به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بارداری بعد از سن 35 سالگی ممکن است دشوارتر از سنین پایین باشد، اما غیر ممکن نیست. اگر می خواهید بدانید چرا این گونه است و خطرات بارداری در سنین بالا را بدانید، این مطلب را بخوانید.
اولین چیزی که باید بدانید این است که زنان و مردان در هر سنی می توانند بارور باشند. زوج هایی که در دهه بیست زندگی شان هستند ممکن است به اندازه زوج هایی که در دهه چهل عمرشان هستند با مشکل ناباروری مواجه شوند.
احتمال باروری در بیشتر زنان در دهه بیست زندگی شان در بیشترین میزان ممکن است و در اواخر دهه بیست، شروع به کاهش تدریجی می کند. بنابراین شانس حاملگی شما در بیست و هشت سالگی، به اندازه این شانس در بیست و دو سالگی تان نیست.
حدود سن سی و پنج سالگی، شانس باروری با سرعت بیشتری کاهش پیدا می کند؛ برای مثال بعضی از محققان دریافته اند در سن سی سالگی، شانس بارداری در هر ماه حدود بیست درصد می باشد، در حالیکه این شانس در سن چهل سالگی، فقط پنج درصد است!
چه نکاتی را باید برای بارداری بعد از 35 سالگی رعایت کنید؟
1-فشار خون خود را کنترل کنید:
اگر در حال حاضر فشار خون بالا دارید یا در دوران بارداری قبلی فشار خون بالا را تجربه کرده اید، مهم است که قبل از بارداری برای کنترل آن همه تلاش خود را انجام دهید. رژیم غذایی شما می تواند یک عامل اصلی در کنترل فشار خون بالا باشد. یک برنامه غذایی شامل 4-5 وعده میوه و سبزیجات، 2-3 وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی، 6-8 وعده غلات سبوس دار، مقدار کمی پروتئین بدون چربی میتواند به کاهش فشار خون شما کمک کند.
هنوز برخی از زنان سالم برخلاف تمام تلاش های زیاد در هنگام بارداری فشار خون بالا دارند، به ویژه در سنین بالای 35 سال. فشار خون بالا در 15٪ از کل بارداری ها رخ می دهد و متأسفانه به میزان قابل توجهی موجب مرگ و میر نوزادان و مادران می شود. اگرچه ممکن است در هفته های اولیه بارداری بعد از 35 سالگی، فشار خون، طبیعی یا حتی کمی پایین به نظر برسد، اما این امر به دلیل اتساع عروق فعال است که در هفته های ابتدایی اتفاق می افتد. حتماً از طریق ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، به طور منظم فشار خون را در دوران بارداری بعد از 35 سالگی چک کنید. برای کنترل فشار خون در دوران بارداری ممکن است به دارو نیاز داشته باشید.
2-حرکت کنید!
داشتن وزن مناسب می تواند احتمال بارداری شما را افزایش دهد و ورزش منظم می تواند به شما کمک کند قبل از اینکه قصد بارداری داشته باشید، وزن خود را کنترل کنید. ورزش قبل از بارداری نیز می تواند به شما کمک کند و از بروز عوارض خاص در کودک جلوگیری کند. زنانی که قبل از بارداری ورزش می کنند کمتر در معرض خطر دیابت حاملگی هستند و همچنین خطر التهاب در دوران بارداری کاهش می یابد. التهاب در دوران بارداری می تواند منجر به دیابت حاملگی و پره اکلامپسی شود. ورزش قبل از بارداری حتی می تواند به رشد ریه ها و سیستم ایمنی کودک شما کمک کند. بعلاوه، اگر قبل از بچه دار شدن به طور منظم ورزش میکردید، ورزش را باید به عنوان یک عادت روزانه بعد از بارداری برای کنترل وزن و بهبود روحیه خود انجام دهید.
3-با پزشک خود در مورد مصرف کافئین مشورت کنید:
احتمالاً شنیده اید که اگر قصد بارداری بعد از 35 سالگی دارید، مصرف کافئین توصیه نمی شود؛ اما ترک قهوه یا چای صبحگاهی می تواند کار سختی باشد. کافئین البته ماده ای با طعم تلخ است که در دانه های قهوه یافت می شود، البته در برگ های چای و دانههای کاکائو هم وجود دارد. طبق سازمان غذا و دارو، (FDA) بزرگسالان به طور متوسط 165 میلی گرم کافئین در روز مصرف می کنند.
مطالعات نشان داده است که کافئین مدت زمان بارور شدن را طولانی می کند و ممکن است خطر سقط جنین همراه داشته باشد. مطالعات دیگر حاکی از آن است که مصرف کمتر از 200 میلی گرم در روز در هنگام تلاش برای باردار شدن واقعاً مفید خواهد بود، در حالی که یک مطالعه در دانمارک بر روی بیش از 3500 زن انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد هیچ ارتباطی بین کافئین و توانایی بارداری وجود ندارد. هنوز هم اگر می خواهید میزان کافئین مصرفی خود را بدانید، کار مشکلی است زیرا FDA الزامی را برای تعیین دقیق کافئین به عنوان برچسب بر روی مواد غذایی حاوی کافئین تعیین نکرد. همیشه در مورد مصرف کافئین به توصیه های پزشک مراقبت های بهداشتی دقت کنید.
4- قبل از تولد که به طور خاص از ویتامینها و مواد مغذی ضروری استفاده کنید.
هنگامی که شما در حال برنامه ریزی برای بارداری بعد از 35 سالگی هستید، نیازهای غذایی شما در دوران بارداری متفاوت است؛ بنابراین، مهم است که به محض بارداری، یک ویتامین پیش از تولد را مصرف کنید. این ویتامین باید شامل اسید فولیک، آهن، ید، ویتامینهای D و گروه B باشد. اسید فولیک و ویتامینهای گروه B برای رشد اولیه لوله عصبی کودک مهم است که در طی چندین هفته اول بارداری اتفاق می افتد. حفظ سطح طبیعی ویتامین D برای باروری و بارداری سالم ضروری است. سطح پایین ویتامین D با انواع عوارض بارداری مرتبط است. در ابتدا، ممکن است بخواهید هنگام شروع بارداری، سطح ویتامین D خود را بررسی کنید. اگر کم است (زیر 30 نانوگرم در میلی لیتر)، مصرف 2000 تا 4000 IU ویتامین D3 را برای چند ماه در نظر بگیرید تا بتوانید در حد نرمال قرار بگیرید. هنگامی که سطح ویتامین D شما نرمال شد، روزانه 2000 IU ویتامین D3 برای حفظ این سطح مصرف کنید.
5- افزایش مصرف کوآنزیم Q10 (CoQ10) را برای کیفیت تخمک در نظر بگیرید.
اگر می خواهید بعد از 35 سالگی باردار شوید، ممکن است بخواهید مصرف CoQ10 خود را افزایش دهید. CoQ10 نقش مهمی در تولید انرژی در سلول های بدن، به ویژه در سلول های تخمک دارد. منابع غذایی غنی کوآنزیم Q10 عمدتاً شامل گوشت، مرغ و ماهی است. با افزایش سن، سلول های شما از این ماده مغذی کمتر استفاده می کنند و همچنین در تولید انرژی کارایی کمتری دارند. این امر می تواند منجر به لقاح ضعیف تر و عوارض احتمالی بارداری بعد از 35 سالگی شود.
بدون شک قبلاً شنیده اید که کاهش کیفیت تخمک مهم ترین عامل مؤثر بر باروری با افزایش سن است. تحقیقات نشان می دهد CoQ10 نقش مهمی در حمایت از کیفیت تخمک سالم دارد و به طور بالقوه احتمال شما را برای داشتن یک کودک سالم افزایش می دهد.
6- به اینوزیتول نگاه کنید.
اینوزیتول ماده مغذی دیگری است که ممکن است برای باروری زنان مفید باشد. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که اینوزیتول موجب چرخه های قاعدگی سالم و عملکرد مناسب تخمدان می شود. مطالعات دیگر نشان داده است که مکمل اینوزیتول ممکن است موجب افزایش کیفیت تخمک و شکل گیری جنین سالم تر حمایت شود و بارداری سالم را در زنانی که از طریق درمان های باروری انجام می شوند، تقویت کند. اینوزیتولها را می توان در میوه ها، لوبیاها، غلات و آجیل ها یافت. همچنین به طور طبیعی در بدن شما تولید می شود.
به طور خلاصه، اگر شما بیش از 35 سال دارید، برخی از این نکات را در رژیم سلامتی خود بگنجانید. فشار خون خود را کنترل کنید، به خصوص اگر بالا باشد. سعی کنید یک برنامه ورزشی منظم داشته باشید و با پزشک خود در مورد کافئین صحبت کنید. از یک مکمل با کیفیت خوب استفاده کنید و برخی از مواد مغذی را حتماً استفاده کنید تا احتمال بارداری سالم خود را افزایش دهید.
عوارضی بارداری بعد از 35 سالگی
هرچه پیرتر می شوید، به احتمال زیاد بیشتر از زنان جوان شرایط سلامتی خاصی دارید که می تواند باعث عوارضی قبل و حین بارداری شود، از جمله:
- مشکل در باردار شدن (مشکلات باروری نیز نامیده می شود). هر زن با تعداد مشخصی تخمک متولد می شود. با هر بار تخمک گذاری، حدود 14 روز قبل از پریود شدن، تخمک آزاد می کنید؛ بنابراین هرچه پیرتر می شوید، تخمک کمتری دارید و تخمک هایی که دارید به راحتی توسط اسپرم مرد بارور نمی شوید. همه این ها باردار شدن شما را دشوارتر می کند. اگر شما بیش از 35 سال سن دارید و به مدت 6 ماه سعی در باردار شدن دارید، به ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بگویید. او ممکن است درمان های باروری را توصیه کند که می تواند به شما در بارداری کمک کند.
- دیابت زمانی است که مقدار زیادی قند (به نام قند خون یا گلوکز) در خون داشته باشید. قند خون بیش از حد می تواند به اندام های بدن شما آسیب برساند، از جمله رگ های خونی، اعصاب، چشم ها و کلیه ها. اگر از قبل دیابت دارید یعنی شما قبل از بارداری دیابت دارید.
- دیابت بارداری نوعی دیابت است که برخی از زنان در دوران بارداری به آن مبتلا می شوند.
- فشار خون بالا هنگامی اتفاق میافتد که نیروی خون در دیواره رگ های خون شما بسیار زیاد باشد.
- پره اکلامپسی می تواند بعد از هفته 20 بارداری یا درست بعد از بارداری اتفاق بیفتد. این حالت زمانی رخ می دهد که یک زن باردار فشار خون بالا دارد و نشانه آن این است که برخی از اعضای بدن او، مانند کلیه ها و کبد، ممکن است به درستی کار نکنند. علائم پره اکلامپسی شامل داشتن پروتئین در ادرار، تغییر در بینایی و سردردهای شدید است. اگر شما بیش از 40 سال سن دارید، خطر ابتلا به پره اکلامپسی بیشتر است.
این شرایط می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در دوران بارداری بعد از 35 سالگی شود، از جمله:
- تولد زودرس. تولد زودرس زمانی اتفاق میافتد که کودک شما خیلی زود متولد می شود، یعنی قبل از هفته 37 بارداری. نوزادان نارس بیش از نوزادانی که به موقع متولد شده اند بیشتر دچار مشکل سلامتی در بدو تولد و بعداً در زندگی هستند.
- وزن کم هنگام تولد. زمانی که کودک شما با وزنی کمتر از 5 پوند، 8 اونس به دنیا می آید یعنی کم وزن است.
- باردار بودن چندقلوها (دوقلو، سه قلو یا بیشتر). زنان مسن بیشتر از زنان جوان احتمال باردار شدن چند قلو را دارند. این اتفاق می تواند به خودی خود به دلیل تغییر هورمون های شما با افزایش سن رخ دهد و برخی از روش های درمانی باروری باردار شدن با چندقلوها را محتمل می کند. باردار شدن با چندقلوها می تواند در دوران بارداری مشکلاتی مانند زایمان زودرس، پره اکلامپسی، دیابت بارداری و مشکلات رشد کودک را ایجاد کند.
- نقایص مادرزادی، از جمله سندرم داون. نقص مادرزادی شرایطی است که در بدو تولد رخ می دهد. نقایص مادرزادی شکل یا عملکرد یک یا چند قسمت از بدن را تغییر می دهد. زنان مسن بیشتر از زنان جوان صاحب نوزادی با نقص مادرزادی می شوند.
- نیاز به سزارین (که به آن زایمان سزارین نیز گفته می شود). سزارین جراحی است که در آن کودک شما از طریق برشی که پزشک در شکم و رحم (رحم) شما ایجاد می کند متولد می شود؛ مانند هر عمل جراحی، بخش جراحی نیز با خطراتی مانند عفونت و واکنش به بیهوشی همراه است. هرچه سن شما بیشتر شود، احتمال بروز عوارض بارداری بعد از 35 سالگی بیشتر است که انجام سزارین را ضروری می کند.
- سقط جنین: زمانی رخ می دهد که کودک قبل از 20 هفته بارداری در رحم می میرد.