کلسیم، فراوانترین ماده معدنی موجود در بدن انسان، نقش پراهمیتی در سلامت استخوانها و محافظت از بدن در برابر پوکی استخوان دارد. به علاوه، این ماده معدنی به عنوان یک پیامرسان، نقش بسیار مهمی در مسیرهای نشانهگذاری سلولی در سرتاسر بدن نیز ایفا میکند. کلسیم برای کارکرد طبیعی سلولها، انتقال پیامهای عصبی، ترشح هورمونها، انعقاد خون، انقباض عضلات و آرامسازی عضلات نیز ضروری است. بنابراین، نشانههای کمبود کلسیم میتواند بسیاری از کارکردهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد و به گونههای متفاوت در بدن بروز کند. متاسفانه، بسیاری از آدمها توصیههای پزشکان را در خصوص مصرف کلسیم کافی از طریق رژیم غذایی یا مصرف مکملها در کنار رژیم غذاییشان نادیده میگیرند و به همین دلیل دچار کمبود کلسیم شده و علائم این کمبود را تجربه میکنند.
در پیشگیری از هایپوکلسمی: بر حسب نیاز هر فرد با دستور پزشک انفوزیون وریدی می شود.
درمان هایپوکلسمی یا جایگزینی الکترولیت ها و رفع علائم کزاز: یک آمپول 10 میلی لیتری به آهستگی با سرعت کمتر از 5 میلی لیتر در دقیقه تزریق وریدی می شود. دوز مصرفی در صورت لزوم تکرار می شود تا علائم کزاز کنترل گردد.
رفع بیماری هانگری بون: یک آمپول کلسیم گلوکونات به وسیله محلول ایزوتونیک رقیق شده به نحوی که حداکثر 1 میلی گرم ماده موثره در دقیقه تا زمان جایگزینی با رژیم خوراکی به بیمار تجویز می شود.
درمان هایپرکالمی: یک تا دو آمپول 10 میلی لیتری با سرعت حداکثر 5 میلی لیتر در دقیقه و با کنترل و مراقبت دائمی بیمار و بررسی تغییرات نوار قلبی تزریق وریدی می شود.
بهبود بیماری هایپرمنیزیمی: یک تا دو آمپول 10 میلی لیتری با سرعت حداکثر 5 میلی لیتر در دقیقه استفاده می شود.
کلسیم، منیزیم و فسفر از مواد معدنی و الکترولیتهای ضروری بدن هستند و در استخوانها و دندان وجود دارند. 99% کلسیم بدن در اسکلت وجود دارد. کلسیم در متابولیسم استخوان، انعقاد خون و فعال نمودن آنزیم های بدن نقش دارد کلسیم در غشا سلول به لیستین متصل شده و در نفوذ پذیری غشاء نقش داشته و ورود مواد غذایی به داخل سلول را تنظیم می کند، کلسیم در تحریک انقباضات عضلانی، تنظیم و انتقال ایمپالسهای عصبی، جذب ویتامین B12در روده و غشاء سلول نقش دارد.
منیزیوم کوفاکتور بسیاری از آنزیمهای بدن میباشد و در انتقال فسفات، انقباض عضلات و انتقال عصبی نقش دارد. یکی از مهمترین آنزیمهایی که در داخل سلول توسط منیزیم فعال می شود، آنزیم ATPase است که نقش بسیار مهمی در کلیه واکنش ها متابولیکی دارد. چون منیزیم به مقدار زیاد از طریق شیر طی دوره بحرانی بعد از زایمان دفع می شود، گاو در طی شیر دهی نسبت به هیپومنیزیمی بسیار حساس بوده و هیپومنیزیمی مزمن در بروز فلجی گاو بسیار موثر است.
فسفر نقش مهمی در استخوان، متابولیسم کربوهیدرات و چربی داشته و جزء اصلی فسفولیپید بافتها می باشد. این ماده در بافت عصبی به وفور وجود دارد. فسفر در کروماتین نوکلئوپروتئینهای سلول و فسفوپروتئینها مانند کازئین وجود دارد و در تنظیم تعادل اسید باز در بدن موثر است. عمل اصلی فسفر انتقال انرژی بیولوژیک به عنوان ATP می باشد، اندازه گیری فسفر سرم خون در تشخیص و پیشگیری و اتیولوژی ریکتز و استئومالسی در گاو اهمیت دارد. دکستروز مونوساکاریدی است که به عنوان منبع انرژی در بدن استفاده می شود و طی گلوکولیز به پیروات تبدیل شده ودر نتیجه ATP مهمترین متابولیت انرژی تولید میشود. در مواردی که در حوالی زایمان تولید کتون بادیها در کبد به علت مشکلات زایمان و به دلیل کاهش کربوهیدرات و… افزایش می یابد، (کتوز) تجویز تدریجی دکستروز که به راحتی متابولیزه شده در حل مشکل دام بسیار موثر است.
تقریبا 30 ـ 20 درصدکلسیم در روده کوچک جذب می شود که این امر به حضور متابولیتهای ویتامین D، pH روده و فاکتورهای رژیم غذائی مانند پیوند کلسیم به فیتاتها و فیبرها بستگی دارد. جذب کلسیم در صورت وجود کمبودکلسیم یا در بیمارانی که رژیم غذایی با کلسیم کم دریافت می کنند، افزایش یافته و در بیماران مبتلا به فقدان یا کمبود اسید معده کاهش می یابد. پیوند کلسیم به پروتئین پلاسما تقریبا 45 درصد است. 20درصد کلسیم از راه کلیه و 80 درصد آن از راه مدفوع دفع می شود.
استخوانها و دندانها بیش از 99٪ کلسیم در بدن انسان دارند. کلسیم در خون، عضلات و سایر بافت ها نیز یافت می شود. کلسیم موجود در استخوان ها می تواند به عنوان کلسیم ذخیره ای استفاده شود که می تواند در صورت لزوم در بدن آزاد شود. غلظت این ماده معدنی در بدن با افزایش سن تمایل به کاهش پیدا می کند. زیرا از طریق عرق، سلولهای پوستی و مواد زائد از بدن آزاد می شود. علاوه براین، با افزایش سن زنان، به دلیل کاهش سطح استروژن، جذب آن کاهش پیدا می کند (جذب بسته به نژاد، جنس و سن ممکن است متفاوت باشد). استخوانها همیشه در حال تجزیه و بازسازی هستند و برای این فرآیند calcium مورد نیاز است. مصرف اضافی به بازسازی صحیح و استحکام استخوان ها کمک می کند.