التهاب و ناراحتیهای پوستی ممکن است در هر سنی و با هر شرایطی پیش آید. این مشکلات مربوط به پوست معمولا خود را با قرمزی و خارش نشان میدهند. علت اینکه چرا پوست دچار این التهاب و خارش میشود به طور دقیق مشخص نیست. عوامل مختلفی مثل تماس با مواد شوینده، حساسیت به برخی از لوازم آرایشی، استفاده از اسپریهای خوشبو کننده، تماس با مواد شیمیایی صنعتی و... همگی میتوانند لایه سطحی و چرب پوست را از بین برده و باعث این التهاب شوند. استفاده از زیورآلات به دلیل اینکه معمولا ترکیبی از فلزات مختلف هستند به طور ویژهای باعث حساسیت و خارش در ناحیه گوش، گردن، مچ دستها و انگشتان میشود که در برخی از موارد با عفونت نیز همراه میباشد. در این شرایط بهتر است تا بهبودی کامل از این زیورآلات استفاده نشود. از آنجاییکه درمان حساسیتها در مراحل خفیف و ابتدایی بسیار آسانتر از مراحل شدید میباشد توصیه میشود به محض مشاهده علائم حساسیت یا آلرژی در پوست خود قبل از اینکه میزان حساسیت مزمن شود اقدامات درمانی لازم را برای آن آغاز کنید. بیماریهایی مثل اگزما، پسوریازیس، آرتریت و... از مشکلات پوستی هستند که هر کدام درمان خاص خود را میطلبند.
روشهای درمانی التهاب پوست کدامند؟
اگر بخواهید روشهای درمانی این التهابات پوستی را در پیش گیرید قبل از هر چیز باید عامل آلرژیزا را از بین ببرید. پس از آن میتوانید با مراجعه به پزشک و مصرف داروهایی که وی با توجه به نوع بیماری و انجام برخی از آزمایشات مربوطه تجویز میکند، به رفع التهاب و خشکی پوستتان کمک کنید. پماد کلوبتازول یکی از داروهایی است که در این زمینه توسط پزشک تجویز میشود.
پماد کلوبتازول چیست؟
پماد کلوبتازول (Clobetasol) از داروهایی است که به منظور درمان التهاب و خارش پوست ناشی از نیش حشرات، آفتاب سوختگی، درماتیت، درماتوز التهابی، اگزما، پسوریازیس و... مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو بیشتر در شرایطی که بیمار به سایر داروهای كورتیكواستروئید پاسخ نمیدهد تجویز میشود.
مقدار و نحوه مصرف پماد کلوبتازول
میزان دقیق مصرف این دارو باید توسط پزشک تعیین گردد. به طور معمول به منظور رفع التهابات پوستی دو بار در روز (یک بار صبح و یک بار شب) دارو را بر روی پوست (موضع مورد نظر) بمالید. توجه داشته باشید که مدت درمان از ۱۴ روز و مقدار مصرف پماد یا کرم از ۵۰ گرم در هفته نباید تجاوز کند.
مكانیسم اثر
ضد التهاب: كلوبتازول با تحریك ساخت آنزیمهای لازم موجب كاهش پاسخ التهابی میشود. كلوبتازول از گروه I كورتیكواستروئیدهای دارای فلوئور با قدرت اثر خیلی زیاد است كه معمولاً در تدابیر درمانی درماتوز حاد كه به دیگر كورتیكواستروئیدهای با قدرت اثر كمتر پاسخ ندادهاند ، استفاده میشود.
فارماكوكینتیك
جذب: مقدار جذب كلوبتازول به قدرت اثر فرآورده، مقدار به كار رفته و وضعیت پوست موضع بستگی دارد. حدود جذب كلوبتازول از یك درصد در نواحی دارای لایه شاخی ضخیم پوست (كف دست، كف پا، آرنج و زانو) تا 36 درصد در نواحی دارای لایه شاخی نازك (صورت، پلكها و اعضای تناسلی) است.
در نواحی آسیب دیده پوست، التهاب یا پانسمان بسته جذب دارو افزایش مییابد. استروئیدهای موضعی، بخصوص از طریق مخاط دهان، تا حدی جذب سیستمیك دارند.
پخش:
بعد از مصرف موضعی، كلوبتازول در سرتاسر موضع پخش میشود. مقدار دارویی كه جذب دستگاه گردش خون شود ، به سرعت از خون برداشته شده به داخل عضلات، كبد، پوست، رودهها و كلیهها پخش میشود.
متابولیسم:
بعد از مصرف موضعی، كلوبتازول عمدتاً در پوست متابولیزه میشود. مقدار كمی از داروی جذب شده به داخل گردش خون سیستمیك ، در كبد به تركیبات غیرفعال متابولیزه میشود. دفع: متابولیتهای غیرفعال عمدتاً به صورت گلوكورونیدها ، سولفاتها و همچنین به صورت محصولات غیركونژوگه، از طریق كلیهها دفع میشوند. مقدار كمی از متابولیتها از طریق مدفوع دفع میشود.
منبع: سایت ستاره