از روفینامید به منظور کنترل حملات (تشنج ) در بیمارانی استفاده می شود که به سندروم لنوکس گاستات (LGS) مبتلا هستند . روفینامید به گونه ای در مغز عمل میکند تا از بروز حملات پیشگیری نماید .این دارو نمیتواند بیماری یاد شده را درمان کند و فقط تا زمانی که بیمار از آن مصرف کند،حملات تشنجی را کنترل میکند .این دارو فقط با تجویز پزشک مصرف میگردد و به انواع زیر موجود است :
- قرص
- سوسپانسیون
موارد منع مصرف داروی روفینامید
- به تاریخ انقضای روفینامید توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است،از آن مصرف نکنید.
- هرگز این دارو را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- تداخل دارویی روفینامید را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
تداخلات دارویی روفینامید
- سوبستراهای CYP2E1 و CYP3A4 ، القا کننده ها و مهار کننده های کربوکسیل استراز می تواند بر فارماکوکینتیک روفینامید اثر بگذارد.
- مصرف روفینامید با سایر داروهای ضد صرع می تواند بر غلظت پایه روفینامید بخصوص در کودکان اثر بگذارد.
- مصرف همزمان با داروهای کوتاه کننده فاصله QT بایستی با احتیاط صورت پذیرد.
- کاربامازپین: مصرف همزمان باعث کاهش غلظت پلاسمایی هر دو دارو می شود.
- Chlorzoxazone: باعث افزایش غلظت Chlorzoxazone می شود.
- الکل و بنزودیازپین ها: اثرات سرکوب CNS مثل خواب آلودگی افزایش می یابد.
- داروهای ضد بارداری: باعث کاهش غلظت پلاسمایی و AUC اتینیل استرادیول و نوراتیندرون می شود.
- دیگوگسین: اثر افزایشی در کوتاه کردن فاصله QT دارد.
- لاموتریژین: باعث کاهش غلظت لاموتریژِن شده و اثر افزایشی در کوتاه کردن فاصله QT دارد.
- منیزیم: اثر افزایشی در کوتاه کردن فاصله QT دارد.
- مگزیلتین: اثر افزایشی در کوتاه کردن فاصله QT دارد.
- فنوباربیتال: باعث کاهش غلظت پلاسمایی روفینامید می شود.
- فنی توئین: باعث افزایش غلظت پلاسمایی فنی توئین و کاهش غلظت پلاسمایی روفینامید می شود.
- پریمیدون: باعث کاهش غلظت پلاسمایی روفینامید می شود.
- رانولازین: اثر افزایشی در کوتاه کردن فاصله QT دارد.
- والپروات: باعث افزایش غلظت پلاسمایی روفینامید می شود.
- از مصرف الکل به دلیل افزایش سرکوب CNS خودداری کنید.
- غذا جذب دارو را افزایش می دهد.
- از مصرف گل مغربی به دلیل کاهش آستانه تشنج خودداری کنید.
اقدامات احتیاطی روفینامید
- پزشکتان باید وضعیت شما و یا کودکتان را در فواصل معین بررسی نماید تا از عملکرد صحیح دارو اطمینان حاصل کند.ممکن است به منظور بررسی احتمال بروز عوارض جانبی از آزمایش خون استفاده شود.
- در صورتی که خودتان و یا کودکتان در طی مصرف این دارو هر گونه افکار یا رفتار غیر معمول و عجیب داشتید ،حتما با پزشکتان مشورت نمایید .تعدادی از تغییرات رفتاری افرادی که از این دارو مصرف میکنند ،مشابه افرادی است که به میزان زیادی از الکل استفاده میکنند .احتمال بروز گیجی ،وخامت افسردگی ،توهمات دیداری و شنیداری و حسی ،افکار خودکشی ،هیجان شدید ،اضطراب و کج خلقی هم وجود دارد .
- این دارو میتواند باعث بروز سرگیجه و خواب آلودگی و سبکی سر ،بی ثباتی و کاهش هشیاری در تعدادی از افراد شود پیش از کار با وسایل خطرناک و یا رانندگی حتماً از واکنش خود به این دارو اطمینان حاصل کنید و این در صورتی است که شما هشیار نیستید و یا نمیتوانید به خوبی فکر کنید و یا ببینید .
- این دارو در بروز واکنش های الرژیک جدی مؤثر است که میتواند بر بخش های متفاوتی از بدن مانند کبد و کلیه و قلب اثر گذارد .در صورتی که خودتان و یا کودکتان یک و یا چند عدد از این علایم را داشتید حتماً به پزشکتان اطلاع دهید :تب ،تیرگی ادرار ،سردرد ،دانه های قرمز پوستی ،خار ش،انباشتگی مایعات در اطراف صورت ،معده درد ،درد و تورم و حساسیت گره های لنفاوی ،خستگی شدید ،زردی چشمان و پوست .
- از قطع ناگهانی این دارو بپرهیزید مگر با مشورت با پزشکتان .در صورتی که شما مصرف این دارو را ناگهانی قطع کنید ،ممکن است حملات عود کنند و یا بیشتر بروز کنند .پزشکتن توصیه میکند که پیش از قطع مصرف دارو ،دوز آن را به صورت تدریجی کاهش دهید .
- در صورتی که هر علائمی مانند تب و لرز و یا گلودرد را مشاهده کردید به پزشکتان اطلاع دهید زیرا این موارد میتوانند نشان دهنده ی نوعی عفونت باشند که بر اثر کاهش تعداد گلبولهای سفید خون بروز میکند .
- ممکن است قرص های پیشگیری از بارداری در طی مصرف این دارو اثر بخشی کمتری داشته باشند .میتوانید در این دوران از سایر روش های پیشگیری از بارداری به همراه قرص ها استفاده نمایید مانند کاندوم ،دیافراگم ،فوم ها و یا ژله های پیشگیری از بارداری .
- در هنگام مصرف این دارو از نوشیدن الکل بپرهیزید .
- از مصرف همزمان سایر داروها مانند تجویزی و غیر تجویزی (داروهای گیاهی و مکمل های ویتامینی ) با این دارو بپرهیزید مگر با تجویز پزشکتان .
دارو های هم گروه روفینامید
- کاربامازپین
- فلبامات
- گاباپنتین
- لاموتریژین
- لوتیراستام
- منیزیوم سولفات
- اکس کاربازپین
- پرگابالین
- تیاگابین
- توپیرامات
- سدیم والپروات
- زونیساماید
- ویگاباترین