنظم (مانند دیسوپیرامید، کینیدین)، مهارکننده های MAO (ایزوکاربوکسازید (isocarboxazid)، لینزولید (linezolid) ، متیلن بلو (methylene blue) ، موکلوبماید (moclobemide) ، فنلزین (phenelzine) ، پروکاربازین، رازاگیلین، سلجیلین (selegiline)، ترانیل سیپرومین (tranylcypromine))، فنوتیازین ها (مانند کلرپرومازین)، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (مانند آمی تریپتیلین). داروهای خاصی که در ادامه نام می بریم، می توانند خطر عوارض جانبی قرص گلیکوپیرولات (مانند تنفس آهسته ، خواب آلودگی شدید و سرگیجه) را چندین برابر کنند، اگر داروهایی از جمله: الکل، داروهای خواب و یا ضد اضطراب (مانند آلپرازولام (alprazolam)، دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، آنتی هیستامین ها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، شل کننده های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین) را استفاده می کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برچسب بر روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن ها از موادی تشکیل شده اند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این داروها استفاده کنید.

موارد منع مصرف قرص گلیکوپیرولات

  • به تاریخ انقضای داروی گلیکوپیرولات توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز گلیکوپیرونیوم را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • تداخل دارویی گلیکوپیرولات را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
گلیکوپیرولات

مصرف قرص گلیکوپیرولات در دوران بارداری و شیردهی

در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید. داروها می توانند آثار مخربی روی جنین و یا خودتان داشته باشند.

تاثیر قرص گلیکوپیرولات بر رانندگی و کار با ماشین آلات

ممکن است قرص گلیکوپیرولات موجب خواب آلودگی یا تاری دید در شما شود، بهتر است قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات، از هوشیاری خود مطمئن شوید.

آموزش به بیمار و خانواده حین مصرف گلیکوپیرولات

  • مصرف دارو را به طور ناگهانى قطع نکند بلکه در طى یک هفته آن را کاهش داده و سپس قطع نماید.
  • به خاطر ایجاد خواب آلودگى از رانندگى و انجام کارهائى که نیاز به هوشیارى کامل دارند بپرهیزد.
  • از مصرف داروهاى بدون نسخه مثل: ترکیبات ضدسرفه، داروهاى ضد سرماخوردگى حاوى الکل، و آنتی هیستامین ها، مگر با نظارت پزشک پرهیز شود.

هشدارها گلیکوپیرولات

  1. در بیماران مبتلا به اختلال کبدی احتیاط کنید.
  2. ممکن است باعث احتباس ادراری شود و اختلالات کلیوی موجود را پیچیده تر کند. تنظیم دوز ممکن است ضروری باشد.
  3. در بیماران مبتلا به فتق هیاتال با رفلاکس ازوفاژیت احتیاط کنید.
  4. می تواند نشانه های هایپرپلازی پروستات و / یا نارسایی گردن مثانه را بدتر کند (ممکن است باعث افزایش احتباس ادرار شود)؛ با احتیاط استفاده کنید.
  5. در بیماران مبتلا به نوروپاتی اتونومیک، احتیاط کنید.
  6. در بیماران مبتلا به هیپرتیروئیدی احتیاط کنید.
  7. در کولیت اولسراتیو، دوزهای بزرگ ممکن است باعث سرکوب حرکت روده شوند و باعث تشدید مگاکولون توکسیک یا فلج شود. استفاده در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو منع مصرف دارد.
  8. می تواند حرکت گوارشی را کاهش دهد، که می تواند منجر به یبوست یا شبه انسداد روده شود. شبه انسداد روده ای می تواند منجر به احتباس شکمی، درد، تهوع یا استفراغ شود. اگر انسداد مشکوک بود، دارو متوقف و ارزیابی انجام شود.
  9. انسداد روده ای مکانیکی ناقص ممکن است به صورت اسهال، به ویژه در بیماران مبتلا به ایلئوستومی یا کولوستومی، رخ دهد. اگر انسداد مکانیکی روده ای مشکوک بود یا اسهال رخ داد، درمان را متوقف کنید.
  10. ممکن است باعث گرمازدگی در حضور تب، دمای محیط بالا یا ورزش شود. برای جلوگیری از وقوع گرمازدگی؛ با احتیاط در هوای گرم و یا ورزش استفاده کنید.
  11. ممکن است توانایی های ذهنی را برای انجام وظایفی که نیاز به هوشیاری روانی دارند، از جمله کارکردن با ماشین آلات سنگین را، تحت تاثیر قرار دهد.
  12. محصول تزریقی حاوی بنزیل الکل است. به طور کلی در نوزادان اجتناب شود.
  13. بیماران کودک مبتلا به فلج اسپاستیک ممکن است پاسخ بیشتری نسبت به آنتی کولینرژیک ها داشته باشند که احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد. یک واکنش متناقض به صورت تحریک پذیری بیش از حد ممکن است در کودکان دریافت کننده دوز های بزرگ رخ دهد، احتیاط کنید.
  14. ممکن است خطر اثرات آنتی کولینرژیک، سردرگمی و توهم را افزایش دهد؛ احتیاط کنید.

نکات قابل توصیه گلیکوپیرولات

  1. دارو را دقیقا طبق دستور مصرف کنید و از افزایش یا کاهش دوز یا مدت زمان مصرف خودداری کنید.
  2. ممکن است لازم باشد گلیکوپیرولات را با معده خالی ، حداقل یک ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا بخورید. دستورالعمل های داروی خود را پیروی کنید.
  3. داروی مایع را با پیمانه مدرج اندازه گیری کنید.
  4. در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.
  5. دوز فراموش شده را به محض به یاد آوردن مصرف کنید.اگر نزدیک دوز بعدی است از آن صرف نظر کنید.از دوبرابر کردن یا افزایش دوز خودداری کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر