هپاتیت B ویروسی است که از طریق جریان خون به کبد منتقل شده و در آنجا سبب التهاب و آسیب می شود. پس از عفونت با هپاتیت B تعداد اندکی از افراد آلوده، دچار عفونت مزمن هپاتیت B می شوند و برای کاهش فعالیت ویروس نیاز به درمان دارند. درمان هپاتیت B مزمن چندین سال طول می کشد و به ترکیبی از داروهای ضد ویروسی نیاز دارد. داروی انتکاویر با متوقف کردن تکثیر ویروس، موجب کاهش تعداد ویروس در بدن می شود و به بهبود سیستم ایمنی بدن و عملکرد کبد کمک می کند. این دارو را دکتر متخصص به شما تجویز خواهد کرد.
مصارف پزشکی انتکاویر
انتکاویر عمدتا برای درمان عفونت مزمن هپاتیت B در بزرگسالان و کودکان دو سال و بالاتر با تکثیر ویروسی فعال و شواهد بیماری فعال با افزایش آنزیم های کبدی استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از عفونت مجدد HBV پس از پیوند کبد و درمان بیماران HIV آلوده به HBV استفاده می شود.انتکاویر در برابر HIV ضعیف است، اما برای استفاده در بیماران مبتلا به HIV-HBV بدون رژیم ضد HIV به طور کامل سرکوب کننده توصیه نمی شود، زیرا ممکن است برای مقاومت به لامیوودین و امتریسیتابین در HIV انتخاب شود.
میزان و نحوه مصرف انتکاویر
- پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
- این دارو باید به صورت خوراکی و با معده خالی( حداقل ٢ساعت بعد از غذا خوردن و ٢ ساعت قبل از وعده غذایی بعدی)، مطابق دستور پزشک مصرف شود.
- در صورت مصرف فرم مایع این دارو ، دوز مشخص شده را به کمک دستگاه یا قاشق مخصوص اندازه گیری کنید و از استفاده از قاشق آشپزخانه به دلیل عدم دقت کافی خودداری کنید.
- دارو را به صورت مستقیم با قاشق وارد دهان کرده و آن را قورت دهید. از مخلوط کردن دارو با آب یا مایعات دیگر خودداری کنید. بعد از هر بار استفاده از قاشق، آن را با آب بشویید.
- دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.همچنین درکودکان دوز مصرفی بر اساس وزن آنها تعیین می شود.
- این نکته حائز اهمیت است که دارو مطابق با تجویز پزشک مصرف شود و مصرف هیچ دوزی فراموش نشود.
- بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو ، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
- از مصرف دارو بیشتر یا کمتر از مقدار تجویز شده و متوقف کردن مصرف آن خودداری کنید .مگر به دستور پزشک. زیرا با این کار مقدار ویروس افزایش یافته، درمان عفونت (نسبت به دارو مقاومت ایجاد می شود) دشوارتر یا عوارض جانبی تشدید می شوند.
- در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.
هشدارها در مورد انتکاویر
- هنگامی که این دارو در برخی از مبتلایان به هپاتیت B قطع شود، باعث بدتر هپاتیت B شده است. بدون مشورت با پزشک خود این دارو قطع نشود.
- به ندرت، این دارو ممکن است باعث تورم کبد و تجمع اسید در خون شود. بعضی اوقات، ممکن است این عارضه کشنده باشد. این خطر ممکن است در خانم ها، در افراد دارای اضافه وزن و در افرادی که مدت طولانی از این داروها را مصرف می کنند، بیشتر باشد.
- اگر HIV دارید که درمان نمی شود، ممکن است پس از مصرف این دارو درمان آن سخت تر شود. آزمایش HIV باید قبل از مصرف این دارو انجام شود. با پزشک خود مشورت کنید.
- اسیدوز لاکتیک و هپاتومگالی شدید با استئاتوز، از جمله موارد کشنده، با استفاده از مهار کننده های آنالوگ نوکلئوزید به تنهایی یا همراه با ضد ویروس ها گزارش شده است.
- مقاومت متقاطع ممکن است در بیمارانی که در درمان قبلی با لامیوودین شکست خورده اند، ایجاد شود.
دارو های هم گروه انتکاویر
- آسیکلوویر
- ادفوویر
- سیدوفوویر
- فامسیکلوویر
- گان سیکلوویر
- ریباویرین
- والاسیکلوویر
- والگان سیکلوویر
- تلبیوودین
نگهداری انتکاویر
دارو را در دمای محیط و به دور از نور و رطوبت نگه دارید .به منظور قرار نگرفتن دارو در معرض نور، بطری دارو را در کارتن اصلی نگهداری کنید و از نگهداری دارو در دستشویی یا حمام خودداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.