دیفن هیدرامین یک آنتی هیستامین است که عمدتاً برای درمان آلرژی استفاده می شود.]همچنین می تواند برای بی خوابی، علائم سرماخوردگی، لرزش در پارکینسونیسم و حالت تهوع استفاده شود. از طریق دهان، تزریق داخل ورید، تزریق در عضله یا روی پوست استفاده می شود.حداکثر اثر معمولاً حدود دو ساعت پس از دوز است و اثرات آن می توانند تا هفت ساعت ادامه داشته باشند.
موارد مصرف شربت دیفن هیدرامین
می دانیم که دیفن هیدرامین برای علائم آلرژی و تب و سرماخوردگی کاربرد دارد. این داروی آنتی هیستامین از داروهای پرکاربرد و مناسب است. این دارو علائم آبریزش، تب، احتقان و سایر علائمی که به حساسیت ها و آلرژی مربوط می شوند را برطرف می کند. گذاشتن این اثرها به علت بلوکه کردن هیستامین است.
داروی دیفن هیدرامین نوعی آنتی هیستامین است که در درمان علائم آلرژی، سرماخوردگی و تب یونجه موثر است. این علائم شامل راش و کهیر، خارش، آبریزش بینی، اشک، خارش چشم، خارش بینی و گلو، سرفه و عطسه می شود. از شربت دیفن هیدرامین برای درمان علامتی پارکینسون و واکنش های اکستراپیرامیدال هم استفاده می شود.
داروی دیفن هیدرامین در پیشگیری و درمان حالت تهوع، استفراغ و گیجی ناشی از مسافرت یا حرکت (مثل بیماری ماشین) کاربرد دارد. علاوه بر این دیفن هیدرامین می تواند در افزایش آرامش (ریلکس کردن) و درمان کم خوابی هم موثر باشد.
دیفن هیدرامین کامپاند ترکیب دو داروی دیفن هیدرامین و آمونیوم کلراید است. هر ۵ میلی لیتر شربت دیفن هیدرامین کامپاند، حاوی ۱۲.۵ میلی گرم دیفن هیدرامین هیدروکلراید و ۱۲۵ میلی گرم آمونیوم کلراید است. دیفن هیدرامین کامپاند هم با خاصیت آنتی هیستامینی برای کاهش علائم سرماخوردگی کاربرد دارد. علاوه بر آن دیفن هیدرامین کامپاند برای تسکین سرفه های خشک و صدادار یا سرفه های خلط دار هم استفاده می شود.
موارد منع مصرف داروی دیفن هیدرامین
- به تاریخ انقضای دارو توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی دیفن هیدرامین کامپاند را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک خود را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- سابقه حساسیت به این دارو یا هر دارو و مواد دیگری مانند غذاها، مواد نگهدارنده یا رنگ ها
- بارداری
- شیردهی
- اختلالات شدید کبد
- اختلالات شدید کلیه
- اسیدوز اولیه تنفسی
- پوفیریا
- صرع
- هیپرتروفی پروستات
- احتباس ادرار
- گلوکوم
تداخلات دارویی دیفن هیدرامین
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروی دیفن هیدرامین کامپاند را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
تداخلات دارویی دیفن هیدرامین با داروهای دیگر عبارتند از:
- به دلیل وجود دیفن هیدرامین در این دارو، استفاده همزمان با مضعف های CNS ممکن است اثرات مضعف این دارو را افزایش دهد.
- استفاده همزمان آن با داروهای آنتی کولینرژیک اثرات جانبی این دارو را تشدید می کند.
- مصرف همزمان داروهای سمی برای گوش مانند سالیسیلات و وانکومایسین با این دارو ممکن است علائم اثرات سمی آنها بر روی گوش (از جمله وزوز گوش و سرگیجه) را بپوشاند.
- به دلیل وجود سیترات سدیم در این دارو، احتمال تداخل با کینیدین، ضد اسیدها به خصوص بی کربنات سدیم، داروهای حاوی کلسیم دیگوکسین وجود دارد.
عوارض جانبی دیفن هیدرامین
- شایعترین : خواب آلودگی ، بی حالی ، شلی بدن ، گیجی، اخـتلال در هماهنگی حرکات ، سـردرد، اخـتلال سایکوموتور، خشکی دهان ، سفت شدن ترشحات دستگاه تنفس ، تاری دید، احتباس ادرار یا اشکال در دفع ادرار، یبوست ، ترش کردن ، تهوع ، استفراغ ، اسهال ، درد سردل ، بی اشتهایی
- مهمترین : تشدید حملات آسماتیک ، احتباس ادرار، واکنش های آلرژیک ، خواب آلودگی شدید، بـه نـدرت اختلالات ریتم ، کلاپس قلبی -عروقی ، تشدیدکلوکوم ، تشنج ، پرفشاری خون
- سایر عوارض : افزایش فعالیت ، تحریک پذیری ، تپش قللب ، دلیـریوم ، عصبانیت ( بـه ویـژه درکـودکان ) ، بی قراری ، بی خوابی ، لرزش ، سرخوشی . در تـزریق IV عوارض : واکـنش حاد دیسـتونیک ، تـریسموس ، اختلال بلع ، دیزآرتری ، لرزش ، کانفیوژن ، ریجیدیتی گزارش شده .کهیر، حساسیت به نور، تاکیکاردی ، افت فشار خون خفیف ، وزوز گوش ، سرگیجه حقیقی ، گرفتگی بـینی ، خشکـی بـینی و چشــم ، دوبـینی ، تب ، آنژیوادم ، آگرانولوسیتوز، لوکوپنی ، ترومبوسیتوپنی ، آنمی همولیتیک ، افسردگی، عوارض خالج هرمی و میالژی .
توصیه های دارویی دیفن هیدرامین
- این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شود .
- به منظور تحریک گوارشی همراه غذا مصرف شود .
- در صورت مصرف این دارو تشخیص آپاندیسیت و علایم سمی بر گوش ناشی از دارو مشکل می گردد.