مصاحبه واکنشی است میان دو گروه یا دونفر که حداقل یک نفر از آنان دارای هدف مشخص می باشد مصاحبه پروسه ای است شامل پرسش وپاسخ که موجب رسیدن به اهداف مورد نظر می گردد. مصاحبه یک مهارت است که ذاتی نیست و قابل یادگیری می باشد. اگر شما بتوانید مهارت های مورد نیاز یک مصاحبه گر را بیاموزید می توانید اطلاعات قابل توجهی در مصاحبه از منبع به دست آورید.
سبک های انجام مصاحبه
مصاحبه ی خبری: اغلب این نوع مصاحبه ها از سبک هرم وارانه تبعیت می کنند بدین گونه که مهم ترین بخش خبر به صورت لید در ابتدا می آید، معمولا این نوع مصاحبه ها در حداقل زمان انجام میشود. در این نوع مصاحبه ها نظر مصاحبه شونده در رابطه با موضوع یا شخص یا رویدادی در قالب مسئول، صاحب نظر، کارشناس و...پرسیده می شود.
مصاحبه ی گزارشی: بیشتر در نشریات دانشجوئی و روزنامه به کار گرفته می شود تا در رابطه با موضوعی اطلاعات عمیق تر و کارشناسی شده تر و همچنین انتقاد از مسئولین مرتبط با موضوع
مصاحبه ی سوال وجوابی: در این نوع مصاحبه سوالات به ترتیب پرسیده می شود و هدف از طرح هر سوال برای مصاحبه گر مشخص می باشد تا بتواند از مصاحبه نتیجه گیری کرده واطلاعات قابل توجهی به دست آورد.
چگونه مصاحبه ای حرفه ای انجام دهیم؟
مقدمه :برای انجام مصاحبه موفق ابتدا باید بتوانید مصاحبه شونده رابه مخاطب خود بشناسانید تا مخاطب بتواند ارتباط برقرار کندو مخاطب را برای پیگیری مصاحبه ترغیب نماید برای این کار یک مقدمه برای مصاحبه ی شما لازم می باشد مقدمه باید شامل معرفی مصاحبه شونده، اهداف صاحبه،سابقه وپیشینه مصاحبه شوندو موضوع مصاحبه باشد.
انتخاب موضوع: در انتخاب موضوع ابتدا به جامعه هدف خود فکر کنید که موضوع انتخابی بیشترین اهمیت و جذابیت را برای جامعه هدف شما داشته باشد، اگر برای نشریات دانشگاهی سوژه انتخاب می کنید علت های موفقیت تحصیلی یک سوره پر طرفدار می باشد. اگر برای عموم مصاحبه تهیه می کنید سعی کنید از اتفاقات روز که برای مردم اهمیت بسیاری دارد وجذاب می باشد استفاده کنید مثل کرونا، که می توانید با دعوت مسئولین صاحب نظر در این حوزه مصاحبه ی جذاب و پر اهمیتی انجام دهید
پرورش موضوع : مصاحبه ای می تواند بسیار موفق وجذاب باشد که مصاحبه گر اطلاعاتی گسترده وعمیقی تر در رابطه با موضوع مصاحبه داشته باشد که اگر اینگونه نباشد مصاحبه منفعل خواهد شد، اطلاعات لازم را می توانید با تحقیق در رابطه با سابقه ی سوژه، کتابخانه ها و.. تهیه نمائید.
انتخاب مصاحبه شونده: با توجه به موضوع خود می تاونید مصاحبه شونده را انتخاب کنید، به طور مثال اگر در رابطه با مسائل اقتصادی موضعی روز را انتخاب کرده اید می توانی از کارشناسان این حوزهبرای مصاحبه دعوت نمائید، ویا از افراد قدرتمند وصاحب مقام در رابطه با برخی از موضوعات می توانید برای انجام مصاحبه دعوت نمائید. در انتخاب مصاحبه شونده دقت نمائید که فردی را اتخاب نمائید که بیشترین ارتباط ویا تخصص را در رابطه با سوزه دارد
پیشینه ی مصاحبه شوند: در رابطه با پیشینه ی فرد مصاحبه شونده اطلاعات لازم را کسب نمائیم واینکه آیا قبلا مصاحبه ای انجام داده یا خیر اگر انجام داده چه سوالاتی پرسیده شده است تا سوالات تکراری و موضوع تکراری نباشد.
سوالات: اگر اطلاعات کافی در رابطه با موضوع مصاحبه و همچنین مصاحبه شونده داشته باشید یقینا می توانید سوالات مناسب وهدفمندی را طرح کنید. در حین مصاحبه به خوبی به نظرات و صحبت های کارشناس گوش فرا دهید تا به هنگام برخورد با نکات جدید بتوانید سوالات مرتبط با ان را طرح کنیدو در ضمن به یا داشته باشید که بهتر است از قبل سوالات خود را طرح واماده نمائید.
مجری و یا مصاحبه گر: شخص مصاحبه کننده باید بتواند کنترل مصاحبه را در دست داشته باشد ومصاحبه را هدایت کند و همچنین دارای قدرت ارتباطی بالا باشد تا بتواندبا انواع طبقات اجتماعی جوش بخورد و مصاحبه انجام دهد دارای مهارت کلامی بالا باشد و همچنین یک شنونده خوب که مصاحبه ای مفید انجام دهد، دارای آراستگی ظاهر باشد و وقت شناس باشد تا بتواند به وقع به وعده ها وملاقات های کاری خود جامعه عمل بپوشاند.