Levothyroxine نسخه مصنوعی هورمونی به نام تیروکسین است که در غده تیروئید ساخته می شود. اگر تیروئید نتواند این هورمون را تولید کند علائم کم کاری تیروئید در بدن ظاهر می شوند. این قرص بلافاصله پس از مصرف، اثر خود را اعمال می کند اما ممکن است چندین هفته طول بکشد تا علائم بیماری به طور کامل بهبود یابد. با شروع مصرف دارو، آزمایش خون به طور منظم و در فواصل زمانی مشخص انجام خواهد شد تا اثربخشی دارو و سلامت عمومی فرد تحت کنترل باشد. مصرف قرص کم کاری تیروئید تحت نظر پزشک برای بیشتر بزرگ سالان و کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید بلامانع است بااین حال، برای برخی افراد داروی Levothyroxine مناسب نیست.
موارد مصرف لووتیروکسین
قرص لووتیروکسین، علاوه بر کم کاری تیروئید، برای درمان گواتر و بعضی از انواع سرطان تیروئید هم تجویز می شود و به شکل کپسول و قرص و شربت لووتیروکسین موجود است. هرچند بزرگ سالان و کودکان می توانند از لووتیروکسین استفاده کنند، اما مصرف این دارو برای بعضی افراد مناسب نیست. در موارد زیر از مصرف داروی لووکسین خودداری کرده و با پزشک صحبت کنید:
- حمله قلبی
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی مانند آنژین، بیماری قلبی یا نارسایی قلبی
- دیابت (از آنجا که لووتیروکسین مقدار قند خون را می افزاید، شاید لازم باشد دوز داروی دیابت را تغییر دهید).
عوارض جانبی لووتیروکسین
شایع ترین عوارض جانبی قرص لووتیروکسین به دلیل مصرف مقادیر بیشتر از دوز تعیین شده به وجود می آیند. عوارض جانبی گزارش شده، غالبا به علت ایجاد پرکاری تیروئید ناشی از دوز بالای درمانی می باشد.
- قلبی عروقی: آنژین صدری، آریتمی قلبی، نارسایی قلبی، گرگرفتگی، افزایش فشار خون، افزایش نبض، سکته قلبی، تپش قلبی، تاکی کاردی
- سیستم اعصاب مرکزی: اضطراب، احساسات ناپایدار، خستگی، سردرد، عدم تحمل گرما، بیش فعالی، بی خوابی، تحریک پذیری، ضعف عضلات، عصبانیت، تومور کاذب مغزی (کودکان)
- پوستی: ریزش مو، افزایش تعریق، راش پوستی
- غدد درون ریز و متابولیسم: گواتر (اگزوفتالمی؛ در فرم وریدی)، اختلالات قاعدگی، کاهش وزن
- گوارشی: کرامپ شکمی، اسهال، افزایش اشتها، استفراغ
- ادراری تناسلی: کاهش باروری
- کبدی: افزایش آنزیم های کبدی
- عصبی، عضلانی و اسکلتی: کاهش تراکم معدنی استخوان، اسپاسم عضلانی، لغزش سر استخوان ران (کودکان)، لرزش
- تنفسی: تنگی نفس
- متفرقه: تب
عوارض جانبی گزارش شده، غالبا به علت ایجاد پرکاری تیروئید ناشی از دوز بالای درمانی است.