میزان و نحوه مصرف داروی پرومتازین

  دوشنبه، 05 دی 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
میزان و نحوه مصرف داروی پرومتازین
کاربرد اصلی پرومتازین برای درمان سرگیجه و آلرژی می‌باشد. همچنین در درمان اضطراب، به عنوان آرام بخش قبل از بیهوشی عمومی، بیماری مسافرت و کنترل تهوع حتی در زنان حامله نیز استفاده می‌گردد. در این بخش به میزان و نحوه مصرف داروی پرومتازین در ساعد نیوز اشاره می کنیم.

علت میگرن به طور کامل مشخص نشده است اما به نظر می رسد که در این بیماری فعالیت برخی از مواد شیمیایی مغز افزایش پیدا کرده و سبب می شود بخش های از مغز اطلاعاتی ارسال کنند که نهایتاً منجر به بروز علائم میگرن شود. علت تغییر فعالیت این مواد در مغز هنوز به خوبی مشخص نیست. در برخی از مردم نوع تغذیه ممکن است بر شروع دردهای میگرنی مؤثر باشد اما در بعضی دیگر علت کاملاً آشکار نیست. التریپتان به گروهی ز داروها به نام آگونیست های گیرنده سروتونین تعلق دارد. به این داروها تریپتان ها نیز گفته می شود. این مواد سبب تحریک گیرنده یکی از مواد شیمیایی مغز به نام سروتونین می گردد. این ساز و کار سبب کاهش علائم بیماری می گردد. التریپتان در درمان علائم مناسب است اما برای پیشگیری از حملات میگرنی مناسب نمی باشد.

پیش از مصرف پرومتازین

در صورتیکه تصمیم به مصرف دارویی دارید همه جوانب آن باید بدقت بررسی گردد. این تصمیمی است که شما و پزشکتان میگیرید. درمورد مصرف این دارو موارد زیر باید درنظر گرفته شود:

  • آلرژی و حساسیت: در صورت داشتن حساسیت خاص به این دارو یا دیگر داروها مساله را با پزشک خود درمیان بگذارید. همچنین درصورتیکه نسبت به برخی مواد غذایی، رنگ مو، مواد نگهدارنده یا حیوانات حساسیت دارید پیش از مصرف این دارو، موضوع را با پزشک خود مطرح سازید. در صورتیکه بصورت آزاد و بدون تجویز پزشک قصد استفاده از این دارو را دارید حتما بروشور و یا توضیحات مندرج بر روی بسته را با دقت مطالعه فرمایید.
  • اطفال: مطالعات خاصی منبی بر مصرف این دارو درکودکان صورت نگرفته است. تزریق پرومتازین در کودکان زیر 2 سال، به دلیل افزایش خطر دیسترس تنفسی، توصیه نمی شود. برای کودکان 2 سال به بالا نیز باید جانب احتیاط رعایت شود.
  • سالمندان: بسیاری از داروها بطور انحصاری در افراد مسن مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته اند. با این حال از آنجاییکه احتمال بروز مشکلات قلبی و عروقی یا پروستات ناشی از کهولت سن در افراد سالمند بیشتر است، مصرف این دارو نیازمند تنظیم یک دوز مناسب و دقیق است.
  • دوران بارداری: رده C بارداری. طبق مطالعاتی که بر روی حیوانات یا زنان باردار صورت گرفته، بروز اختلالات جنینی نشان داده شده است. این دارو نباید در زنان باردار و زنانی که قصد بارداری دارند، مصرف گردد.
  • دوران شیردهی و مادران شیرده : تحقیقات خاصی بر روی زنان شیرده مبنی بر مصرف این دارو صورت نگرفته است. پیش از مصرف این دارو در زنان شیرده همه جوانب مثبت و منفی آن باید درنظر گرفته شود.

روش و مقدار مصرف پرومتازین

در واکنش های حساسیتی تیپ I مانند آبریزش بینی فصلی و دائمی، ورم ملتحمه آلرژیک مربوط به استنشاق آلرژنها یا مصرف غذا، واکنش های حساسیتی ناشی از انتقال خون، درموگرافیسم، واکنش های پوستی آلرژیک مانند کهیر و آنژیوادم، درمان کمکی در واکنشهای آنافیلاکتیک، آرامبخش و کاهنده درد قبل و بعد از عمل جراحی و همچنین بعنوان کمک کننده در کاهش درد در حین جراحی، پروفیلاکسی و درمان تهوع و استفراغ، داروی کمکی در بیحسی موضعی و کاهش درد (موجب کاهش میزان داروی مخدر موردنیاز می گردد.)

دوز معمول پرومتازین در بزرگسالان

  1. واکنشهای حساسیتی تیپ I:25 میلی گرم داخل عضلانی و یا وریدی تزریق می گردد و در صورت لزوم پس از 2 ساعت تکرار می گردد.
  2. ضد تهوع: 25-5/12 میلی گرم داخل عضلانی و یا وریدی هر 4 ساعت تزریق می گردد.
  3. سداتیو و خواب آور:50-25 میلی گرم داخل عضلانی و یا وریدی موقع خواب و یا قبل و بعد از عمل جراحی به همراه دوز ضعیفی از یک داروی خواب آور و یا داروی آنتی کولینرژیک تزریق می گردد.
  4. خواب آور در زمان زایمان :50 میلی گرم از پرومتازین باعث ایجاد آرامش و کم شدن هشیاری می گردد و پس از زایمان 75-25 میلی گرم پرومتازین به همراه دوز پایین از یک ضد درد مخدر بکار می رود و هر 4 ساعت تکرار می گردد.

دوز معمول پرومتازین در کودکان

  1. مصرف این دارو در کودکان زیر 2 سال ممنوع است.مصرف در کودکان بالای 12 سال مانند بزرگسالان و در کودکان 2 تا 12 سال بصورت زیر می باشد:(مقدار مصرف نباید از نصف دوز بزرگسالان تجاوز کند)
  2. واکنشهای حساسیتی تیپ I:125 میکروگرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن بصورت عضلانی هر 4 تا 6 ساعت و یا 500 میکروگرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن موقع خواب و یا 25/6 تا 5/12 میلی گرم سه بار در روز و یا 25 میلی گرم موقع خواب.
  3. ضد تهوع:500-250 میکروگرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن تزریق عضلانی یا 25-5/12 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
  4. سداتیو و خواب آور:5000 میکروگرم تا 1 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن داخل عضله و در صورت نیاز 25-5/12 میلی گرم.بعنوان سداتیو قبل از عمل جراحی، دوز mg/kg 1/1 به همراه دوز مساوی از مپریدین و یک دوز مناسب از داروی آنتی کولینرژیک تجویز می گردد.دوز تجویزی بعنوان سداتیو پس از عمل جراحی 25-5/12 میلی گرم است.

پرومتازین

عوارض جانبی پرومتازین Promethazine

خواب آلودگی، هیجان، عصبانیت، بی قراری، از دست دادن مهارت در انجام کار یا بی ثباتی، حرکات پرشی عضلات سر وصورت، رعشه و تکات دادن دست ها، تاری دید، کاهش هوشیاری به ویژه در کودکان، خشکی دهان، کمی فشار خون و حساسیت به نور از عوارض جانبی دارو هستند.

پرومتازین در بچه های زیر ۲ سال گاهی با سندرم مرگ ناگهانی شیر خوار و آپنه زمان خواب همراه است. بنابراین مصرف آن در شیردهی توصیه نمی شود. مطالعات کافی در مورد آثار این دارو بر روی حاملگی انسان انجام نشده است. با این حال مصرف آن طی ۲ هفته قبل از زایمان ممکن است منجر به تجمع پلاکتی در نوزاد شود.
تجویز این دارو در حیوانات باردار با عارضه جنینی همراه نبوده است. با توجه به نکات ذکر شده مصرف آن در مادران باردار باید با احتیاط انجام شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها