ادفوویر یک آنالوگ نوکلئوزاید صناعی که برای مهار هپاتیت B استفاده می شود .ادفوویر می تواند باعث شرایطی جدی به نام اسیدوز لاکتیک شود. اگر علائمی مانند درد و ضعف عضلانی، بی حسی و سردی دست ها و پا ها، مشکلات تنفسی، درد شکم، تهوع، استفراغ، افزایش ضربان قلب و ضربان قلب نامنظم، سرگیجه، احساس خستگی و ضعف شدید را داشتید، حتی به صورت خفیف، با اورژانس تماس بگیرید.این دارو همچنین می تواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی جدی شود؛ مخصوصا در افرادی که بیماری کلیوی دارند و یا دارو های خاصی مصرف می کنند.
اگر در معرض HIV قرار گرفته اید و یا سابقه HIV و AIDS درمان نشده دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف بی رویه دارو برای درمان هپاتیت B مزمن می تواند باعث شود عفونت HIV در برابر داروهای روتین درمان HIV و AIDS مقاوم شود. ممکن است لازم باشد قبل از شروع مصرف این دارو، تست HIV بدهید.
موارد و مقدار مصرف آدفوویر
- عفونت مزمن هپاتیت B : بزرگسالان: 10 میلی گرم روزانه خوراکی به مدت 12 ماه.
- عفونت HIV مقاوم به لامیوودین (تأیید نشده): بزرگسالان: 120-30 میلی گرم روزانه خوراکی.
نحوه مصرف ادفوویر
دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی برچسب دارو یا تجویز پزشک مصرف کنید. از مصرف این دارو برای مدت طولانی تر و یا مقدار کمتر یا بیشتر از تجویز پزشک خودداری کنید.
ادفوویر را با یک لیوان کامل آب مصرف کنید.این دارو را می توانید با یا بدون غذا مصرف کنید.برای نتیجه بهتر دارو، آن را به صورت منظم مصرف کنید. قبل از پایان دارو های خود، داروی جدید تهیه کنید. مصرف این دارو را بدون اطلاع پزشک قطع نکنید.هنگام مصرف این دارو نیاز به سنجش مکرر عملکرد خون دارید. عملکرد کبد و کلیه شما نیز باید به طور منظم چک شود. طی درمان با این دارو باید تحت نظارت یک پزشک باشید و به طور منظم پزشک خود را ملاقات کنید. دارو را در دما اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.
هپسرا (ادفوویر) برای چه مواردی استفاده می شود؟
ویروس هپاتیت B (HBV) باعث عفونت می شود که می تواند منجر به التهاب کبد (تورم) شود. این ویروس در برخی افراد پس از یک عفونت حاد (کوتاه مدت) از بین می رود و علائم آن تا شش ماه طول می کشد. علائم این نوع عفونت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- از دست دادن اشتها
- ادرار به رنگ زرد تیره
- تب
- درد مفاصل
- حالت تهوع یا استفراغ
- دل درد
- مدفوع هایی به رنگ خاکستری
- خستگی یا کم انرژی بودن
- زردی پوست و چشم ( یرقان )
با این حال، اگر بدن نتواند با ویروس مبارزه کند و آن را از بین ببرد، عفونت مزمن (طولانی مدت) می شود و برخی از افراد تا زمانی که عوارضی را تجربه نکنند، هیچ علامتی ندارند. عوارض ممکن است شامل سیروز ، نارسایی کبد یا سرطان کبد باشد.
هشدارها در مورد مصرف آدفوویر
- در صورت قطع مصرف خودسرانه دارو ممکن است هپاتیت تشدید شود و در صورت نیاز به قطع دارو بایستی از لحاظ بالینی و آزمایشگاهی عملکرد کبدی بیمار بررسی شود.
- ادفوویر و سایر داروهای ضد رتروویروس ممکن است باعث لاکتیک اسیدوزیس و هپاتومگالی شدید شود که در مواردی مرگ و میر گزارش شده است. در صورت ایجاد علائمی از درگیری کبد و نیز اسیدوزلاکتیک بایستی دارو قطع شود.
- در صورت ایجاد سمیت کلیوی (افزایش سطح کراتینین و کاهش سطح فسفر سرم) دارو بایستی قطع شود.
- در صورت بروز هرکدام از موارد زیر با پزشک مشورت شود: بارداری، شیردهی، ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز (به علت افزایش احتمال مقاومت دارویی) اختلالات کلیوی و کبدی.
- به علت امکان بروز مشکلات کبدی و لاکتیک اسیدوزیس در صورت بروز هر یک از علائم زیر با پزشک مشورت شود : زرد پوست یا چشم ها، تیره شدن ادرار، مدفوع رنگ پریده، درد معده ، اسهال، استفراغ، تهوع، کاهش اشتهای ماندگار، تنفس کوتاه یا مشکل، ضربان قلب کند یا نامنظم، ضعف یا خستگی غیر معمول، درد ماهیچه ای، احساس سرما، سرگیجه و سردرد خفیف. قطع یک باره دارو، ممکن است باعث آسیب شدید کبد شود و بیمار بایستی کاملا تحت نظر پزشک باشد.
نکات قابل توصیه در مورد مصرف آدفوویر
- بیمار می تواند دارو را بدون توجه به زمان مصرف غذا میل نماید.
- به بیمار توصیه نمایید هرگونه علائم و نشانه های سمیت کلیوی، ضعف، درد عضلانی، تهوع و استفراغ، سرگیجه، منگی، تغییر شدت و تعداد ضربان قلب و احساس سردی بخصوص در اندام ها را سریعاً گزارش نماید.
- به دلیل احتمال تشدید هپاتیت به بیمار توصیه نمایید از قطع خودسرانه و ناگهانی دارو خودداری نماید.
- در صورت بارداری و یا تصمیم به باردار شدن،ناقل بودن عفونت HIV و یا احتمال ابتلا به آن پزشک خود را در جریان بگذارید.
مصرف آدفوویر در دوران حاملگی
C - مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد
تجویز دارو به زنان باردار تنها با صلاحدید پزشک معالج باید صورت گیرد و در زمان شیردهی بهتر است شیردهی قطع شود.
داروهای هم گروه آدفوویر
- والاسیکلوویر
- والگان سیکلوویر
- آسیکلوویر
- سیدوفوویر
- انتکاویر
- فامسیکلوویر
- گان سیکلوویر
- ریباویرین
- تلبیوودین