در دیابت نوع 2، بدن شما به درستی برای ذخیره قند اضافی عمل نمیکند و قند در خون باقی می ماند. قند خون بالا در مدت زمان طولانی می تواند منجر به مشکلات جدی شود.
رژیم غذایی مناسب اولین قدم در کنتر دیابت نوع 2 است، اما اغلب داروهای دیگری نیز مورد نیاز است. کلرپروپامید متعلق به گروه دارویی به نام سولفونیل اوره می باشد.کلرپروپامید ترشح انسولین را از پانکراس افزایش میدهد و کمک می کند بدن قند را ذخیره نماید. همچنین سطح قند خون را کاهش می دهد .
نحوه مصرف کلرپروپامید
این دارو توسط پزشک برای بهبود وضعیت فعلی شما تجویزشده است. بیش از حد وبیش از زمانی که این دارو تجویز شده است،استفاده ننمایید. این دارو را باید در صبح و همراه با صبحانه مصرف نمایید.
بیمار می بایست طبق دستور العمل پزشک یا راهنمایی های موجود بر روی برچسب دارو اقدام به استفاده و مصرف دارو کند. مقدار داروی مصرفی به شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو بستگی دارد. تعداد دفعاتی که دارو در طی روز دریافت می شود، فاصله زمانی میان هر بار مصرف کپسول و دوره زمانی تعیین شده و مجاز برای استفاده از دارو به شدت بیماری و نوع دارو بستگی بسیار دارد.
- بزرگسالان: در ابتدا، 250 میلی گرم یک بار در روز. دکتر ممکن است میزان مصرف را در صورت نیاز تنظیم کند.معمولا دوز مصرفی بیش از 750 میلی گرم در روز نیست.
- کودکان: استفاده ومیزان مصرف باید توسط دکتر تعیین شود.
مکانیسم اثر کلرپروپامید
سولفونيل اوره ها با تحريك مستقيم ترشح انسولين از سلول هاي بتاي لوزالمعده، گلوكز خون را كاهش مي دهند. در طولاني مدت اين دارو ها حساسيت به انسولين را در بافتهاي محيطي مانند كبد، عضله، چربي و سلولهاي ديگر مانند مونوسيت ها و اريتروسيت ها افزايش مي دهند كه نتيجه آن كاهش گليكوژنوليز و گلوكونئوژنز دركبد است. كلرپروپاميد اثر مقادير جزئي هورمون آنتي ديورتيك را در بيماران مبتلا به ديابت بي مزه هيپوفيزي تقويت مي كند.
فارماکودینامیک کلرپروپامید
- کلروپروپامید، از داروهای ضد دیابت نسل دوم سولفونیل اوره است که همراه با رژیم غذایی برای کاهش سطح قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم استفاده می شود.
- کلرپروپامید نسبت به گلی پیزاید، از داروهای نسل دوم سولفونیل اوره، دو برابر قوی تر است.
فارماکوکینتیک کلرپروپامید
- شروع اثر: یک ساعت پس ازمصرف
- حداکثر تاثیر: 3-6 ساعت پس از مصرف
- طول مدت اثر: 24 ساعت
- جذب داروسریع است.
- متابولیسم: بیشتر از طریق کبد(80%) و در مرحله اول توسط آنزیم CYP2C9 انجام می شود و متابولیت دارو ایجاد می گردد.
- نیمه عمرحذف: حدود36 ساعت، در سالمندان و در افراد دارای نارسایی کلیه طولانی تر می شود.
- یمه عمر حذف در بیمارانی که در مرحله آخر نارسایی کلیوی قرار دارند 50 تا 200 ساعت است.
- دفع: از طریق ادرار صورت می گیرد. (بصورت داروی دست نخورده و یا متابولیت هیدروکسیله و هیدرولیزه)