از انتکاویر در درمان عفونت طولانی مدت هپاتیت B استفاده می شود. هپاتیت B عفونت کبدی می باشد که توسط ویروس هپاتیت B ایجاد می شود. عفونت طولانی مدت می تواند باعث آسیب کبدی، سرطان کبدی نادر و نارسایی کبدی شود. انتکاویر به کاهش میزان ویروس هپاتیت B در بدن کمک می کند. موثر بودن این دارو در کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد یا آسیب کبدی مشخص نمی باشد. انتکاویر یک داروی ضد ویروسی می باشد که از دسته ی داروهای مهارکننده های معکوس ترانس اسکریپتاز نوکلئوزید ویروس هپاتیت B می باشد. انتكاویر هپاتیتB را درمان نمی کند و از سرایت ویروس به سایر افراد در اثر روابط جنسی یا تماس با خون و مایعات آلوده به ویروس(از جمله استفاده از سرنگ مشترک)، جلوگیری نمی کند.
نکاتی که قبل از مصرف انتکاویر باید در نظر گرفته شود
بعضی داروها را نمی توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد. بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی انتکاویر ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا به نوزاد خود شیر می دهید.
- اگر هرگونه مشکل کلیوی دارید.
- اگر به عفونت نقص ایمنی اکتسابی (HIV) نیز دچار هستید.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی دیگری دارید.
نحوه مصرف انتکاویر
پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.این دارو باید به صورت خوراکی و با معده خالی( حداقل ٢ساعت بعد از غذا خوردن و ٢ ساعت قبل از وعده غذایی بعدی)، مطابق دستور پزشک مصرف شود.در صورت مصرف فرم مایع این دارو ، دوز مشخص شده را به کمک دستگاه یا قاشق مخصوص اندازه گیری کنید و از استفاده از قاشق آشپزخانه به دلیل عدم دقت کافی خودداری کنید.
دارو را به صورت مستقیم با قاشق وارد دهان کرده و آن را قورت دهید. از مخلوط کردن دارو با آب یا مایعات دیگر خودداری کنید. بعد از هر بار استفاده از قاشق، آن را با آب بشویید.دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.همچنین درکودکان دوز مصرفی بر اساس وزن آنها تعیین می شود.
این نکته حائز اهمیت است که دارو مطابق با تجویز پزشک مصرف شود و مصرف هیچ دوزی فراموش نشود.بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو ، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
از مصرف دارو بیشتر یا کمتر از مقدار تجویز شده و متوقف کردن مصرف آن خودداری کنید .مگر به دستور پزشک. زیرا با این کار مقدار ویروس افزایش یافته، درمان عفونت (نسبت به دارو مقاومت ایجاد می شود) دشوارتر یا عوارض جانبی تشدید می شوند.در صورت عدم بهبود و بدتر شدن شرایط، پزشک معالج خود را در جریان امور قرار دهید.
مکانیسم اثر انتکاویر
انتکاویر در داخل سلول به گوانین تری فسفات فسفریله شده که با سوبستراهای طبیعی رقابت کرده تا بطور موثر باعث مهار پلیمراز ویروس هپاتیت بی شود. مهار آنزیمی باعث مهار فعالیت ترانس کریپتاز برگشتی شده و نهایتا ساخت دی ان ا ویروس کاهش می یابد.
فارماکوکینتیک انتکاویر
- جذب: با غذا تاخیر می یابد. CMAX به 46-44% کاهش می یابد، AUC به 20-18% کاهش می یابد.
- توزیع: وسیع ( بیش از میزان آب بدن )
- اتصال به پروتئین: حدود 13%
- متابولیسم: کنژوگاسیون مختصر گلوکورونیده یا سولفاته کبدی
- نیمه عمر: نهایی حدود 6-5 روز، تجمعی حدود 24 ساعت
- زمان رسیدن به پیک پلاسمایی: 5/1-5/0 ساعت
- دفع: ادرار ( 70-60 % بصورت داروی تغییر نیافته )
نکات قابل توصیه در مورد انتکاویر
- عملکرد خون را همانطور که پزشک به شما گفته است، بررسی کنید.
- این دارو یک درمان برای عفونت هپاتیت نیست. تحت مراقبت پزشک خود باشید.
- این دارو مانع از گسترش بیماری هایی مانند HIV یا هپاتیت می شود که از طریق خون یا رابطه جنسی انتقال می یابد. بدون استفاده از کاندوم لاتکس یا پلی اورتان هیچ نوع رابطه جنسی نداشته باشید. سوزن یا چیزهای دیگری مانند مسواک یا تیغ را به اشتراک نگذارید.
- اگر 65 سال سن یا بیشتر دارید، از این دارو با احتیاط استفاده کنید. شما می توانید عوارض جانبی بیشتری تجربه کنید.
- اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید و یا شیرده می باشید، به پزشك خود اطلاع دهید. باید در مورد فواید و خطرات دارو برای شما و کودک بحث شود.
- اگر وزن فرزند شما تغییر می کند، با پزشک صحبت کنید. دوز این دارو ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
- با معده خالی مصرف شود. 2 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا میل کنید.