برای انعقاد یک قرارداد صحیح و بدون مشکل باید بر طبق قانون قرارداد تنظیم گردد . تنظیم قرارداد بر طبق اصول لازم است در آن شرایط و ضوابط آن رعایت گردد . در قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر قانونگذار قوانینی را در مورد قرارداد اجاره بیان کرده است . نحوه تنظیم و نگارش قرارداد در ضمانت اجرا داشتن یا نداشتن آن بسیار حائز اهمیت است . قرارداد اجاره در واقع عقدی است که بر طبق آن مستاجر مالک منافع عین می شود . در این مقاله به بررسی مواردی که ذکر آن در اجاره نامه الزامی است و موارد بیان شده در قرارداد اجاره می پردازیم .
مواردی که ذکر آن در اجاره نامه الزامی است :
بر طبق ماده 5 قانون رو ابط موجر و مستاجر ، دفا تر اسناد رسمی مکلفند علاوه بر نکاتی که به موجب قوانین و مقررات باید رعایت شود نکات زیر را در اجاره نامه تصریح کنند :
- اقامتگاه موجر به طور کامل و مشخص .
- نشانی کامل مورد اجاره و قید اینکه از لحاظ رابطه اجاره این محل اقامتگاه قانونی مستأجر می باشد مگر اینکه طرفین به ترتیب دیگری تراضی نموده باشند .
- عین مستأجره در تصرف کدام یک از طرفین می باشد و در صورتی که در تصرف مستأجر نباشد تحویل آن در چه مدت و یا با چه شرایطی صورت خواهد گرفت .
- تعیین اجاره بها و نحوه پرداخت و مهلت نهایی پرداخت هر قسط .
- تصریح به آنکه مستأجر حق انتقال به غیر را کلاً یا جزء یا به نحو اشاعه دارد یا ندارد .
- تعهد مستأجر به تخلیه و تحویل مورد اجاره به موجر پس از انقضاء مدت اجاره یا تجدید اجاره با تراضی .
- حق فسخ موجر در صورت تخلف مستأجر از پرداخت اجاره بها در موعد مقرر یا سایر شروط اجاره نامه .
موارد بیان شده در قرارداد اجاره
قراردادهای اجاره به صورت یک فرم چاپی است که موارد بیان شده در قرارداد اجاره به صورت ثابت در آن ذکر شده است که اگر طرفین قرارداد بخواهند می توانند در صورت توافق بندهایی را از آن حذف و یا به آن اضافه کنند . این نمونه قراردادهای اجاره مسکن بر اساس استاندارد های سازمان ثبت اسناد و املاک کل کشور است .
- طرفين قرارداد
- موضوع قرارداد و مشخصات مورد اجاره
- مدت اجاره
- اجاره بها و نحوه پرداخت
- تسليم مورد اجاره
- شرايط و آثار قرارداد
مواردی که در قرارداد های عادی باید ذکر شوند:
- مدت زمان اجاره یعنی مدت زمانی که مستاجره می تواند از منافع عین مستاجره استفاده نماید ذکر شود.
- قراردادهای اجاره در دو نسخه باید تنظیم شوند.
- قرارداد اجاره باید به امضای موجر و مستاجر و دو نفر شاهد برسد.
تعمیرات و هزینه های اجاره که در قرارداد باید مشخص شود.
مطابق با ماده ۴۸۶ قانون مدنی: تعمیرات و کلیه مخارجی که در عین مستاجره برای امکان انتفاع از آن لازم است به عهده مالک است مگر آنکه شرط خلاف شده یا عرف بلد بر خلاف آن جاری باشد و همچنین است آلات و ادواتی که برای امکان انتفاع از عین مستاجره لازم می باشد.
با توجه به ماده بیان شده تعیین مسئولیت پرداخت هزینه های اجاره و تعمیرات بایددر قرارداد مشخص شود اما در صورتی که طرفین تعیین نکرده باشند به عرف جامعه باید رجوع کرد و اگر در مواردی عرف و رویه در جامعه وجود نداشته باشد مخارجی که برای امکان استفاده از عین مستاجره است برعهده موجر است اما مخارجی که برای استفاده بهتر از عین مستاجره می باشد.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .