دوبوتامین (انگلیسی: Dobutamine) دارویی است که در درمان شوک قلبی (در نتیجه پرفیوژن ناکافی بافت) و نارسایی شدید قلبی استفاده می شود. همچنین ممکن است در انواع خاصی از تست های استرس قلبی استفاده شود. این دارو تنها به صورت IV، به صورت تزریق داخل ورید یا داخل استخوانی به صورت انفوزیون مداوم داده می شود. مقدار دارو باید با اثر مطلوب تنظیم شود. شروع اثرات معمولاً در عرض ۲ دقیقه دیده می شود. نیمه عمر آن دو دقیقه است. این دارو کوتاه مدت تجویز می شود و تا ۷۲ ساعت در بیمارستان ادامه نمی یابد.
عوارض جانبی رایج عبارتند از ضربان قلب سریع، ضربان قلب نامنظم و التهاب در محل تزریق.استفاده در افراد مبتلا به تنگی زیرآئورت هیپرتروفیک ایدیوپاتیک توصیه نمی شود. این دارو در درجه نخست با تحریک مستقیم گیرنده های β۱ عمل می کند، که قدرت انقباضات قلب را افزایش می دهد و منجر به اثر یونوتروفیک مثبت می شود. معمولاً تأثیر کمی بر ضربان قلب افراد دارد.دوبوتامین در سال ۱۹۷۸ برای استفاده پزشکی در ایالات متحده آمریکا تأیید شد. این دارو به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است. این دارو در ابتدا از ایزوپروترنول ساخته می شد.
موارد مصرف دوبوتامین
دوبوتامین به صورت تزریقی به عنوان یک داروی اینوتروپیک و برای کنترل برادی کاردی در سکته قلبی، جراحی قلب، آسیب های عضله قلب، شوک سپتیک و کاردیوژنیک و همچنین پیشگیری و درمان کاهش حاد فشار خون مصرف می شود.
موارد منع مصرف داروی دوبوتامین
- به تاریخ انقضای داروی دوبوتامین (Dobutamine) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی دوبوتامین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری یا قصد باردار شدن
- شیردهی
- آسم
- آلرژی
- مشکلات قلبی- عروقی (مانند اختلال در دریچه قلب)
- فشار خون بالا
تداخلات دارویی دوبوتامین
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله داروهایی که با داروی دوبوتامین تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای بیهوشی
- داروهای بیهوش کنندۀ استنشاقی هیدروکربنی
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای
- بتابلاکرها
- برخی داروهای اکسی توسیک
- برتیلیوم
- گوانتیدین
- نیتروپروساید
عوارض جانبی دوبوتامین
تب , سردرد , تهوع , درد قفسه سینه , افزایش تعداد ضربان قلب , استفراغ , تپش قلب , کاهش پتاسیم خون , سوزش , ائوزینوفیلی , تنگی نفس , کاهش فشار خون , بثورات پوستی , گرفتگی عضلات پا , تاکیکاردی بطنی , هیپوکالمی , افزایش فشار خون سیستولیک , افزایش ضربانات بطنی زودرس , درد آنژینی , بی نظمی ریتم بطن , افزایش وابسته به دوز فشار سیستولی بطنی , افزایش فرکانس بطنی در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی , انقباض عروقی , گزانتوما (تومور سلول ژانت سل) , فلبیت یا التهاب درد در محل تزریق , مهار تجمع ترومبوسیتها , درد غیر اختصاصی قفسه سینه , انقباض مجاری تنفسی